Gå til hovedinnhold

Ingen drahjelp fra Asia i dag

De fleste børsindeksene i Asia falt mandag, dermed er det liten drahjelp å få fra den regionen i dag. Nikkei 22, som steg til ny all-time high forrige uke, fortsatte oppover i natt

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – mandag 26. februar

  • Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,2%, eller innenfor intervallet [-0,6, 0,2]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:02 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er ned 0,4 % siden Oslo Børs stengte fredag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) endte flatt i snitt i fredag.
  • Palo Alto Networks Inc (5,3%), Dominion Energy Inc (5%), ETSY Inc (4,8%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Booking Holdings Inc (-10,1%), Warner Bros Discovery Inc (-9,9%), Insulet Corp (-6,6%), endte på bunn.

Dow Jones-indeksen (+0,2%) steg til ny all-time high på fredag godt hjulpet av Amgen (+1,8%), Johnson & Johnson (+0,9%) og IBM (+0,8%). Nasdaq-indeksen (-0,3%) og S&P 500 (uendret) handles også nær sine toppnivåer, mens Russell 2000 (+0,1%) ennå ikke har klart å bryte gjennom tidligere barrierer. Mange håper og tror at dette vil endre seg når Federal Reserve kutter rentene senere i år.

Russell 2000-indeksen, som består av en rekke små og mellomstore amerikanske selskaper, er spesielt sensitiv for endringer i rentenivået på grunn av disse selskapenes høyere gjeldsgrad, begrensede tilgang til kapitalmarkeder, og større avhengighet av den økonomiske konjunkturen. Når Federal Reserve kutter rentene, kan det redusere finansieringskostnadene for disse selskapene, stimulere økonomisk aktivitet og forbrukeretterspørsel, samt øke investorenes risikoappetitt.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,3 prosent i snitt mandag morgen.

De fleste børsindeksene i Asia falt mandag, dermed er det liten drahjelp å få fra den regionen i dag. Den japanske Nikkei 225-indeksen, som steg til ny all-time high forrige uke, fortsatte oppover i natt. Nikkei 225 er for øvrig årets klare vinner med en oppgang på 17,3%. I USA er det S&P 500-indeksen som leder marginalt foran Nasdaq Composite, mens det er den danske børsen som skiller seg ut i Europa.

Investorene venter nå på nye makroøkonomiske signaler ettersom resultatsesongen for 4. kvartal nærmer seg slutten.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 81,24 dollar per fat, ned -0,7 prosent fra fredagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er opp 2,2 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,55 NOK; 10,32 SEK; 6,89 DKK og 0,92 EUR, mens 1 EUR koster: 11,4 NOK; 11,17 SEK og 7,45 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,68 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,23).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,3 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Toppdiplomater jobber på spreng for å redusere de geopolitiske spenningene i verden. Krigen i Ukraina har pågått i to år nå, og i tillegg fortsatt krigen mellom Israel og Hamas. Forholdet mellom USA og Kina er også fortsatt kjølig.

Diplomaters rolle gjennom historien har vært avgjørende for å fremme dialog, løse konflikter og bygge fred mellom nasjoner. Fra de tidlige ad hoc-utsendingene i antikken til det formaliserte moderne diplomati som oppstod etter Vestfalskefreden, har diplomater fungert som brobyggere i det internasjonale samfunnet. Suksesshistoriene strekker seg fra Kongressen i Wien, som bidro til et århundre med relativ fred i Europa, til avvergingen av atomkonflikter under den kalde krigen og fredsavtaler i kjølvannet av regionale konflikter etter den kalde krigen.

Til tross for variabel suksess og nye utfordringer som globalisering og cyber-sikkerhet, understreker historien viktigheten av diplomati for global fred og stabilitet, og bekrefter diplomatens uerstattelige rolle i å navigere komplekse internasjonale forhold.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer