Gå til hovedinnhold

Hang Seng indeksen viste vei i Asia. Ny nedtur på Wall Street

Børsene i Kina og Hong Kong snudde oppover på fredag, og brøt dermed den kortsiktige negative trenden. Det gjenstår å se om dette vil påvirke børsene i Europa positivt i dag.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – fredag 22. september

  • Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,3%, eller innenfor intervallet [-0,7, 0,1]%

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:12 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er ned 0,6 % siden Oslo Børs stengte torsdag.

USA

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -1,5 prosent i snitt i går.
  • FedEx Corp (4,5%), Fox Corp. Class A (3,2%), Fox Corp. Class B (3%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen
  • Alexandria Real Estate Equities Inc (-8,3%), Boston Properties Inc (-7,1%), Caesars Entertainment Inc (-5,3%), endte på bunn.

Investorene lot seg ikke begeistre av Feds rentebeskjed onsdag og svarte med å sende børsindeksene ned over hele verden torsdag, inkludert de amerikanske. Den første høstmåneden er snart over (kun en uke gjenstår), og tradisjonen tro har optimismen uteblitt.

Det er viktig å påpeke at mens det kan være noen sannhet i påstanden om at investorer kan være mindre optimistiske om høsten, bør beslutninger om investeringer aldri baseres utelukkende på sesongmessige trender eller overtro. I stedet bør investorer ta hensyn til fundamentale forhold, verdsettelse og deres egen økonomiske situasjon og mål. Mens høsten kan bringe med seg økt volatilitet, kan det også gi muligheter for de som har en lang tidshorisont og en godt diversifisert portefølje.

ASIA

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er endte flatt i snitt fredag morgen.

Børsene i Kina og Hong Kong vendte oppover på fredag og brøt dermed med den kortsiktige negative trenden. Selv om hovedindeksene i både Hong Kong og Kina fortsatt viser negative tall for året, har Nikkei 225 (Japan) økt betydelig. På grunn av gunstige økonomiske forhold og en generell optimisme knyttet til AI, er Japans Nikkei 225 uten tvil regionens fremste vinner i år med en oppgang på hele 25 prosent.

Nikkei 225, Japans fremste aksjeindeks, har sett betydelige svingninger gjennom årene, fra toppene av bobleøkonomien på 1980-tallet, gjennom “de tapte tiårene” med økonomisk stagnasjon, til fornyet optimisme under “Abenomics”.

Dens nylige oppgang viser Japans bemerkelsesverdige motstandsdyktighet og tilpasningsevne i møte med globale økonomiske utfordringer, med teknologi og innovasjon, som AI, som katalysatorer for vekst.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 93,8 dollar per fat, ned -0,5 prosent fra torsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -3,9 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund; 10,76 NOK, 11,17 SEK, 7 DKK og 0,94 EUR. 1 EUR koster; 11,5 NOK, 11,9 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert, gitt at toårs renten, som står i 5,14 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,49.
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,38 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent.

Oljeprisen, i likhet med aksjemarkedene, har falt tilbake denne uken i kjølvannet av høstens rentemøter. ECB (Eurosonen), Riksbanken (Sverige) og Norges Bank økte alle styringsrenten. I mellomtiden holdt FED (USA), Bank of England og Bank of Japan renten uendret. Selv om rentetoppen trolig er nådd i EU, forventer markedet én ytterligere renteøkning i USA før toppen er nådd der.

Medlemmene i den amerikanske sentralbankens rentekomite antyder at Fed Funds Rate vil bli halvert fra dagens nivå i løpet av de neste to årene. En halvering av Fed Funds Rate innen to år kan gi økt likviditet og potensielt styrke aksjemarkedene på grunn av lavere renter, mens den amerikanske dollaren kan svekkes. Dette kan fordelaktig påvirke handelen for land som eksporterer til USA, men øke kostnader for importørland.

Samtidig kan lavere renter tiltrekke kapitalstrømmer til fremvoksende markeder, men medføre risiko for plutselige kapitalutstrømninger ved en fremtidig renteøkning. Selv om lavere renter kan støtte investeringer og forbruk på kort sikt, kan det også øke global gjeldssårbarhet og risikoen for finansielle bobler, samtidig som det kan legge press på bankenes lønnsomhet og potensielt føre til inflasjonspress.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer