Flat utvikling i mars

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Makrokommentar fra Ivar Strompdal, Porteføljeforvalter i Arctic Fund Management.

Verdens finansmarkeder i mars var preget av fallende renter og stigende aksjekurser. USA gjorde det nok en gang bedre enn Europa og Asia i aksjemarkedet. Europa og Norden kom ut med nesten samme avkastning som USA, men en stigende amerikansk dollar relativt til nesten alle andre valutaer ga det amerikanske markedet en klar fordel når man så på avkastning i en fast valuta. I Norden dro det danske markedet pent opp, mens det norske aksjemarkedet var blant de svakere i verden mars. Den litt skuffende utviklingen i det norske markedet kom på tross av at oljeprisen fortsatte opp i mars om enn i noe lavere tempo enn i de to første månedene av 2019. Blant sektorene som gjorde det sterkt i aksjemarkedene i mars finner vi IT og Konsumvarer mens Finans var klart svakest. Fremvoksende markeder var også svakere enn utviklede, og det var særlig markedene i Latin Amerika som viste svekkelse.

Den relativt dårlige utviklingen i de latinamerikanske markedene kan nok til dels tilskrives den relativt sterke avmatningen i latinamerikanske økonomier. Dette skjer til tross for at metallprisene stort sett har holdt seg bra oppe de siste månedene selv om de fleste av dem var svakt ned i mars. Det hersker også en viss usikkerhet om hvor sterk verdensøkonomien som helhet er for tiden noe som har medført et fall i rentene i alle utviklede land gjennom de første månedene av 2019 som også fortsatte i mars. Norge ble imidlertid et unntak når det gjelder korte renter da Norges Bank som ventet hevet styringsrenten helt mot slutten av måneden. I resten av verden synes imidlertid ikke renteheving å være på tapetet, og det har da tydeligvis hjulpet aksjemarkedene generelt i en periode med svekkelse i økonomiene. Men vi synes å ha sett små tegn til litt mer stimulanse i Kina, og hvis det tar litt mer fart, kan det være at verden igjen ser litt annerledes ut mot slutten av 2019 med bedre vekst og mulig ny debatt om renteheving. Frem til sommeren er det nok usikre økonomiske utsikter og fortsatt lave renter som gjelder.

Du kan handle flere fond fra Arctic hos Nordnet.

Her kan du lese resten av Arctics blogginnlegg.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer