Gå til hovedinnhold

Fondskundene solgte rentefond og kjøpte norske aksjefond i mars

Norske aksjefond, energi- og råvarefond er på kjøpstoppen blant våre kunder i mars. High yield rentefond selges. Aksjefond ble nettokjøpt 36 millioner, mens rentefond ble nettosolgt for 153 millioner.

Krigen i Ukraina og dens konsekvenser på energi- og råvareprisene dominerer fortsatt nyhetsbildet og setter stemningen på verdens børser.

Verdensindeksen steg likevel 2,5 prosent i mars. MSCIs verdensindeks bunnet ut 8. mars, to uker inn i krigen. Da hadde indeksen falt 13 prosent fra årsskiftet. Ved utgangen av mars var nedgangen redusert til 6 prosent.

Aksjemarkedet er summen av alle investorer. Oppgangen de siste tre ukene tolker jeg som at aksjemarkedet forventer en løsning på krigen og myk landing for verdensøkonomien, heller enn et dystert stagflasjonsscenario..

En annen viktig forklaringsfaktor for utviklingen i aksjemarkedet er rentenivået, og da spesielt i USA. Den amerikanske sentralbanken satte i mars opp renten for første gang siden 2018, og varslet kraftigere renteøkninger enn forventet på grunn av skøyhøye inflasjonstall. Dette har ført til at «verdens viktigste rente», 10 årig statsobligasjon i USA, steg fra 1,8 til 2,3 prosent i løpet av mars.

En for høy rente vil kvele veksten i økonomien, og dermed senke aksjemarkedene, og det vet FED. Tusenkronersspørsmålet er om FED klarer å stagge inflasjonen uten å redusere den økonomiske veksten for mye.

Våre kunder nettosolgte fond for 123 millioner kroner i mars. Aksjefond ble nettokjøpt for 36 millioner kroner. Rentefond ble nettosolgt for 153 millioner, mens kombinasjonsfond ble nettosolgt for 6 millioner.

Norske aksjefond, energi- og råvarefond er på kjøpstoppen

De to mest kjøpte aksjefondene, Nordnet Indeksfond Norge og Storebrand Verdi, investerer i norske aksjer. Oslo Børs er den børsen i den vestlige verden (utviklede markeder) som har steget mest hittil i 2022, pluss 7 prosent. To andre råvare-produserende land, Australia og Canada, er også i pluss så langt i 2022.

To andre fond på kjøpstoppen er Black Rock World Energy og Franklin Natural Resources. Begge investerer i skitne oljeselskaper, og fondene har steget mellom 50 og 60 prosent det siste året.

Våre aktive fondskunder kjøper gjerne fond som har steget mye de siste månedene. Disse kundene er momentuminvestorer, som kjøper aksjer og fond som er i en stigende trend. Da gjelder det å hoppe av når trenden snur. Hvis ikke er det lett å tape mot det brede markedet.

High yield rentefond selges

5 av de 10 mest solgte fondene i mars er high yield rentefond.

– Februar måned var en svak måned for disse fondene, mens mars ble bedre – med positiv avkastning for kategorien. Likevel fortsatte våre kunder å selge high yield rentefond.

Det mest solgte fondet i mars – som i februar – var KLP AksjeGlobal Indeks IV, som er et valutasikret globalt indeksfond. Søsterfondet, KLP AksjeGlobal Indeks V, ligger derimot på kjøpstoppen.

Husk at det er svært vanskelig å spå valutakursene. Hittil i år har norske kroner styrket seg et par prosent mot våre handelspartnere, og de valutasikrede fondene har gitt tilsvarende høyere avkastning enn ikke-valutasikrede søsterfond. Men på 1, 3, 5 og 10 års sikt har det lønt seg å sitte med ikke-valutasikrede fond for norske kunder, poengtererspareøkonomen. Normalt anbefaler jeg kunder å velge ikke-valutasikrede aksjefond, grunnet noe lavere kostnader og noe lavere svingninger.

TOPP 10 NETTOKJØPTE FOND I MARS:TOPP 10 NETTOSOLGTE FOND I MARS:
NORDNET INDEKSFOND NORGEKLP AKSJE GLOBAL INDEKS IV
STOREBRAND VERDIDNB TEKNOLOGI
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS VFONDSFINANS KREDITT
NORDNET INDEKSFOND SVERIGEHEIMDAL HØYRENTE
BLACK ROCK WORLD ENERGYTHEMATICA FUTURE MOBILITY
FRANKLIN NATURAL RESOURCESDNB FINANS
ODIN EIENDOMDNB AKTIV RENTE
KLP AKSJEUSA INDEKS IVNORDNET INDEKSFOND TEKNOLOGI
STOREBRAND RENEWABLE ENERGYSISSENER CORPORATE BOND FUND
STOREBRAND INDEKS NORGEALFRED BERG NORDIC HIGH YIELD

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer