Gå til hovedinnhold

Mange vurderer å flytte jobb-pensjonen

1,5 millioner arbeidstakere vil om to uker få sin egen pensjonskonto som de kan forvalte selv. 1 av 8 vurderer å flytte jobbpensjonen til en annen leverandør, viser en undersøkelse.

13 prosent – 1 av 8 – av de som jobber i privat sektor svarer «ja» på spørsmålet «Vil du vurdere å flytte din innskuddspensjon til en annen pensjonsleverandør?». Ytterligere 43 % svarer «kanskje». Inkluderes denne gruppen, er andelen over 50 prosent. Det viser en undersøkelse gjennomført i oktober av YouGov på oppdrag fra Nordnet.

13 prosent av 1,5 millioner arbeidstakere med innskuddspensjon tilsvarer rundt 200.000 personer. Dette er overraskende høye tall, synes jeg, tatt i betraktning at nordmenn har et langt mer passivt forhold til sin jobbpensjon enn til sin private sparing. For eksempel har kun 5-10 prosent byttet spareprofil i innskuddspensjonen sin.

Jeg tror likevel at vi vil se langt større flytteaktivitet enn vi har vært vant til for pensjonskapitalbevis. Årsaken er økt oppmerksomhet i media og i befolkningen, samt at nå kan langt mer pensjonspenger flyttes: Både innskuddspensjon og pensjonskapitalbevis vil kunne flyttes fra februar – førstnevnte utgjør totalt over 200 milliarder kroner og sistnevnte over 100 milliarder.

Vi vet at mange av våre kunder klør i fingrene etter å kunne forvalte pensjonen sin selv, og selv kunne velge hvilke fond pensjonen deres skal plasseres i. Enkeltaksjer er ikke tillatt i innskuddspensjon, ifølge loven. Det er kanskje like greit, så ingen blir fristet til å satse hele pensjonen på Norwegian eller Tesla.

Et vannskille

Innføringen av egen pensjonskonto kan bety et vannskille for når nordmenn for alvor begynte å ta tak i og bry seg om sin pensjon.

Så langt har det vært mange gode intensjoner, men lite action. Min oppfordring til alle som blir berørt, er: Benytt denne anledningen til å sette deg inn i pensjonen din, og ta et aktivt valg når det gjelder aksjeandel, fondsvalg og leverandør. Hvis ikke lar du andre velge for deg, og det er ikke å anbefale. Det er selvsagt helt i orden å bli værende hos dagens pensjonsleverandør, så lenge det er et bevisst valg.

Fakta om egen pensjonskonto

Egen pensjonskonto innebærer to nyheter: Fra 1. februar kan alle arbeidstakere i privat sektor selv velge selv hvem som skal forvalte sin aktive innskuddspensjon. Frem til nå har arbeidsgiver valgt pensjonsleverandør for alle ansatte. Den andre nyheten er at pensjonskapitalbevis fra tidligere jobber automatisk blir flyttet og slått sammen med innskuddspensjonen. Tidligere har gjerne disse blitt liggende som små pengepotter hos ulike leverandører.

Målsettingen er lavere kostnader for den enkelte og dermed høyere pensjon, samt bedre oversikt og mer valgfrihet til å kunne velge leverandør og fond selv.

Les mer om egen pensjonskonto – og hvorfor du bør vurdere Nordnet som ditt “hjem” for pensjonen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
7 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
01.02.2021 10:48

Hei Bjørn Erik! Jeg har PKB-konto hos dere og har vært inne på norkspensjon.no og reservert denne mot flytting. Min arbeidsgiver har avtale med Storebrand i dag. Hva må jeg gjøre for at dette innskuddet nå skal gå direkte inn på PKB-kontoen jeg har i Nordnet?

Gjest
Gjest
25.01.2021 14:10

Hvordan blir det med gebyrer? I dag dekkes dette av arbeidsgiver, og har jeg forstått det riktig så vil vi få kompensert tilsvarende kostnad om vi flytter (til feks Nordnet). Vil nordnet minst matche kostnadsnivået som er vanlig i dag? Eller vil den “kjære” plattformavgiften ødelegge regnestykket?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
25.01.2021 14:17

Hei Arild. Som vi skriver i dette innlegget vil vi ha samme kostnader i egen pensjonskonto som på øvrige kontotyper. https://www.nordnet.no/blogg/nyhet-dette-er-egen-pensjonskonto-hos-nordnet/

Dvs at billigste globale indeksfond vil være Nordnet Indeksfgond Global til 0,3 % total årlig kostnad.
Når det gjelder hva som dekkes av arbeidsgiver, skriver vi om dette her: https://www.nordnet.no/no/tjenester/pensjon/egen-pensjonskonto#svid10_1a81c3d41755aa712d4387f5
Se spørsmålet “Hvem dekker kostnadene dersom jeg flytter innskuddspensjonen min?”
Hilsen BJørn Erik, Nordnet

Gjest
Gjest
21.01.2021 23:52

Er det mulig å plassere pensjonen hos ark invest?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
22.01.2021 18:06

Nei. Som Bjørn Erik nevner over er ikke mulig å kjøpe amerikanske ETFer med EPK.

Gjest
Gjest
20.01.2021 20:25

Da er det ikke tillatt å investere i utenlandske ETF eller? F. eks. invesco solar

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.01.2021 20:58

Hei Dmitro. Det er tillatt å investere i over 1000 UCITS / EU-ETFer ogh over 800 fond. Men ikke ETFer notert i USA og Canada, som Invesco Solar ETF (TAN). Demnne kan imildertid kjøpes på Investereingskonto og Aksje- fondskonto. På pensjonskapitalkontoen kan du f eks kjøpe en litt lignende UCITS-ETF som heter iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (IQQH), men den investerer ikke kun i solenergi-selskaper, slik som det ser ut som om førstnevnte gjør. Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom