Gå til hovedinnhold

Økte markedsrenter og dets ofre

Siden sist jeg skrev et innlegg har det skjedd litt av hvert i markedet. Håper du som leser har benyttet anledningen til å undersøke om det er elementer av siste ukenes erfaringer man kan dra lærdom av i sin reise fremover og oppover som investor og børsspekulant. Det er fokus på prosessene som tross alt løfter oss fremover.

Uansett, hensikten med innlegget var å belyse noen utfordringer for markedet fremover om rentemarkedet fortsetter opp. Tolker man en langsiktig graf over 10-30 års renter skulle det være gode argumenter for å si at et om lag 35 års bullmarkedet i obligasjoner er ved veis ende (obligasjoner stiger når renter faller). Implikasjonene ved økte renter kan være mange: Pensjonsfonds langsiktige modell der mest plasseres “trygt” i obligasjoner og resten i aksjer kan også være utsatt, en modell som har gitt avkastning jevnt over i 35 år med lav volatilitet og stigende trender er ikke gitt å fungere de neste 35 årene. Står markedet foran et veiskille både med hensyn på trender og plasseringer?

Så om statsrenter befinner seg nær det laveste de har gjort siden år 1285 i følge Global Financial Data og om lag 1/5 av amerikanske selskaper er sårbare for en renteøkning kan det bli spennende i årene fremover. GE ble nevnt sist med en markedsverdi per i dag på $128MRD og gjeld på ca $160MRD. IMF skrev allerede i april 2017 at over 20% av US baserte selskaper befinner seg i konkursfare ved en renteøkning. Andre sektorer som er sensitive for renteoppgang er eiendom, kan du komme på flere?

Videre er det vel ikke galt å si at volatiliteten eksploderte omsider som følge av at både renter og aksjer hadde steget merkbart på relativt kort tid. Selv S&P 500 som falt over 10% fra topp til bunn kom aldri under sitt 200 dagers glidende snitt, det sier litt om hvor strukket aksjemarkedet var i det korte bildet.

Volatilitets ETF’ene XIV og SVXY er på få uker blitt utradert, markedsverdi for ca $2 MRD i XIV er forduftet og muligens mer i SVXY (fant ikke data umiddelbart). Å shorte volatilitet er en fornøyelig investering over mange år, dessverre blir det som å plukke opp småpenger foran en veivals… På den lyse siden får en håpe at de som har tjent godt på å shorte volatilitet og tapt alt igjen, ser at om de har først tjent gode penger en gang, kan de nok gjøre det igjen.

Kilder:

https://www.zerohedge.com/news/2017-04-19/stark-warning-imf-finds-over-20-us-corporations-risk-default-should-rates-rise

http://www.businessinsider.com/700-years-of-government-bond-yields-2013-12?r=US&IR=T&IR=T

Har du sett mine andre innlegg siste tiden?

En oversikt finner du her

Lykke til med markedet!

Hilsen

Alex

Til sist en «disclaimer»: Ingen av mine innlegg må tolkes som en anbefaling for å verken kjøpe eller selge noe i finansmarkedet. Du som leser anbefales fullt og helt å eie beslutningsprosessen ved å komme til egne beslutninger og må ta ansvar for egne investeringer. Således bør heller ikke noen av mine innlegg betraktes som noe annet enn nettopp ytringer, ikke anbefalinger verken indirekte eller direkte. Håper det var til hjelp, det er mange momenter å avdekke innen trading.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer