Gå til hovedinnhold

Månedsoppsummering: Sterk april

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

De globale markedene ble ytterligere styrket i april etter positive signaler om mer stabil vekst og håp om en handelsavtale mellom USA og Kina.

Potensial i Tyrkia

For det globale vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki ble det en stabil måned, tross undervekt i Kina og Taiwan – markeder som steg kraftig i april. Hittil i år har fondet levert gode resultater både absolutt og relativt.

Porteføljeforvalterne solgte seg ut av telegiganten Ericsson etter at selskapet hadde gjennomført en vellykket snuoperasjon og markedet for mobilutstyr vokser. Et nytt porteføljeselskap er Turkish Airlines; den nye flyplassen i Istanbul skaper muligheter med sin strategiske plassering for transit mellom Europa, Midtøsten og Asia. Flyselskapet har en konkurransedyktig kostnadsstruktur som ligner lavprisselskapenes.

Månedens beste bidragsyter var det sørafrikanske media- og e-handelsselskapet Naspers, som nylig kunngjorde at de vil notere sine internasjonale selskaper på Euronextbørsen i Amsterdam. Den russiske matvarekjeden X5 overrasket på oppsiden med sterke salgstall i et tøft marked. På nedsiden finner vi telekomselskapet China Unicom og rederiet Golar.

Stabilt i SKAGEN Global

Aksjefondet SKAGEN Global hadde også en stabil måned. Fondet slo sin referanseindeks og ligger foran både hittil i år og siste 12 måneder.

De beste bidragsyterne var forsikringsselskapet Beazley, techgiganten Microsoft og storbanken JP Morgan. De to siste presenterte begge sterke kvartalsrapporter. Det tyske eiendomsselskapet Deutsche Wohnen falt tilbake etter protester mot høyere husleienivåer i Berlin. Edwards Lifesciences og Medtronic ble tynget av en svak helsesektor i USA i måneden.

Prisdryss over SKAGEN m2

Etter et sterkt førstekvartal tok de globale eiendomsmarkedene en pustepause i april. Sentralbankene fortsetter å støtte opp men det er fortsatt spørsmålstegn rundt veksten. IMF senket de prognosene for global vekst for tredje gang på seks måneder, til det laveste nivået siden 2009.

Det globale eiendomsfondet SKAGEN m2’s beste bidragsyter i april var den indiske kontoroperatøren AIT, samt den norske lagerutleieren Self-Storage Group. På den negative siden var det japanske konglomeratet Mitsui Fudosan, som etter en sterk utvikling i begynnelsen av 2019 falt tilbake i april. Fondets tyske boligselskaper, særlig de med eksponering mot Berlin som Deutsche Wohnen, fikk et tilbakeslag etter krav om folkeavstemming om å ekspropriere leiligheter fra private eiendomseiere (se Global over).

I løpet av måneden ble fondet tildelt den prestisjetunge prisen Lipper Fund Awards. Fondet er utnevnt som det beste globale eiendomsfondet over tre år i hele seks regioner. Norden, Europa, Tyskland, Storbritannia og Nederland. Du kan lese mer om prisen her.

Fortsetter å gå mot strømmen

Det høykonsentrerte globalfondet SKAGEN Focus har hatt en god avkastning hittil i år, tross noe motvind fra stadig flere indeksfond som storhandler vekstselskaper. Focus-teamet fortsetter å gå mot strømmen og finne undervurderte selskaper. Et eksempel er den kanadiske trevirkeprodusenten West Fraser Timber. Forvalterne har bygget opp en posisjon i selskapet i takt med at prisen på tømmer har kollapset. Deres analyse er at selskapet har et svært attraktivt oppsidepotensial.

Et nytt selskap er også Canada-baserte Roxgold med gullgruver i Burkina Faso og Elfenbenskysten. Forvalterne ser flere triggere til omvurdering på mellomlang sikt.

I løpet av måneden solgte forvalterne seg noe ned i kyllingprodusenten Pilgrim’s Pride, etter en oppgang på 70 prosent i år. Markedet har begynt å regne med høyere kyllingpriser og muligheter for amerikansk kyllingeksport til Kina. Pilgrim’s Pride har vært SKAGEN Focus’ beste bidragsyter i år. Det amerikanske forsikringsselskapet AIG var fondets beste bidragsyter i april.

To selskaper nådde kursmålene og ble derfor solgt ut av porteføljen: KOC Holdings og Gold Fields.

Transport og shipping på topp

Det nordisk-globale aksjefondet SKAGEN Vekst hadde en sterk måned både absolutt og relativt. Særlig porteføljeselskapene med kobling til global handel dro nytte av den positive stemningen i april. Blant disse finner vi det danske transport- og logistikkselskapet DSV, shippingselskapet Golden Ocean og den danske shippinggiganten A.P. Møller-Maersk, som var månedens beste bidragsyter.

På plussiden er også amerikanske Citygroup som fortsetter å få gode resultater fra innsparingsprogrammet. Banken rapporterte sterke tall for første kvartal. I et sterkt marked er noen av fondets mest defensive aksjer blant de dårligste bidragsyterne: det danske legemiddelselskapet Novo Nordisk og Telia.

Forbedrer selskaper

Etter en knallsterk start på året ble april en noe svakere måned for skyggeaktivistfondet SKAGEN Insight. Forvalteren ser et fortsatt stort potensial i porteføljen som består av selskaper som både er dypt undervurderte og misforstått av markedet. Grunnleggende trender går i riktig retning og aktiviser driver stadig flere positive endringer i disse selskapene.

De beste bidragsyterne i april var energiselskapet Rexel og telekomoperatøren Eltel. Investorene er beroliget etter to stabile kvartal for Eltel. Selskapet har også kommet til enighet med kreditorene og besluttet å selge resten av virksomheten utenfor Norden.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer