Gå til hovedinnhold

Fondskundene har fortsatt tro på tek-fond, tross renteoppgang

Våre fondskunder lar seg ikke skremme av renteoppgangen og en gryende sektorrotasjon fra vekst til verdi. 5 av de 10 mest kjøpte fondene i februar var teknologifond.

Nordnets fondskunder fortsetter å hamstre aksjefond – for fjerde måned på rad.

Våre fondskunder har tro på videre oppgang på verdens børser, tross økningen i lange renter. Troen på teknologi- og vekstfond holder seg også høy, selv om avkastningen for tek-fondene har vært noe svakere den siste måneden.

Våre privatkunder nettokjøpte fond for 776 millioner kroner i februar. Aksjefond ble nettokjøpt for 697 millioner kroner. Rentefond ble nettokjøpt for 83 millioner, mens kombinasjonsfond ble nettosolgt for 4 millioner. (Merk: Disse tallene inkluderer ikke tilflyttede midler til egen pensjonskonto i Nordnet, som ble lansert 1. februar.)

Børsoppgang i februar, tross økte lange renter

Verdensindeksen endte måneden opp ca to prosent, etter en topp i midten av februar og et svakt fall den siste halvdelen. Omtrent tilvarende avkastning hadde USA-børsen (S&P500) og Oslo Børs. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen endte måneden uendret.

Nedgangen i siste halvdel av februar var trigget av den kraftige oppgangen i amerikanske langrenter. Renten på ti-årige amerikanske statsobligasjoner, ofte omtalt som verdens viktigste rente, steg fra 1,05 % til 1,4 % i løpet av februar, noe som er en uvanlig sterk og rask renteoppgang. I fjor sommer var denne renten på et historisk bunnivå, rundt 0,5 %. Også de lange rentene i Norge har steget de siste månedene.

Stigende lange renter er i utgangspunktet et godt tegn, da det signaliserer utsikter til vekst i økonomien. På den annen side påvirker rentenivået også verdsettelsen av aksjer. Rentenes påvirkning på aksjemarkedet kan sammenlignes med tyngdekraftens påvirkning på jorda. Med lave renter kan aksjekursene hoppe høyt, og motsatt.

Stigende renter påvirker også verdi -og vekstaksjer ulikt. Jo lengre frem i tid et selskaps inntjening ligger, jo mer vil prisingen av selskapet endres når rentenivået endres. Det innebærer at vekstaksjer blir mer negativt påvirket av stigende renter enn verdiaksjer. Dette er hovedforklaringen på at teknologiaksjer og fornybaraksjer, som begge er innenfor vekst-kategorien, har lagget de siste ukene, forklarer spareøkonomen. 

Fornybarfond fikk en korreksjon

Ett av de populære fornybarfondene det siste året, Handelsbanken Bærekraftig Energi, er det mest solgte fondet i februar.

Fornybarfondene fikk en korreksjon i februar, etter en eventyrlig oppgang det siste året. De to mest populære fondene, Handelsbanken Bærekraftig Energi og Storebrand Fornybar Energi, falt begge ca 7 % i februar. Fremdeles er fondene likevel opp over 100 % siste 12 måneder, kommenterer Sættem. Han minner om at spisse bransjefond som dette har høyere risiko og dermed større opp- og nedside enn brede globale aksjefond.

TOPP 10 NETTOKJØPTE FOND I FEBRUAR:TOPP 10 NETTOSOLGTE FOND I FEBRUAR:
BGF NEXT GENERATION TECHNOLOGYHANDELSBANKEN BÆREKRAFTIG ENERGI
ÖHMAN GLOBAL GROWTHODIN EIENDOM
THEMATICA FUTURE MOBILITYKLP AKSJE GLOBAL INDEKS IV
JPMORGAN CHINA FUNDDNB HEALTH CARE
NORDNET INDEKSFOND GLOBALKLP AKSJEGLOBAL LAV BETA I
MSDW INVF US GROWTHDELPHI KOMBINASJON
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS VSKAGEN GLOBAL
SISSENER CORPORATE BONDNORDEA STABIL AVKASTNING
BLACK ROCK WORLD TECHNOLOGYTIN NY TEKNIK
DNB SMBKLP AKSJEUSA INDEKS IV

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer