Gå til hovedinnhold

Månedsbrev juli 2023

Juli har vært som stort sett alle sommermåneder. Lav likviditet, kvartalstall og makronyheter. Selv om både makrotall og delvis selskapene har levert under par, har børskursene steget kraftig så langt i år.

Det jeg kanskje er mest interessert i når vi skal oppsummere juli er oljeprisen. Siden slutten av juni er oljeprisen opp godt over 12 prosent. Dette har kanskje gått litt upåaktet hen midt inne i denne AI hypen. Men sannheten er at markedet ser strammere ut enn på lenge og nå som vi snart får tall fra «driving season» i USA samt går mot et kaldere klima tror jeg vi kommer til å se et marked som nærmere seg 90-100 dollar igjen.

Kilde: JPMorgan research

Kanskje det mest spennende på tilbudssiden er å se at USA er tilbake på tidligere toppnivåer som tidligere bekymret markedet- det ser ikke ut til å være tilfellet nå. Dels er nok dette fordi OPEC er tilbake og styrer markedet og dels forventes det nok strammere marked. En skulle kanskje tro det motsatte, men det virker som det grønne skiftet lar vente på seg og ikke minst- det krever mye energi.

Børsmåneden juli har vært preget av tallfremleggelse i Norge og internasjonalt. Selv om man mangler noe tall fra de norske gigantene kan man si at selskapene på bred front ikke har levert hva markedet forventet. Man har sett til dels store reaksjoner i markedet, eksemplifisert med Gjensidige og Yara International, som falt tosifret på sine tallfremleggelser. De amerikanske børsindeksene har steget (for) mye i år og S&P 500 er hittil i år opp 20 prosent. Med en 10 årig amerikansk stat på 4 prosent, er meravkastningen av å sitte i aksjer på historisk lave nivåer (1%*). Det er ikke spesielt lystig lesning.

Kilde: JP Morgan Research

Min portefølje

YTD performance: 14,4% Oslo børs: 5% Dow Jones World index: 13,2%

Jeg skriver denne rapporten midt i første uken i august, så tallene er ikke helt riktige i forhold til måneden. Det man kort kan oppsummere med er at alle selskapene jeg har i min portefølje har levert gode tall med økt salgsvekst og inntjening. Dette gjør meg glad.

Mitt siste og sågar største posisjon, Mowi kommer med tall om noen uker, der er jeg spent gitt lakseskatt og politikk på investeringer fremover.

Kitron fikk en voldsom smell ved sin fremleggelse. Jeg synes tall og spesielt marginene så veldig bra ut ved første øyekast, men aksjen falt tosifret på fremleggelsen. Den ene grunnen var at konkurrenter falt på lavere ordreinngang, som smittet over. Den andre var at ordrelageret år over år var ned neste 10 prosent. Dette er dessverre bare og forventet med industriselskaper, samt at økonomien ikke er oppe å takter på sunne nivåer. Selskapet er derimot et kjempecase for fremtiden, tror jeg.

Jeg skrev om olje over, og det er grunnen til at jeg også har kjøpt Aker BP. Aksjen har i likhet med resten av de norske oljeselskapene falt jevnt gjennom 2023, men dette kan kanskje forandre seg utover høsten. Det er mitt veddemål i alle fall.

Pareto Bank

Sparebank 1 Midt Norge

Mowi

Sagax AB (ubetydelig)

Kitron

Aker BP

Fond: Nordnet Global Indeksfond ESG (spareavtale hver måned)

Kjøp: Aker BP

Salg: Lea Bank

Veien videre

Vi har fortsatt noen selskaper som skal gjennom sin fremleggelse av kvartalstall før markedet nok en gang skifter fokuset til makroøkonomi. Mye av fokuset fremover blir nok råvarepriser, men også rentemarkedet gitt den høye vurderingen av spesielt amerikanske aksjer.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer