Gå til hovedinnhold

En enkel investeringsstrategi med fantastisk avkastning

I denne ukes videoblog Markedspuls snakker jeg om et relativt sjeldent teknisk salgssignal som nå har dukket opp i markedet. I kveld har jeg for fornøyelsens skyld regnet på en enkel handelsstrategi basert på dette signalet. En investeringsstrategi som de fleste vil kunne benytte. For å gi regneeksempelet en nordisk relevans har jeg benyttet hovedindeksen i Stockholm, OMX S 30.

Handelsregelen er enkel

Om den tekniske modellen MACD (nederst i chartet over) gir salgssignal på et chart med månedlige candlesticks OG indeksen på månedsbasis stenger under 10 måneders glidende gjennomsnitt (tilsvarer ca 200 dagers snitt, som følges av mange teknikere) gjøres et salg den første dagen i måneden deretter. Du behøver altså kun sjekke porteføljen din ved månedsslutt for å følge denne strategien.

Tilsvarende handler man ved kjøp. Dersom MACD gir kjøpssignal OG indeksen på månedsbasis stenger over 10 måneders glidende snitt gjøres et kjøp.

Siden 1992 har det vært 16 signaler for kjøp og salg av denne type på Stockholm-indeksen. Første kjøpssignal kom i desember 1992, og siste salgssignal i går 01. september 2015.

Strategien har gitt følgende resultater siden desember 1992:

Samlet avkastning Største nedgang/tap
Kjøp og hold indeksen 740% -70%
Gå cash ved salgssignal 2611% -11%
Veksle mellom long og short 3999% -18%

Er det realistisk?

Ja. Modellen er enkel. Jeg har regnet på handler gjort på historiske åpningskurser måneden etter at signalet har gitt. I indeksen kunne du lett ha handlet for millioner basert på dette. I Stockholm kunne man handlet indeksfutures og rullert hver måned. Eller man kunne sittet i de ugearede variantene av indeks-ETF’ene i de markeder der disse finnes. På Oslo Børs har man eksempelvis DNB OBX og det motsatte fondet BEAR OBX X1. På Stockholm Børs har man XACT OMX og BLANKA OMX  tilgjengelig som ubelånte/ugearede varianter (ofte best egnet på langsiktige posisjoner).

Jeg har i regnestykket ikke lagt inn kostnader, da de uansett blir små med såpass få handler. Litt ned vil det dog trekke. Har heller ikke lagt inn renteinntekter på cash. Litt opp vil det trekke. Stockholm-indeksen er heller ikke utbyttejustert, men er en såkalt pris-indeks. Utbytter vil trekke avkastningen opp på alle variantene av strategien, men endrer ikke konklusjonen.

Man kunne sikkert laget en mer dynamisk modell, og jeg har forut for min ansettelse i Nordnet gjort dette. Men hvorfor gjøre det vanskelig? Her er en lett modell med meget gode resultater, og forholdsvis få/billige “falske” signaler. Det enkel er ofte det beste.

Og husk…

Det siste signalet er altså et salgssignal. Det kom 01.september 2015. En rekke internasjonale indekser har gitt samme signal. Oslo Børs Hovedindeks, NASDAQ Composite og Frankfurt DAX for å nevne noen. Ingen kan selvsagt si noe sikkert om fremtiden, men en slik modell som den nevnt her vil sørge for at du kommer inn i markedet igjen (dog sent) når det igjen begynner å gå… men stort sett er ute eller short når de store fallene måtte komme.

Kursdiagrammet øverst er fra Infront. Kun de tre historisk viktigste signalene er markert. Her er diagrammet i større format.

_________________________________

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer.

Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine kommentarer på investoradferd. Forfatteren har selv posisjoner i aksjer og fond i markedet, og kan ha posisjoner i verdipapirer eller markeder som er omtalt. Undertegnede er underlagt regler for egenhandel av verdipapirer som ansatt i svenskregistrert finansforetak.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
16 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
02.10.2015 12:41

Heisann. Nå er ikke jeg noe dreven på teknisk analyse og denslags (prøver liksom å forstå hvordan dette henger sammen), men har det sneket seg inn en liten feil i denne setningen?

“Tilsvarende handler man ved kjøp. Dersom MACD gir kjøpssignal OG indeksen på månedsbasis stenger over 10 dagers glidende snitt gjøres et kjøp.”

Ut i fra vilkårene for salg forventet jeg at det skulle være 10 MÅNEDERS glidende snitt (Det er vel eneste som er tegnet inn på diagrammet også?).

Hvis det som står der er riktig, så trenger jeg visst en forklaring på akkurat det. 😛

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
06.10.2015 12:23

Ja, det stemmer. Det skal være 10 måneders glidende snitt. Har rettet det nå. Takk.

Gjest
Gjest
05.09.2015 20:36

Er dette en strategi du vil anbefale langsiktige sparere som ikke bruker tekniske analyser selv? Følger deg på både shareville og twitter og holder meg oppdatert på nordnetbloggen osv. og selvfølgelig pengepodden. Jeg satte nylig inn en del av forumen min i et globalt indeks fond men solgte rimelig kjapt etter du har pratet om disse salgsingnalene på siste markedspuls bla.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
07.09.2015 10:59

Det er vanskelig å anbefale en strategi for andre uten å ha vesentlig mer info om deres bakgrunn, kompetanse, investeringsmål etc. Men dette er i alle fall en strategi jeg ser verdien av å følge selv. Som man kan se på Shareville har jeg solgt meg kraftig ned i markedet selv som følge av disse signalene, og min øvrige tolkning av investeringsklimaet nå. Jeg ser markedsklimaet som utfordrende, og de tekniske signalene er negative. Leter daglig etter tegn på det motsatte, men inntil videre vil jeg holde høy kontantandel i påvente av en bedre inngangsverdi og mer positive signaler. Det… Les mer »

Gjest
Gjest
05.09.2015 10:58

Det funker når du backtester det i et kraftig stigende marked (drevet av QE), og vil funke om det trender kraftig fremover. Men om markedet går inn i et “choppy” sidelengs marked vil det ikke funke.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
07.09.2015 10:53

Ja, og nei. Det stemmer at alle reaktive modeller som baserer seg på historiske data også vil gi en del “falske” signaler. Dette er også en ganske langsiktig modell i og med at jeg ser på månedsdata. Tallene er imidlertid veldig interessante, og har sørget for at man får med seg mesteparten av både de gode og dårlige periodene. Tenkte å snakke mer om dette i Markedspuls denne uken.

Gjest
Gjest
04.09.2015 00:11

En interessant strategi og analyse som jeg har dukket litt inn i selv. Jeg testet s&p 500 de siste 5 år og om du bruker strategien selg/short ved en divergence (forskjellen mellom lang og kort glidende snitt) på -4 , og kjøp med divergence 0,1 og over. Så vill du stort sett time toppene, du vil ikke klare å time bunnene siden den oftes er mest negativ ved en bunn, men du vil treffe en opptur relativt greit. Du ville da ha solgt mai 2011, kjøpt oktober 2011, solgt oktober 2014 og kjøpt november 2014 og solgt 2 juli 2015… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
04.09.2015 09:46

Denne type strategier er svært interessante, og vi er faktisk her langt inne på banen til den slags tankegang en rekke hedge-fond er basert på. Det er både intellektuelt stimulerende og finansielt lønnsomt. To kommentarer: 1) Alle metoder basert på historiske data vil tidvis gi “falske” signaler. Det gjelder å ha en strategi for ikke å ha feil lenge. 2) Man kan benytte den langsiktige modellen til å bestemme HVA man skal gjøre (f.eks. være fullinvestert eller nullinvestert), men en mer kortsiktig modell til å finne de ideelle inngangspunktene. Akkurat nå ser jeg f.eks. etter nivåer å shorte noen indekser… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
04.09.2015 10:41

Skal prøve dette i dag, ser at divergence er fortsatt på lavere enn -4. Vekter meg kraftig ned i enkeltaksjer, men beholder de langsiktige fondene. Kjøper en short S&P500 ETF. Litt risikabelt før jobbtallene som jeg trur blir positive, men er uansett godt hedget til kjøpssignalet kommer 😉

Gjest
Gjest
03.09.2015 10:42

Svært interessant. Jeg sparer langsiktig i flere fond, blant annet globalt fond, fremvoksende markeder, tech (dnb nordic). Går det da an å bruke chartene til henholdsvis URTH (MSCI global etf), EEM (emerging markets etf) og f.eks Nasdaq for å ha oversikt over disse fondene?

Et annet spørsmål til dere andre brukere som har vanskeligheter med å rettferdiggjøre prisen på InFront; Finnes det gode nettsider som gjør det mulig å lage charts med disse konfigurasjonene med månedlige candlesticks og SMA 200?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
03.09.2015 13:17

Ja og nei. Du kan bruke indekser som en tilnærming til hvordan disse fondene går, men helt likt blir det ikke.

Det fins nettsider der du kan gjøre mesteparten av denne analysen også. Selv har jeg til tider brukt chartene på http://www.bigcharts.com, og der er det mulig å velge de nødvendige indikatorene.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
04.09.2015 13:53

Ninjatrader kan brukes gratis dersom du ikke skal bruke det til å handle.

Gjest
Gjest
03.09.2015 07:46

Interessant artikkel! Hvilke (gode) bear derivat finnes for OMX?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
03.09.2015 10:15

Javisst. Om du skal gå long OMX er XACT OMX et lett ugearet instrument. Passer fint for langsiktige posisjoner. Short kan man gå i BLANKA OMX N. Jeg skal legge den inn i innlegget.

Fins også en rekke tradinginstrumenter med gearing, og de finner du i ETF senteret, og under Tradinginstrumenter (velg SEK).

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
27.01.2016 17:05

Om jag vill ha en liten hävstång på t.ex. 2, vad rekommenderar du då för typ av produkt till den här strategin – Certifikat eller Minifuture?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
28.01.2016 09:19

Hei Erik,

Karl Oscar får dessverre ikke svart på denne da han nå har hatt sin siste dag i Nordnet, -men jeg vet at han liker Minifutures`ene.

/Stian