Gå til hovedinnhold

Tom Hauglund – Dette er min investeringsstrategi

Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

Det finnes mange veier til Rom, og det er ingen fasitsvar på hvordan du skal forvalte dine egne penger. Det er veldig stor forskjell fra de som forvalter fond, hvor mesteparten er maskinstyrt, og de har helt klare mandater å forholde seg til. Når du skal forvalte egne penger derimot, så er det du alene som må stå til ansvar for dine egne handlinger. Det i seg selv gjør det hele både frustrerende og spennende.

Her vil jeg dele min investeringsstrategi med dere, både til informasjon, inspirasjon og som en liten advarsel. I manges øyne handler jeg kanskje litt utradisjonelt. Vi i Nordnet ønsker å være åpne om dette, og derfor er jeg på Shareville. Porteføljen min er ikke fiktiv, men reflekterer mine egne penger, og de pengene jeg har. Jeg ønsker å minne deg på at min måte å handle på ikke er for alle. Du må huske å tenke selvstendig rundt dine egne plasseringer. Bruk meg gjerne som inspirasjon for å se hvordan jeg plasserer pengene mine, men tenk deg godt om før du gjør det samme, og sørg for å sjekke om dette er en aksje du vil ha i porteføljen din.

Litt om bakgrunnen min

Jeg har vært aksjemegler i en årrekke. Jeg har også jobbet tre år for meg selv, og kun handlet for mine egne penger. Min største utfordring er at jeg sliter med å være langsiktig, men det jobber jeg med daglig.

Reglene jeg må forholde meg til

Siden jeg jobber i Nordnet, er jeg underlagt visse handelsregler. Nordnet er et svensk firma, og følger svenske egenhandelsregler. Hva betyr egentlig dette? Jo, jeg kan kjøpe så mange aksjer jeg vil, med gearing, opsjoner, warranter, ETFer og lignende uten noen restriksjoner. Dersom en posisjon er i pluss, har jeg ikke lov å realisere denne gevinster før det har gått 30 dager. Har jeg tap, kan jeg selge umiddelbart.

Investeringsstrategi

Min investeringsstrategi er ofte at jeg kjøper på moment, og håper jeg treffer en trend. Dersom momentet dør ut, selger jeg raskt, enten for å sikre gevinst eller stoppe tapet.

Når jeg handler aksjer er jeg ofte veldig selektiv, og har derfor ikke så mange aksjer i porteføljen. Det er mange ting som skal stemme før jeg kjøper en aksje. I de fleste tilfellene har jeg kunnskap om selskapet fra langt tilbake i tid. Gjennom rundt 15 års erfaring fra markedet har jeg bygd meg opp en viss kunnskap og kompetanse, og ikke minst et gjenkjennelsesmønster. Jeg kjenner igjen situasjoner, strukturer og nyheter som gjør at jeg får en sterk følelse om at aksjen skal gå den veien jeg vil. Innimellom alt dette leker jeg med en mindre del av porteføljen min. Jeg tar ut nesten all avkastning hvert år, enten i form at utbytte eller ren kapital. Mye av dette går til nedbetaling av gjeld og ikke minst ferier. Familien min og jeg bruker mye penger på reiser og kos.

Som megler over mange år har jeg sett mye forskjellig, og en liten del av meg er paranoid hele tiden – og det passer meg utmerket. Jeg er ofte lynrask med stop loss (ofte for fort), men dette er fordi jeg ikke vil være med ned. Jeg gir også ofte bort oppsiden for å unngå nedsiden.

Min investeringsstrategi kan være som å stå ved en elv. Se for deg at du står klar med fiskestangen og fiskene fosser forbi deg. Du er som gjedda i sivet. Du leter etter en fisk som har helt spesifikke kjennetegn. Av fem hundre fisker så er det kanskje kun én du leter etter. Den fisken leter jeg etter hele tiden. Og moment er en viktig del av dette. Jeg kan ikke forklare hva dette er ordrett, men av og til kan du se det. Noen ganger stemmer casene og er nesten som en gavepakke.

Kjære leser, husk dette: Du blir ikke rik av å høre på andre – den jobben må du gjøre selv. Det er vanskelig å ta gode beslutninger om du ikke legger noe innsats i grunnarbeidet selv.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
16.11.2016 15:43

“Min investeringsstrategi er ofte at jeg kjøper på moment, og håper jeg treffer en trend. Dersom momentet dør ut, selger jeg raskt, enten for å sikre gevinst eller stoppe tapet.”

Når det gjelder raskt så antar jeg at 30-dageren gjelder ved pluss? Må jo være ganske risikofylt å drive momenthandel når du er låst i minimum en måned ved gevinst?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
14.12.2016 10:56

Hei, jo man sitter litt meg hjerte i halsen til tider rundt bindingstiden. Men faktisk har jeg kommet godt ut av det som regel. Som momentrader selger jeg ofte for tidlig. Nå blir man tvunget til å sitte. Pros and cons:)