Gå til hovedinnhold

Equinor skuffet i Q2, men..

Equinor meldte før børs i dag, om vesentlig svakere resultater for 2. kvartal enn markedet hadde ventet. Lavere oppnådde priser for både olje og gass i perioden, var hovedårsaken til resultatmissen. Når det er sagt, den underliggende kostnadsutviklingen overrasket på den positive siden. Aksjen åpnet ned 1,2 %, noe mindre enn mine egne beregninger på -2 %.

Langsiktig svekkelse i underliggende marked

Oljemarkedet har svekket seg gradvis de siste 10-11 årene. I denne prosessen har en rekke oljerelaterte selskaper, spesielt innenfor oljeservice, måttet kjempe for å overleve. Equinor derimot, pga. dets størrelse, operasjonelle effektivitet og solide balanse, har klart å styrke sin konkurransekraft i perioden, spesielt de siste årene (fra tiden etter Helge Lund). En ledelse, hvis daglige fokus er å styrke selskapets langsiktige konkurransekraft, er den beste ledelse, i mine øyner. Mao. dagens Equinor-ledelse, med Eldar Sætre i spissen, gjør, slik jeg ser det, en god jobb for å sikre aksjonærenes (eiernes) fremtidige verdier.

Salget av Lundin aksjene kan bane vei for stor-fusjon på norsk sokkel

I 2016 kjøpte Equinor seg kraftig opp i Lundin, aksjer hvis nylig er solgt/byttet mot større eierandel i Johan sverdrup feltet. Selskapet uttrykte under kvartalspresentasjonen i dag, tilfredshet med salget av aksjene. Når det er sagt, da selskapet kjøpte seg opp i Lundin, var nok målet å skaffe seg ytterligere kontroll i selskapet over tid. Mao. det nylige nedsalget kan derfor tenkes å være en «tvunget» prosess i intense forhandlinger mellom ulike parter i og rundt Lundin. Når Equinor nå er ute av Lundin kan dette bane vei for en stor-fusjon på norsk sokkel mellom Aker BP og Lundin, tror jeg. Gitt at begge selskapene er betydelige eiere i Johan sverdrup feltet, vil en tenkt fusjon mellom disse selskapene styrke deres relative makt ovenfor Equinor. Kampen om økt «kontroll» i Johan Sverdrup feltet virker å være svært viktig for både Equinor, Lundin og Aker BP.

Pris vs. Verdi

Equinor prises i dag, til 540 milliarder (NOK) på Oslo Børs, tilsvarende 162,2 kroner per aksje. Dette er 44 % lavere enn det jeg mener selskapet er verdt (234 kroner per aksje). Selskapets underliggende inntjeningsvekst, målt gjennom «owner earnings» er for øvrig på beskjedne 1 % (mine estimater). Gitt selskapets kvalitet (AA- rating fra S&P) fremstår selskapet som en god investering for den langsiktige eier/investor. Den tilsynelatende store forskjellen mellom pris og verdi kan, slik jeg ser det, tilskrives en oljepris som pga. avmatting i verdensøkonomien, er vesentlig lavere enn den langsiktige likevektsprisen for olje. Det er for øvrig naturlig å anta at avmatting i verdensøkonomien skyldes effektene av den pågående handelskrigen mellom USA og Kina.

Jeg eier aksjer i både Equinor og Aker BP

Equinor og Aker BP, som er nevnt i denne kommentaren, er hhv. det største og 6. største selskapet i min norske aksjeportefølje. Min norkse aksjeportefølje kan for øvrig sees i sin helhet på Shareville.

Viktig! Denne kommentaren skal ikke under noen omstendigheter, oppfattes som investeringsråd el. Den er kun ment å gi et innblikk i mine tanker/vurderinger om selskapet som analytiker og investor/potensiell investor

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer