Gå til hovedinnhold

Fritaksmetoden: Endringer av selskaper inn og ut

Oppdatert: Vær oppmerksom på selskaper som før skulle behandles utenfor fritaksmetoden som nå skal behandles innenfor.

Fritaksmetoden gir utsatt beskatning for utbytte og gevinst for selskaper (AS) som handler i aksjer innenfor EU/EØS. Nordnet vil i samarbeid mellom Jo Daniel Wiese i Advokatfirmaet SGB AS trekke frem noen mye handlede selskaper som har endret status:

2020 Bulkers: fra utenfor til innenfor fritaksmetoden (fra og med 2022).

Frontline PLC: fra utenfor til innenfor fritaksmetoden (fra og med 2022).

Okeanis Eco Tankers: fra innenfor til utenfor fritaksmetoden.

Det er flere som lurer på hvorfor disse endringene skjer. Svaret på det er at fritaksmetoden omfatter som utgangspunkt selskaper som er hjemmehørende innenfor EU/EØS, og selskaper endrer tidvis hvor de er hjemmehørende.

På grunn av dette må den norske skattepliktige (eierselskapet/Holding Company) hvert år vurdere om det har vært endringer i aksjeporteføljen som behandles innenfor eller utenfor fritaksmetoden, noe som er ganske tidskrevende. Dette er grunnen til at Nordnet i samarbeid med Jo Daniel Wiese vedlikeholder en oversikt over selskaper innenfor/utenfor fritaksmetoden.

For en oppdatert oversikt over selskaper innenfor/utenfor fritaksmetoden kan du se vår nylig oppdaterte liste her:

Fritaksmetoden | Nordnet.

Nå om dagen velger flere selskaper å gå fra å være hjemmehørende på Bermuda til en stat innenfor EU/EØS, som følge av at Bermuda har varslet innføring av 15% selskapsskatt. Når et selskap flytter fra Bermuda til EU/EØS-stat, vil selskapet gå fra å behandles utenfor fritaksmetoden, til å behandles innenfor.

For den spesielt interesserte kan det nevnes at fritaksmetoden er en ordning som skal forhindre såkalt kjedebeskatning. Kjedebeskatning innebærer at et overskudd beskattes flere enn to ganger.

Eksempel på kjedebeskatning: Et nederlandsk selskap beskattes først for overskuddet sitt til Nederland. Deretter vil overskuddet deles ut til f eks et norsk eierselskap som så beskattes for overskuddet i Norge. I siste omgang beskattes det samme overskuddet ved utdeling av utbyttet fra det norske selskapet til de norske personlige eierne som må betale utbytteskatt. Hvis det ikke var for fritaksmetoden, så ville altså det samme overskuddet bli beskattet tre ganger (Først i Nederland, så på det norske eierselskapets hånd, og deretter på den private investorens hånd). På grunn av fritaksmetoden kan det norske eierselskapet motta utbyttet fra det nederlandske selskapet uten at det utløser beskatning samme år som det mottas (Kildeskatt holdes utenfor denne fremstillingen). Med fritaksmetoden beskattes altså overskuddet kun to ganger.

For den som lurer på hvorfor ikke fritaksmetoden omfatter også selskaper i stater utenfor EU/EØS, så er det relevant å fokusere på fritaksmetodens hovedmålsetting som er å unngå kjedebeskatning. Et eksempel med et selskap utenfor fritaksmetoden, slik som selskaper på Cayman-øyene, beskriver dette best: Beskatning av overskuddet på Cayman-øyene: Nei, Cayman-øyene har ingen selskapsskatt. Utbytteskatt til Norge ved utdeling til norsk eierselskap: Ja. Utbytteskatt til Norge ved utdeling fra norsk eierselskap til norsk personlig investor: Ja. Her ser vi altså at overskuddet beskattes kun to ganger. På grunn av skattereglene på Cayman-øyene er det derfor slik at det samme overskuddet beskattes kun to ganger, noe som på overordnet nivå begrunner hvorfor fritaksmetoden ikke gjelder.

Merk: informasjonen er kun veiledende

Jo Daniel Wiese, med erfaring som leder for skattetjenester i Euronext Securities og senior skattejurist i Skatteetaten, har utstrakt erfaring med fritaksmetoden og skattemyndighetenes praksis. Med en oppdatert oversikt sikres du rask og presis vurdering av porteføljen din.

Ønsker du profesjonell hjelp videre?

Ta kontakt med Jo Daniel Wiese,jdw@sgb.no, tlf 920 82 182 for pristilbud.

Jo daniel wiese | SGB.no

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest


0 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer