Gå til hovedinnhold

Globalt børsrally etter oppløftende inflasjonstall fra USA

Inflasjonen i USA avtok vesentlig mer enn ventet i mai måned, men medlemmene i Feds rentekomité valgte likevel å innta en haukeaktig holdning da de konkluderte gårsdagens møte.

Denne morgenrapporten er ment som generell informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Hensikten er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene for å fremme forståelse og kunnskap om disse områdene. Se utfyllende disclaimer.

Morgenrapport – torsdag 13 juni

  • Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,2%, eller innenfor intervallet [-0,5, 0,1]%.

Vår spådom som er utarbeidet av Roger Berntsen – analytiker i Nordnet, klokken 06.42 i dag, er ment for edukativt formål og baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag (historiske tall), deriblant S&P 500 futures som er ned -0,2 % siden Oslo Børs stengte onsdag, oljeprisen som er ned -1 % i samme periode og USDNOK som er opp 0,9 %. Kursdrivende nyheter (resultater el.) fra selskapene som inngår i Oslo Børs er ikke hensyntatt i spådommen.

Roger Berntsen har ingen eierinteresser i selskaper nevnt i denne rapporten.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 1 prosent i snitt i går.
  • Oracle Corp (13,3%), Skyworks Solutions Inc (6,7%), Equifax Inc (5,8%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Exelon Corp (-4%), Illumina Inc (-3,6%), Valero Energy Corp (-3,4%), endte på bunn.

Oppløftende inflasjonstall utløste et rally på Wall Street onsdag. Dollaren svekket seg også betydelig på grunn av tallene. Inflasjonspresset i den amerikanske økonomien avtok vesentlig mer enn ventet i mai måned, men medlemmene i Federal Reserves rentekomité valgte likevel å innta en haukeaktig holdning da de konkluderte gårsdagens rentemøte. Styringsrenten ble som ventet holdt i ro, men flere medlemmer ser for seg bare ett kutt inneværende år, noe som er færre enn ved forrige anledning. Nasdaq-indeksen og S&P 500 steg til ny all-time high for tredje dag på rad, godt hjulpet av flere tungvektere som Oracle og Apple.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,3 prosent i snitt torsdag morgen.

Det ble en blandet dag på de asiatiske børsene torsdag, og dermed er det liten drahjelp å få fra den regionen i dag. Om noe, var det EV-aksjene som utmerket seg i nattens handel etter at EU signaliserte en mer moderat tollsats for kinesiske bilprodusenter enn USA. BYD, Kinas svar på amerikanske Tesla, gjorde det aller best.

Tollsatsene er avgifter på importerte varer som beskytter nasjonale industrier og regulerer handel, men for strenge tollsatser kan ha alvorlige konsekvenser. De kan øke priser for forbrukere, redusere handelsvolumet, beskytte ineffektive industrier, og senke økonomisk vekst. Strenge toller kan også utløse handelskriger, som sett mellom USA og Kina, eller EU og USA, noe som fører til høyere kostnader, forstyrrelser i forsyningskjeder og økte politiske spenninger. Det er derfor viktig å balansere mellom beskyttelse av nasjonale interesser og opprettholdelse av åpne handelsforbindelser.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 82,36 dollar per fat.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,59 NOK; 10,4 SEK; 6,9 DKK og 0,93 EUR, mens 1 EUR koster: 11,4 NOK; 11,24 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,76 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,32).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,22 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

De langsiktige inflasjonsforventningene i USA falt til det laveste nivået på flere måneder som følge av gårsdagens oppløftende KPI-tall. Det store spørsmålet er om inflasjonspresset vil avta ytterligere i tiden som kommer. Dollaren svekket seg betydelig i går mot de fleste valutaer, noe som er godt nytt for verdensøkonomien.

En svakere dollar er godt nytt for verdensøkonomien fordi det gjør amerikanske varer billigere og øker eksporten fra USA, stimulerer global handel, reduserer gjeldsbyrden for land med dollar-denominert gjeld, og kan føre til høyere råvarepriser som gagner råvareeksporterende land. I tillegg kan det tiltrekke investeringer til fremvoksende markeder og redusere risikoen for valutakriger, noe som bidrar til økonomisk stabilitet og vekst globalt.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer