Markedskommentar uke 9

Siden forrige oppdatering har markedet vist seg å være i god form og har hatt en mild oppgang. Hovedindeksen steg over 820 poeng tidligere i uken og det ser ut til å fortsette, dermed vil korreksjonen i stor grad allerede være reversert. Spenningen for utviklingen i markedet ligger som alltid i hvordan renten vil utvikle seg. Siste nytt på rentefronten kom på tirsdag da den nye Fed-sjefen, Jerome Powell, holdt sin første tale i den nye stillingen. Det kom ingen store overraskelser i talen, men Powell åpner for at det kanskje trengs en fjerde renteheving i løpet av året (opp fra tre rentehevinger). Powell forteller at «the Fed will continue to strike a balance between avoiding an overheated economy and reaching 2% inflation, the target the Fed considers healthy». Han sier også at han er veldig godt fornøyd med de økonomiske tallene den siste tiden, og at han derfor har god tro på økonomien fremover.

Renten påvirker gjerne aksjemarkedet på ulike måter slik som nevnt i forrige ukesoppdatering. Det blir påvirket direkte gjennom at avkastningskravet øker og dermed blir aksjer mindre verdt. Samtidig er renten et tegn på at økonomien går bra og at folk bruker mer penger, slik at inntjeningen til selskapene vokser. På en annen side kan også en renteheving bli for mye for mange, da norske husholdninger har en veldig høy gjeldsgrad. Gjeldsgraden i norske husholdninger, målt i gjeld som andel av disponible inntekter, er nå over 220 prosent, i følge den siste rapporten til Lindorff. Hvis renten blir satt opp for raskt vil mange kunne få problemer med å betale lånene sine, og en større del av den disponible inntekten må gå til å betale renter, som igjen gir lavere inntjening til selskapene.

Porteføljen vår har ligget relativt jevnt med hovedindeksen den siste uken, og det har ikke vært noen store svingninger i noen av aksjene fra porteføljen vår. De fleste har hatt en rolig oppgang mens Axactor og Havyard har trukket noe ned, men disse to utgjør dog totalt bare 21% av porteføljen. Vi sitter fortsatt med Havyard som dessverre har vist seg å ikke være den beste investeringen og begynner å føles litt tung å bære på, men det er snakk om potensielle kontrakter og det er som regel et godt signal for at aksjen skal ta seg opp igjen. I håp om at dette skal føre til en oppgang holder vi fortsatt på den for å prøve å forminske tapet.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer