Gå til hovedinnhold

Ny i jobben? Fire ting du bør vite om pensjon

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Har du begynt i ny jobb eller har du tenkt på å skifte beite? Da bør du lese dette.

Er du ny i jobben er det mye nytt du skal bli kjent med. Mens du først er i gang, bli kjent med pensjonsordningen til arbeidsgiver også.
– Det kan du tjene på. Pensjon er utsatt lønn – jo før du lærer litt om pensjonen din, jo bedre, sier Øyvind Røst, pensjonsøkonom i KLP.

En landsdekkende undersøkelse Opinion har gjennomført for KLP viser at bare 33 prosent sjekket pensjonsordningen sist gang de byttet jobb.
– Det er fire enkle tips som kan gjøre deg til pensjonsekspert på din egen pensjon. Det er lettere enn du tror, sier Røst.

Finn ut hva slags pensjonsordning du har. Hvor god er den?
Sjekk på jobben, snakk med kollegaer og arbeidsgiver. Jobber du i det private har du mest sannsynlig innskuddspensjon. Det er store forskjeller på hvor mye arbeidsgiver setter av til pensjon.

1. Jobber du i det offentlige har du offentlig tjenestepensjon.

I det offentlige er pensjonsordningen fremforhandlet og felles for alle. Nivået på pensjonen er avtalt på forhånd og den utbetales livsvarig.
Pensjonsordningen gir deg også en ekstra økonomisk sikkerhet om du blir ufør eller for dine nærmeste om du dør.

Sjekk på nettsidene til pensjonsleverandøren hvor mye du får. Det kan hende du bør spare litt ved siden av, men hvor mye avhenger av hvor gammel du er og livssituasjonen din.

2. Har du innskuddspensjon – vurder om du bør øke aksjeandelen

Er det mer enn 10-15 år til du går av med pensjon, kan du tjene på å velge høy aksjeandel. Avkastningen kan svinge, men på lang sikt vil du tjene på det. Dette gjør du enkelt ved å logge den inn på pensjonsleverandørens nettsider. Når du nærmer deg pensjonsalder, er det fornuftig å redusere aksjeandelen for å redusere risikoen.

Husk at hoveddelen av pensjonen din kommer fra folketrygden og at du også har andre verdier som bolig, som ikke er eksponert mot aksjemarkedet. Da er det ikke så farlig om pensjonen fra arbeidsgiver har høy aksjeeksponering.

3. Sjekk hva som skal til for å meldes inn i pensjonsordningen, om du ikke allerede er det.

Har du innskuddspensjon må du som regel jobbe ett år før du meldes inn i ordningen. Slutter du før det får du ikke med deg noe. Det kan det være lurt å tenke på om du ofte bytter jobb eller tar korte vikariater.

I det offentlige blir du meldt inn fra første time du jobber (unntaket er sykepleiere og ansatte i helseforetak som må jobbe 20 prosent).
I dag er slik at du må jobbet minimum tre år i det offentlige for å ha rett på en pensjonsutbetaling.

4. Har du pensjon fra en tidligere jobb med innskuddspensjon? Du kan tjene mye på å flytte pensjonskapitalbevisene dine.

Når du jobber hos en arbeidsgiver med en innskuddspensjonsordning, er det arbeidsgiveren din som betaler kostnadene for å forvalte pensjonspengene. Når du slutter, må du selv betale kostnadene – det gjør at du kan tape pensjon. Mange tar seg godt betalt fordi kundene ikke følger med på kostnadene. Her er det store forskjeller ifølge Finansportalens «gebyrsjekk».

Du bestemmer selv hvor du vil ha pensjonskapitalbevisene dine, og du kan få oversikt over hva du har på norskpensjon.no.

Les også: Slik sparer du til pensjon

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer