Gå til hovedinnhold

Kjøper teknologifond som har gitt over 40 % avkastning hittil i år

Våre fondskunder nettokjøpte aksjefond i august for 180 millioner kroner. 4 av de 10 mest kjøpte fondene var teknologifond – som alle har steget over 40 % hittil i år.

Verdens børser fortsatte oppturen i august, etter det raskeste og korteste børsfallet i manns minne i mars. Verdensindeksen steg 6,5 %, med USA i tet med 7 % oppgang, målt ved SP500-indeksen. Oslo Børs var opp ca 5 % i august, men er likevel ned rundt 8 % så langt i år.

Nordnets privatkunder nettokjøpte fond for 213 millioner kroner i august. Aksjefond ble nettokjøpt for 180 millioner kroner. Rentefond ble nettokjøpt for 29 millioner og kombinasjonsfond ble nettokjøpt for 4 millioner.

TINA-effekten dominerer

  • Med nullrente i banken er det mange fondssparere som lar seg styre av «TINA-effekten». Tina er forkortelsen for «There Is No Alternative», og spiller på at investorer føler det ikke er noe reelt investeringsalternativ til aksjer.

Banksparing og rentepapirer gir omtrent null i avkastning – før inflasjon. Dermed blir investorer nærmest presset over i aksjer.

Teknologifond med over 40 % avkastning YTD

4 av de 10 mest kjøpte fondene i august var teknologifond. Den gamle favoritten DNB Teknologi har det siste året fått konkurranse fra noen av verdens største forvaltere, Black Rock og J.P. Morgan, samt den relativt nye og lite kjente svenske forvalteren TIN Fonder, som har hatt stor suksess med et nordisk teknologifond.

  • – Disse 4 nye teknologifond-favorittene har hatt en eventyrlig avkastning hittil i år, og er alle opp 40 til 55 %.
  • Siden finanskrisen for over ti år siden er teknologi den sektoren som har gjort det best. Våre kunder tror ikke den sterke avkastningen i denne sektoren er forbi, og kjøper fremdeles teknologifond med begge hendene. Det er hyggelig å konstantere at våre fondskunder har hatt overvekt i teknologifond i mange år, noe de har tjent bra på.

Husk imidlertid på at intet tre vokser inn i himmelen, og viser til at IT-sektoren er rekordhøyt priset, og at fallhøyden dermed er stor.

På den annen side er teknologi og digitalisering en megatrend, som tar en stadig større andel av vår lommebok og tidsbruk. Dette taler for at en aktiv fondssparer bør være varsom med å undervekte teknologi i porteføljen.

3 av de 10 mest solgte fondene i august var indeksfond. Det forklarer Sættem med at Nordnet i disse dager legger om fondsprismodellen, med den konsekvens at indeksfond blir noe dyrere og aktive fond noe billigere.

TOPP 10 NETTOKJØPTE FOND I AUGUST:TOPP 10 NETTOSOLGTE FOND I AUGUST:
TIN NY TEKNIKNORDNET INDEKSFOND NORGE
HANDELSBANKEN BÆREKRAFTIG ENERGIODIN EIENDOM
BLACK ROCK WORLD TECHNOLOGYKLP STATSOBLIGASJON
MSDW US GROWTH FUNDKLP AKTIV RENTE
ALFRED BERG NORDIC INVESTMENT GRADESTOREBRAND N INDEKS ALLE MARKEDER
JP MORGAN US TECHNOLOGYDNB HEALTH CARE
BGF NEXT GENERATION TECHNOLOGYDNB TEKNOLOGI
DNB MILJØINVESTSTOREBRAND GLOBAL MULTIFACTOR
DNB GRØNT NORDENFONDSFINANS KREDITT
ÖHMAN GLOBAL GROWTHKLP AKSJE GLOBAL INDEKS IV

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
10.09.2020 10:38

“3 av de 10 mest solgte fondene i august var indeksfond. Det forklarer Sættem med at Nordnet i disse dager legger om fondsprismodellen, med den konsekvens at indeksfond blir noe dyrere og aktive fond noe billigere.” Om dette ikke er bevisst villedning så kan det virke som at spareøkonomens begrep om “noe” er ganske motsetningsfullt ift. Den generelle oppfatning. Om det ikke er et forsøk på å bagatellisere en over 100% prisøkning på endel fond kan det kanskje være hensiktsmessig å bruke bedre beskrivende begreper. Nå vet jeg ikke om dette er spareøkonomens ordbruk eller journalistens som skrev artikkelen dette… Les mer »

Gjest
Gjest
03.09.2020 14:04

Hei Bjørn Erik/Nordnet!

Jeg spurte om følgende i kommentar til innlegget det linkes til: Du skriver i innlegget https://www.nordnet.no/blogg/slik-sparer-du-billigst-med-etfer/ følgende: “Du kan se en fullstendig liste over alle våre aksje-ETFer rangert etter kostnader på våre nettsider.” Men jeg finner kun ETF’er fra 15 ulike ETF-forvaltere på den såkalte fullstendige listen over alle deres aksje-ETFer. Nordnet tilbyr jo flere ETF’er fra mange andre aktører. Kan dere også gjøre dem tilgjengelige i listen?

Svar gjerne på opprinnelig kommentar i innlegget det linkes til.

Mvh.