Gå til hovedinnhold

Nedgang i vente. Kraftig børsfall i USA og Asia. Fed i fokus

S&P 500 (-1,9%), Nasdaq Composite (-3,3%) og Dow Jones Industrial Average (-1,1%) falt betydelig etter publiseringen av referatet fra den amerikanske sentralbankens møte i desember

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner ned -1,3%, eller innenfor intervallet [-1,5, -1,1]%.

Roger Berntsen – analytiker i Nordnet

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte onsdag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) falt -2,1 prosent i snitt i går.

S&P 500 (-1,9%), Nasdaq Composite (-3,3%) og Dow Jones Industrial Average (-1,1%) falt betydelig etter publiseringen av referatet fra den amerikanske sentralbankens rentemøte i desember. I følge referatet er sentralbanken nå klar for å redusere balansen sin i tiden som kommer, noe som skremte investorene på Wall Street. Det innebærer at sentralbanken skal kvitte seg med obligasjoner som den tidligere har kjøpt i markedet for å tvinge de lange rentene ned. Mao. når sentralbanken nå skal selge de samme obligasjonene (på ett eller annet tidpunkt) vil rentene stige og likviditeten i markedet falle, noe som er negativt for aksjemarkedet.

Nucor (+4,8%), Merck&Co (+2,4%) og AT&T (+2,2%) toppet vinnerlistene blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen i går, mens Enphase Energy (-11,8%), Solaredge Technologies (-8,5%) og Salesforce.com (-8,2%) endte på bunn.

De største indeksene i Asia (NIKKEI 225, HANG SENG og SHANGHAI CSI 300) er ned -1,5 prosent i snitt torsdag morgen.

Den svake utviklingen på Wall Street onsdag kveld, forplantet seg til Asia i natt. Verst gikk det utover Nikkei 225 som falt nesten tre prosent. Hang seng indeksen (-0,4%) klarte seg vesentlig bedre. Alle delsektorer endte for øvrig ned, dermed var det heller ingen “gjemmesteder” for investorene å finne i det asiatiske aksjemarkedet. Det ligger i kortene at børsene i Europa vil følge etter når de åpner klokken ni.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 80,1 dollar per fat, ned -1,5 prosent fra onsdagens nivåer. Dollaren står i skrivende stund i 8,89, mens 10 -og 30 års renten i USA ligger på hhv. 1,73 og 2,11 prosent.

Oljeprisen har falt noe tilbake det siste halve døgnet, med handles fremdeles over 80 dollar fatet. Tidligere i uken besluttet OPEC+ å øke produksjonen med nye 400 000 fat fra og med februar, da de ikke er bekymret for effektene av skyhøy smitte verden over.

De lange rentene gjorde et nytt byks i går etter at Feds planer om å kvitte seg med obligasjoner ble kjent. Den amerikanske 10-åringen (statsobligasjoner med 10 års løpetid) står nå i 1,73 prosent, mens 30-års renten står i 2,11.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
3 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Arve F.
Arve F.
06.01.2022 11:30

Asiatiske investorer leter vel etter “gjemmesteder”, ikke “hjemmesteder”. De fleste av oss har bare ett “hjemsted”.

Brynjulv Ø. Sjøtveit
Brynjulv Ø. Sjøtveit
06.01.2022 09:00

Du skriver at FED vil selge obligasjoner for å tvinge de lange rentene ned. Markedets redaksjon er som du skriver at de lange rentene har gått opp. Kan du utdype dette fenomenet noe?