Gå til hovedinnhold

Kan man diversifisere for mye?

Det første en uerfaren investor ofte plukker opp er at man må ha en veldiversifisert portefølje. Det er viktig å ikke legge alle eggene i en kurv blir det sagt. Dette er såklart et meget godt råd for den uerfarne investoren, men problemet oppstår når flere av fondene man velger er så fundamentalt like at du ikke oppnår noe ytterliggere diversifiseringseffekt ved å velge flere.

Jeg har sett flere eksempler på folk som spør om råd og hjelp på diverse internettfora om sammensetningen av sin portefølje. Et av de største feilene mange av disse gjør er nettopp å investere i for mange like fond. Bare se på fondene nedenfor, ser du noe galt med en portefølje bestående av disse fondene?

DNB Global Indeks

KLP AksjeGlobal Indeks IV

Storebrand Global Verdi

KLP AksjeGlobal Lavbeta I

Ved å bruke Morningstars X-Ray Tool kan man sammenligne fond og blant annet se om det er noe aksjeoverlapp. I dette tilfellet var det 10 aksjer som alle de 4 fondene hadde. Når man begynner å investere kan man fort bli for ivrig og investerer dermed i for mange fond uten noe klar plan. Tommelfingerregelen er at det holder med et globalt indeksfond også kan du heller krydre porteføljen din med fond rettet spesifikt mot forskjellige sektorer eller markeder.

Tips: Morningstar har forøvrig mange spennende analyseverktøy helt gratis tilgjengelig på deres nettside. http://www.morningstar.no/no/tools/default.aspx

Følg meg gjerne på Shareville og Twitter rlasse

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer