Gå til hovedinnhold

En turbulent uke er unnagjort

Markedet har den siste uken vært turbulent. Etter at børsene verden over steg mye fra de første vaksinenyhetene i november var det kanskje på sin plass med en korreksjon nå. Nyhetsbildet har vært preget av mutasjoner, utsatt levering av vaksiner og saftige short-squeezer i USA. Vi i Verdi NTNU er stolte av at porteføljen også denne uken har levert god avkastning.

Forrige uke gjorde vi to endringer i porteføljen.

INN: Cadeler

Cadeler er en av markedslederne innen installasjon av offshore vindturbiner og ble listet på Oslo Børs i november. Det er en spennende case som det faktisk er mulig å regne på, og vi syns det er attraktivt priset i et marked som er forventet å vokse mye fremover.

Selskapet eier to installasjonsfartøyer som begge skal utbedres de kommende årene, og de er i gang med kjøpet av et tredje toppmoderne skip. Innen 2025 vil de ha tre skip som er i stand til å montere den neste generasjonen havvindturbiner, med produksjonskapasitet på over 20MW. Til sammen vil dette utgjøre den mest avanserte flåten på markedet og stiller selskapet i ledende posisjon i et marked som er forventet å vokse over 11% i året de neste 20 årene (IREA).

Cadeler har tette bånd med tre av de største vindturbinprodusentene i Siemens Gamesa, Vattenfall og MHI Vestas. De har imponerende backlog med kontrakter verdt over 330 millioner dollar og dermed sikret solid inntjening de kommende årene. Det er foreløpig mangel i markedet på kapable installasjonsfartøy etter 2025, og selv om flere skip sannsynligvis vil bestilles de kommende årene, ser vi stor verdi i at Cadeler tidlig har befestet sin posisjon. Historisk har dagratene i markedet ligget på rundt 200000 dollar, og selskapet forventer at de stabiliserer seg på dette nivået i fremtiden. Om man legger det til grunn, så viser vår kontantstrømsanalyse en oppside på 75% i aksjen. Legger man mer moderate 160000 dollar/dag til grunn, så ser vi fortsatt en oppside på over 30% i aksjen.

UT: Pareto Bank

Pareto Bank leverte særdeles gode tall i fjerde kvartal 2020 og aksjen reagerte opp på nyheten. Det har vært spenning knyttet til hvordan bankens rene kjernekapitaldekning ville se ut etter at Finanstilsynet oppjusterte deler av Pareto Bank sin utlånsportefølje til lån med «høy risiko» og dermed påla selskapet en risikovekt på 150%. Dette medfører at selskapet må binde opp mer kapital til deler av eiendomsporteføljen. Kapitaldekningsregelverket er komplisert, men selskapet mener å ha funnet en korrekt måte å klassifisere disse lånene på som kun pålegger 100% risikovekt.

Vi har siden november hatt tilnærmet 100% av kapitalen investert og i mangel på kontanter vurderte vi risk/reward i Cadeler som bedre enn i Pareto Bank på nåværende tidspunkt.

Følg utviklingen i Skoleduellen her.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer