Gå til hovedinnhold

Det billige trikset få kjenner til

Visste du at det går an å sette penger i den svenske referanseindeksen Stockholm OMXs30 på en billigere måte enn ved det gratis svenske indeksfondet Superfonden Sverige? Visste du at du kan belåne investeringen kraftig, og det til en mye lavere kostnad enn ved Superlånet til 0,99% rente? I dagens marked får du faktisk betalt for belåningen i stedet for å betale for den.

Ja, dette er fullt mulig og til og med enkelt når man først blir kjent med det. Børsproffene gjør det hele tiden. Man må dog vite hvordan det fungerer. Noe annet vil jeg sterkt fraråde.

Indeksfutures

Instrumentet jeg snakker om heter indeksfutures, og er blant de mest handlede instrumentene i markedet blant proffer. Kanskje har du hørt en aksjemegler si at “futurene peker mot en positiv åpning i USA”. Det megleren da observerte var handelen i US indeksfutures. Det handles futures på de fleste store indekser, også Oslo Børs. Jeg bruker her den svenske som eksempel, fordi den er nær oss og ekstremt “likvid” (dvs mye handel og smale spreader).

En indeksfuture er en kjøps- eller salgskontrakt av en definert indeks (i dette tilfellet OMXs30) med levering/forfall på et tidspunkt i fremtiden. Mest handel er det som regel i inneværende eller neste måneds future. Futureskontraktene er standardiserte, noe som betyr at det kommer en ny kontrakt hver måned med forfall den tredje fredag i måneden (i Sverige, torsdag i Norge). Da faller kontrakten bort, og man må inngå en ny en. Det er selve børsen som står bak opprettelsen av disse kontraktene, og de har et standard navn som er bygget opp av underliggende (OMXS30), årstall (6) og bortfallsmåned. Januar er A, februar B, etc. Januarfuture på Stockholm er dermed OMXS306A.

Billig finansiering

Det interessante med indeksfutures er at forskjellen på å kjøpe indeks “spot” i markedet nå, og det å kjøpe futuren med levering 1 måned er 1 måneds pengemarkedsrente. Kapitalkost (eller inntekt, om du går short) er altså pengemarkedsrenten, så du finansierer deg like billig som bankene. Det artige akkurat nå er at pengemarkedsrenten er NEGATIV i Sverige. Du får altså BETALT rentekosten for å kjøpe indeksfuturen om 1 måned. I praksis betyr dette at OMXS30A handles ørlitt høyere i pris enn OMXS30 B som er februarfuturen. Dette er finansielt skikkelig sjeldent og rart, og kommer av de negative pengemarkedsrentene.

Kraftig og enkel gearing

Om man evner å håndtere det er belåning av investeringer greit, og her er igjen futures godt egnet. Grunnen til det er at du kun stiller en margin på din konto for å holde futuren. Denne er typisk i størrelsesorden 12-13% hos Nordnet. Du kan dermed ha futures med markedseksponering på 1 mill SEK gjennom å stille 130.000 som sikkerhet. Særlig for tradere er dette meget interessant (og når jeg var trader brukte jeg dette mye). Du får her mer gearing og “bang for the buck” enn i de fleste Bull- og Bear produkter. Faktisk er det slik at de fleste bull- og bear produkter er bygget opp av futures. Når du handler OMX Bull så handler marketmakeren av dette produktet futuren. Ved å gå utenom mellomleddet kan du få bedre priser. Det er jo dette marketmakeren tjener penger på.

Meget likvid – lett å gå ut og inn

Under er et øyeblikksbilde av ordreboken på OMX-futuren akkurat nå.

Som vi ser er verdien på bid og ask omtrent det OMX-indeksen handles på nå. Ikke rart. Det er jo nettopp dette vi observerer. Du ser også at forskjellen på kjøps- og salgskurs er kun 0,25 SEK, eller 0,02%. Det er meget smal spread. Antallet som ligger ute er antall “kontrakter”. Hver kontrakt inneholder såkalt “100 underliggende”. Det betyr at 1 OMXS306A gir en eksponering på indeksverdi 1424 ganger 100 dvs 142.400 SEK. Med andre ord kunne du i spreaden over komme deg long markedet med 3,4 millioner eller short for 4,3 millioner bare med et knips og til 0,02% forskjell i kurs. I praksis vil det være lett å gjøre større beløp også. Det er derfor proffene bruker disse instrumentene.

Hva må til for å kunne gjøre dette?

Futures er derivater, og disse kan kun handles på en aksje-/fondskonto og ikke en Zero-konto. Videre må man ha på plass derivathandelsavtale og en belåningsavtale/shortavtale da kjøp av disse innebærer å stille margin. Nordnetkunder finner disse under “Min Konto” og “Avtaler og abonnementer”. Spør kundeservice om du lurer på noe.

Hvordan fungerer det i praksis?

La oss si du er optimist på Stockholm rundt nyttår, og ønsker å være “long”. Du kjøper 1 kontrakt på OMXS306A for 1424. Du har da markedseksponering på 142.400, og det reserveres 13% på kontoen din, dvs 18.500. For kjøpet betaler du kurtasje til megleren som i følge standard prisliste er kr 10 pr kontrakt, men minimum 99. Kontrakten varer frem til tredje fredag i januar, eller den dag du selger den. Det spesielle med avregningen av gevinst og tap på futures er at det skjer daglig. Går du i minus blir tapet trukket krone for krone fra konto, og går du i pluss får du plussen overført til konto hver dag.

Til å begynne med kan dette virke litt rart, men det blir man vant til. Stiger OMX 1 % på en dag vil du altså få inn ca 1424 på konto den dagen (faktisk minus 13% av dette, som er økningen i sikkerhetskrav pga økt verdi på plasseringen).

Andre anvendelser

I tillegg til å benytte futures til kortsiktig eller mellomlangsiktig spekulasjon bruker mange proffer disse til sikring (hedging). Om man f.eks. har en portefølje av svenske aksjer, eller indeksfond i Sverige og ønsker å kurssikre på grunn av kortsiktig markedsuro kan dette gjøres i løpet av noen sekunder ved å shorte indeksfutures for tilsvarende eksponering.

Farer ved dette

Farene ved handel i futures er i hovedsak sentrert til to ting: Markedseksponeringen og gearingen. I kombinasjon kan dette gå ille om man gjør det feil. Har man f.eks. 200.000 og kjøper 10 indexfutures vil du ha 1.420.000 i markedseksponering. Dette er mulig, men det er ikke sikkert at det er lurt. Faller OMXS30 3% vil du tape 3% av eksponeringen, som er 42.600. I forhold til din egenkapital er imidlertid dette 42.600/200.000= 21,3%. Samtidig vil egenkapitalen falle under det nivå du må ha for å holde 10 kontrakter og du vil få en “margin call” fra din megler om å stille mer sikkerhet. Er ikke denne raskt på plass vil noen kontrakter bli tvangssolgt, til sikkerhetsstillelsen er tilstrekkelig. Det kan fort gå nedover slik.

På den annen side går det jo like fort oppover om du treffer, og da er det artig. Brukt til sikring/hedging er det knapt noen risiko. Da eier man jo underliggende og sikringen reduserer eksponeringen i markedet i stedet for å øke den. Brukt til spekulasjon er futures et mektig instrument, men som i all spekulasjon må man vite hvordan man gjør det.

Aktuelle futures i Norden:

OMXS306A – Stockholm OMX Januar Future

C20CAP6A – Copenhagen OMX C20 CAP Januar Future

OMXO206A – Oslo OMXO20* Januar Future

* Dette er en future av de 20 største aksjene på Oslo Børs, som  handles gjennom Nordnet på Nasdaq OMX. Dette startet vi med i 2015, mer info her. Tidligere handlet vi OBX-futures på Oslo Børs, og det er denne du som regel vil finne omtalt i avisene. Eksponeringen er dog omtrent den samme i praksis.

Jeg har tidligere skrevet et innlegg om futures som du finner her.

Bildet på toppen er gratis fra Pixabay.

_________________________________

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer.

Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine kommentarer på investoradferd. Forfatteren har selv posisjoner i aksjer og fond i markedet, og kan ha posisjoner i verdipapirer eller markeder som er omtalt. Undertegnede er underlagt regler for egenhandel av verdipapirer som ansatt i svenskregistrert finansforetak.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
18.12.2015 21:41

Søker jeg f.eks opp OMXS306A finnet jeg den på Nordnet, men hvor finner jeg indeksfutures manuelt ved å navigere meg igjennom systemet?

Finnes det indeksfutures i andre markeder også, hva med NASDAQ 100, SP500 og DAX?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.12.2015 14:45

Takk for spørsmålet. Det er ikke lett å finne futurene gjennom å manøvrere i systemet, men det er heller ikke umulig. Om du klikker på “Aksjer”, og “Opsjoner” så kommer futuren opp øverst (OMXO206A) om du velger NOK. I tillegg til Oslo, Stockholm og Copenhagen er det mulig å handle DAX-futures direkte gjennom oss. Det er stort sett noen store tradere i Sverige som gjør dette, men den er tilgjengelig. Kontakt Lennart (norsk) på meglerbordet for info om hvordan man kommer i gang. Det trengs en ekstra avtale. Minimumsbeløpet i DAX er også mye større enn for handler i de… Les mer »