Gå til hovedinnhold

Gevinstsikring trigget nedtur på Wall Street

Etter flere dager på rad med oppgang (Dow Jones-indeksen opp ni dager på rad), gikk det nedover på Wall Street onsdag. Nedturen ble etter alt å dømme utløst av gevinstsikring.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – torsdag 21. desember

  • Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,6%, eller innenfor intervallet [-1, -0,2]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:03 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er ned 1,1 % siden Oslo Børs stengte onsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -1,6 prosent i snitt i går.

Etter flere dager på rad med oppgang (Dow Jones-indeksen opp ni dager på rad), gikk det nedover på Wall Street onsdag. Nedturen ble etter alt å dømme utløst av gevinstsikring, ettersom det ikke ble sluppet noen store nyheter i løpet av dagen.

Gevinstsikring er et vanlig fenomen i finansmarkedene, spesielt etter perioder med betydelig oppgang, da mange investorer føler at det er et godt tidspunkt å realisere noen av sine gevinster på. Dette kan imidlertid også påvirke markedet, da et høyt antall salg kan føre til et generelt fall i aksjekurser.

CVS Health Corp (1,3%), Alphabet Class A (1,2%), Alphabet Class C (1,1%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen. FedEx Corp (-12,1%), Aon PLC (-6%), Caesars Entertainment Inc (-5,7%), endte på bunn.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,3 prosent i snitt torsdag morgen.

Investorene i Asia lot seg ikke skremme av onsdagens nedtur i USA, selv om enkelte børsindekser i regionen falt mer enn andre, deriblant Nikkei 225. Det har vært mye snakk om Nikkei 225 på grunn av dens betydelig oppgangen i år. Sensex-indeksen i India er også i ferd med å tiltrekke seg mange investorers oppmerksomhet. Indeksen er for øvrig opp 15 prosent i 2023, men hele 97 prosent over de siste 5 årene.

Over de siste fem årene har Sensex-indeksen i India opplevd en markant opptur, drevet av en rekke positive faktorer. Indias økonomiske vekst, drevet av både innenlandske og internasjonale investeringer, har vært en nøkkelfaktor. Regjeringens reformer og forenkling av forretningsreguleringer, kombinert med landets teknologiske fremskritt, spesielt i IT-sektoren, har bidratt til økt produktivitet og tiltrekning av utenlandske investeringer.

Videre har Indias økende integrasjon i den globale økonomien og dens store, unge befolkning skapt betydelige muligheter for innenlandsk forbruk og økonomisk vekst. Til tross for utfordringene fra COVID-19-pandemien, har den indiske økonomiens robusthet og rask gjenoppretting ytterligere styrket investorers tillit, noe som gjenspeiles i den imponerende veksten i Sensex-indeksen.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 79,62 dollar per fat, ned -0,7 prosent fra onsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -3,9 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund; 10,34 NOK, 10,16 SEK, 6,81 DKK og 0,91 EUR, mens 1 EUR koster; 11,3 NOK, 11,12 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,37 er høyere enn tiårs renten, som står i 3,87).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,19 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Økte oljelagre i USA bidro til et fall i oljeprisen i går. Ifølge EIA økte de amerikanske oljelagrene med 2,9 millioner fat i forrige uke. Oljeprisen påvirkes av mange faktorer, og en av disse er mengden av olje som lagres i USA.

Hver uke gir Energiinformasjonsadministrasjonen (EIA), en del av det amerikanske energidepartementet, en rapport om hvor mye olje som er lagret i landet. Disse rapportene er viktige fordi de gir en indikasjon på tilbud og etterspørsel etter olje. Det er viktig å merke seg at oljepriser også påvirkes av en rekke andre faktorer, som geopolitikk og globale økonomiske forhold.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer