Gå til hovedinnhold

Derivater.


Tjen penger uansett børsklima.

Med derivater kan du både øke og redusere risikoen din - alt avhenger av hvilken strategi du velger og bevegelsene i markedet. Du kan tjene penger selv om børsen stiger, faller eller står stille.

Handle derivater og opsjoner

  • Juster risikoen din.

  • Kjøp, selg eller utsted opsjoner.

  • Kjøp og selg terminer, forwards og futures.

Handle med derivater.

Slik fungerer det i praksis.

Syns du derivater er vanskelig å forstå? Her er noen tips for å komme i gang med derivathandel. Fyll ut og send oss papirene du må ha for å handle med derivater. Derivathandel er kun mulig med en Aksje- og fondskonto.

Gjør det du kan for å sikre at du forstår hvordan handelen fungerer


På Nordnetbloggen har vår samarbeidspartner Nasdaq skrevet en rekke innlegg som omhandler det grunnleggende innen derivat- og opsjonshandel.

Thumbnail Image

Kjøp opsjoner.

En rett, men ingen plikt til et bestemt kjøp eller salg.

Kjøp en rettighet

Når du kjøper opsjoner kjøper du rettigheten, men ikke plikten til å kjøpe eller selge underliggende instrument under en bestemt tidsperiode eller på et tidspunkt. Underliggende instrument kan være en aksje eller indeks.

For denne rettigheten betaler du en opsjonspremie til utstederen som selger deg opsjonen.

Utsted opsjoner.

En plikt til et bestemt kjøp eller salg.

Få betalt for plikten din.

Når du selger opsjoner gjør du deg pliktig til å kjøpe eller selge et underliggende instrument til en bestemt pris på et gitt tidspunkt i fremtiden. Underliggende instrument kan være en aksje eller indeks. Det er kjøperen av opsjonen som bestemmer om avtalen skal innfris.

Du får betalt en opsjonspremie fra kjøperen for at du tar på deg denne plikten.

For å utstede opsjoner må du ha lagt opp verdipapirbelåning på kontoen din.

Opsjonsstrategier.

Kombiner ulike kjøps- og salgsopsjoner.

Straddle.

Dette er en strategi der du både kjøper en kjøps- og salgsopsjon med samme underliggende spesifisert pris. Slik kan du tjene dersom aksjeprisen øker eller minsker. Du sikrer deg altså begge veier. Kjøper du en Straddle håper du på store bevegelser på kursen, uansett retning.

Covered call.

Denne strategien innebærer at du utsteder kjøpsopsjoner på aksjer du allerede eier. Du kan tjene selv om aksjekursen står stille. Kjøpsopsjonen innebærer at du må selge til en spesifisert pris, og du kan gå glipp av en større oppgang.

Terminer.

En plikt til å fullføre en bestemt handel i fremtiden.

Forwards og futures.

Terminer er både futures og forwards. Forwards og futures er en avtale mellom to parter om å kjøpe eller selge et underliggende verdipapir, til en bestemt pris, på et bestemt tidspunkt i fremtiden. I motsetning til opsjoner forplikter begge partene seg til å gjennomføre den avtalte handelen.

  • Du kjøper forwards/futures dersom du tror på oppgang

  • Du selger forwards/futures dersom du tror på nedgang

For å handle terminer må du ha lagt opp verdipapirbelåning på kontoen din.