Gå til hovedinnhold

Nedgang i vente. Svek nedgang på Wall Street. Gjeldstaket i fokus

Det ble er rolig avslutning på Wall Street, dog ikke uventet gitt mangelen på verdi drivende nyheter. Dow Jones indeksen endte mer eller mindre flatt, mens S&P 500 falt 0,2%.

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner ned -0,3%, eller innenfor intervallet [-0,5, -0,1]%.

Roger Berntsen

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte fredag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) falt -0,2 prosent i snitt fredag.

Det ble er relativt rolig avslutning på Wall Street, dog ikke uventet gitt mangelen på verdi drivende nyheter. Dow Jones indeksen endte mer eller mindre flatt fredag, mens S&P 500 og Nasdaq indeksen falt hhv. 0,2- og 0,4 prosent. For året som helhet ser bildet vesentlig bedre ut, ikke minst for de to sistnevnte indeksene som er 17,4- og 7,4 prosent. Det er også verdt å merke seg at de europeiske børsene, med få unntak, har gjort det tilsvarende godt i år til tross for en rekke negative nyheter (ref. vaklende banker, geopolitisk usikkerhet etc.). Det kan kanskje virke rart at aksjemarkedene kan stiger i perioder med svært negative nyheter, men det er flere faktorer som bidrar til dette;

  • Forventninger: Markedene beveger seg ikke bare på faktiske hendelser, men også basert på forventninger til fremtiden.
  • Stimulanser: I perioder med negativ økonomisk eller politisk usikkerhet kan myndighetene og sentralbanken ta i bruk stimuleringspakker og øke likviditeten i markedene.
  • Billigere prise: Dersom negative nyheter fører til prisfall kan dette trigge kjøpsinteresse i kvalitetsaksjer.
  • Fokus på langsiktig vekst: Selv om negative nyheter kan påvirke aksjekursene på kort sikt, er de fleste investorene opptatt av selskapenes langsiktige vekstpotensial og evne til å takle utfordringer, noe som kan bidra til å støtte opp om aksjekursene på lang sikt.

First Solar (+26,5%) toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen, sammen med News Corp (+8,7%) og NRG Energy (+5,6%), mens Gen Digital (-5,5%), Lincoln National (-4,2%) og Carnival (-4%).

De største indeksene i Asia (NIKKEI 225, HANG SENG og SHANGHAI CSI 300) er opp 0,2 prosent i snitt mandag morgen.

Japanske Nikkei 225 viste vei i Asia i natt med en oppgang på 0,7 prosent. Hvorvidt dette er nok til å påvirke børsene i Europa i dag er en annen sak, ettersom pilene i Kina pekte noe nedover. Hang Seng indeksen i Hong Kong er for øvrig flat i morgentimene, men dette kan endre seg før Europa børsene åpner klokken 09:00. Det mye omtalte gjeldstaket i USA er ventet å prege nyhetsbildet denne uken, slik det gjorde i forrige uke.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 73,5 dollar per fat, ned -2,4 prosent fra fredagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er opp 2,7 prosent i samme periode. Dollaren står i skrivende stund i 10,67, mens 2 -og 10 års renten i USA ligger på hhv. 3,98 og 3,46 prosent.

Oljeprisen har slitt den siste uken, på frykt for svakere etterspørsel. OPEC landene har for øvrig forsøkt å støtte opp om prisen gjennom betydelige produksjonskutt de siste månedene, men dette har ikke vært nok til å balansere markedet. Om prisen skal ytterligere ned fremover er for øvrig ikke sikkert, ettersom mange land, inkludert USA, kan tenkes å bruke de “lave” prisene til å øke sine strategiske oljereserver

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer