Gå til hovedinnhold

Månedsbrev desember

92 % av året er omme, og for et år det har vært. Det har likevel ikke vært mangel på negative og begivenhetsrike hendelser. Avkastningsmessig har det også vært svakt for de aller fleste.

2022 har vært et år for historiebøkene. For første gang på over 80 år brøt det ut en fullskala krig på europeisk jord. Dette har ført til vanskeligheter, først og fremst for Ukraina, men også for verden. Krigen har ført med seg inflasjonspress, matmangel og en hel del tragedie. I tillegg til dette har vi etter alle kriterier hatt økonomisk nedgang hele år.

Skal man trekke frem noe som faktisk har steget, dog med negativt fortegn for aksjemarkedet, har det vært renter. Vi startet året med en 10-årig amerikansk sentralbankrente på 1,4 % og avsluttet på 3,7 %. Med andre ord, en oppgang på over 160 %. Dette har ført til at de toneangivende indeksene er ned mellom 15-30 %.

Olje og råvarer har derimot vært et lyspunkt på børsene i år. Her har vi i Norge vært heldige, og vår indeks er tilnærmet flat for året. Man blir ikke rik av å gå i null i aksjemarkedet, men man unngår det absolutt viktigste- tape penger.

Et av årets store snakkiser har vært inflasjonen. Mange tror at vi nå har sett toppen for denne gangen og at man utover 2023 vil se en avtakende inflasjon. Jeg tror også dette blir tilfellet. Om markedet vil snu og stige, er jeg derimot usikker på. Estimatene for fjerdekvartal er fortsatt ikke nedjustert nok, vi kan derfor kanskje vente oss negative overraskelser i tiden fremover. I så fall vil nok dette kunne virke negativ på aksjemarkedet.

Min portefølje:

Kahoot

Kitron

Sparebanken Midt Norge

Mowi

Nordic Semiconductor

Sagax AB (ubetydelig posisjon)

Spareavtale Nordnet Indeksfond Global

Kjøp: Ingen
Salg: Maha Energy

Jeg kvittet meg med Maha Energy i desember måneden. Dette var en dårlig investering. Selv om selskapet er lavt priset og egentlig har alle forutsetninger for å lykkes, lykkes de ikke. Derfor skriver jeg av denne investeringen som en dyr lærdom og skal i fremtiden minne meg på at jeg heller skal kjøpe større, mer solide oljeaksjer. Selv om prisingen er fristende, betyr størrelse mye i råvarebransjen mer. Dette er nå lært.

Veien videre

Det er et nytt år og nye muligheter sies det. Vi får håpe det stemmer!
Godt nytt børsår!

/Mads

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer