Gå til hovedinnhold

Delta på generalforsamling?

Vi er inne i en periode der det arrangeres mange generalforsamlinger i børsnoterte selskap. Du har kanskje mottatt noen brev i posten med invitasjoner selv? Generalforsamlingen er selskapenes overordnede organ som setter premissene for retningen til selskapet videre. Selv om de fleste av Nordnet sine kunder ikke drar på generalforsamlinger og/eller utøver sine aksjonærrettigheter i selskapene de eier aksjer i, merker vi at flere kunder i større grad ønsker å involvere seg i selskapene de er investert i.

Perioden april-juni er høysesong for generalforsamlinger. Tidligere ble dette årlige møtet kun avholdt fysisk, men gjennom corona ble det lov å avholde generalforsamlinger også digitalt. Denne midlertidige endringen i loven er nå blitt permanent, slik at det nå også kan avholdes genralforsamlinger digitalt. Som oftest ser vi at selskapene legger opp til en hybrid, der man både kan delta fysisk eller digitalt.

altinn står det godt forklart hva du bør vite før du deltar på en generalforsamling og hvordan de gjennomføres.

Generalforsamling – Følg disse enkle stegene

Via vps.no, som de fleste kanskje er mest kjent med når de skal tegne seg i emisjoner, finnes det også flere muligheter. Hvis du går til menypunktet “Hendelser” og deretter videre til “Generalforsamling” kan du lese innkallelsene (hvis du har noen). Klikk deg så inn på den aktuelle generalforsamlingen. Her kan du så velge om du ønsker å delta fysisk, avgi forhåndsstemme, eller gi en fullmakt til noen du ønsker skal stemme for dine aksjer.

Merk! Stegene ovenfor forutsetter at du har dine aksjer registrert i VPS (slik du har de på Aksje- og fondskonto eller Aksjesparekonto). Har du dine aksjer på en Investeringskonto Zero eller IPA konto, kan du ikke stemme da aksjene ikke står registrert på deg direkte men på Nordnet Livsforsikring AS. Nordnet Livsforsikring AS utøver ingen rettigheter for kundene med aksjene i dette selskapet og deltar derfor heller ikke på genralforsamliger.

Kan jeg delta på generalforsamling i utenlandske selskaper?

Har du en Aksje- og fondskonto og/eller Aksjesparekonto kan du delta på generalforsamlinger for norske og svenske selskaper. Norske aksjer vil på en Aksje-og fondskonto og en Aksjesparekonto være eierregistrert i VPS, men svenske aksjer er registrert gjennom Euroclear.

Eier du aksjer som handles på andre markedsplasser (f.eks i USA og Canada) får du dessverre ikke deltatt på disse generalforsamlingene. Aksjer utenfor Norge og Sverige er registrert på depotkontoeri Nordnets navngjennom vår depotbank(er),og det er derfor ikke muligfor deg å melde deg på generalforsamling eller stemme for din andel av disse aksjene.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
7 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
simonrk
simonrk
16.06.2023 20:36

hvordan registrerer jeg meg på Euroclear?

Gjest
Gjest
05.05.2021 10:43

Hva skjer med aksjene i depokontoen, blir de sett på som en blank stemme, eller stemmer nordnet på vegne av brukerne?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
27.05.2021 16:21

De kan registrere alle aksjene som en helhet med at de avstår fra å stemme, slik Avanza har gjort med Gamestop for sine kunder. Da blir aksjene i det minste registrert som stemmeberettiget, selv om det ikke vil ha innvirkning på selve stemmegivningen, kun på antall avgitte stemmer.

Gjest
Gjest
02.05.2021 16:05

Det å kjøpe en aksje for å påvirke selskapet blir som å få seg en kjæreste som man hele tiden vil forandre.

Eller som å stemme i stortingsvalget. Helt bortkastet.

Gjest
Gjest
02.05.2021 15:11

Jeg tipper at de som deltar har større kunnskap enn meg, derfor holder jeg meg borte.
Det å kjøpe en aksje for å påvirke selskapet blir som å få seg en kjæreste som man hele tiden vil forandre.

Gjest
Gjest
01.05.2021 12:01

Kan man få innkalling digitalt via e-post eller Digipost istedet for å få det i papirform?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
04.05.2021 15:51

Hei Trond,
Du kan endre til elektronisk kommunikasjon på VPS.no.