Gå til hovedinnhold

Delta på generalforsamling?

Vi er inne i en periode der det arrangeres mange generalforsamlinger. Dette er selskapenes overordnede organ som setter premissene for retningen til selskapet videre. Via enkelte kontoer, kan også din stemme bety noe for selskapene du eier.

Selv om de fleste av våre kunder ikke drar på generalforsamlinger og/eller utøver sine aksjonærrettigheter i de børsnoterte selskapene de eier aksjer i, så merker vi at flere kunder i større grad ønsker å involvere seg i selskapene de er investert i.

Etter påsken er det høysesong for generalforsamlinger. Grunnet de turbulente tidene vi er inne i nå kalles det også inn til mange såkalte ekstraordinære generalforsamlinger, der det ofte skal stemmes for viktige saker, som ikke kan vente.

altinn står det godt forklart hva du bør vite før du deltar på en generalforsamling og hvordan de gjennomføres. Standard er fysisk oppmøte, men på grunn av Corona-situasjonen anbefaler myndighetene at også generalforsamlinger holdes digitalt.

Generalforsamling – Følg disse enkle stegene

Via vps.no, som de fleste kanskje er mest kjent med når de skal tegne seg i emisjoner, finnes det også flere muligheter. Hvis du går til menypunktet “Hendelser” og deretter videre til “Generalforsamling” kan du lese innkallelsene (hvis du har noen). Klikk deg så inn på den aktuelle generalforsamlingen. Her kan du så velge om du ønsker å delta fysisk, avgi forhåndsstemme, eller gi en fullmakt til noen du ønsker skal stemme for dine aksjer.

Merk at dette forutsetter at du har dine aksjer registrert i VPS. Har du dine aksjer på en Investeringskonto Zero eller IPA konto, kan du ikke stemme da disse ikke står registrert på deg men på Nordnet Livsforsikring AS. Nordnet Livsforsikring AS utøver ingen rettigheter for kundene med aksjene i dette selskapet.

Kan jeg delta på generalforsamling i utenlandske selskaper?

Har du aksjene dine i en Investeringskonto Zero kan du ikke gå på generalforsamlinger for hverken utenlandske eller VPS-registrerte selskap. Nordnet står formelt som eier av aksjene, og du har en fordring som tilsvarer aksjenes verdi. Nordnet Livsforsikring AS deltar ikke på generalforsamlinger på vegne av kundene sine.

Har du en Aksje- og fondskonto og/eller Aksjesparekonto kan du delta på generalforsamlinger for norske og svenske selskaper. Norske aksjer vil på en Aksje-og fondskonto og en Aksjesparekonto være eierregistrert i VPS, men svenske aksjer er registrert gjennom Euroclear.

Eier du aksjer som handles på andre markedsplasser (f.eks i USA og Canada) får du dessverre ikke deltatt på disse generalforsamlingene. Aksjer utenfor Norge og Sverige er registrert på depotkontoer i Nordnets navn gjennom vår depotbank(er), og det er derfor ikke mulig for deg å melde deg på generalforsamling eller stemme for din andel av disse aksjene. 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
7 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Diamonds are forever
Diamonds are forever
27.05.2021 16:18

Vi forventer at dere legger inn en non-vote på vegne av alle oss som eier aksjer i GameStop.
Tar dere en telefon til Avanza, kan de sikkert fortelle dere fremgangsmåten.

Tord
Tord
05.05.2021 10:43

Hva skjer med aksjene i depokontoen, blir de sett på som en blank stemme, eller stemmer nordnet på vegne av brukerne?

Diamonds are forever
Diamonds are forever
Svar på  Tord
27.05.2021 16:21

De kan registrere alle aksjene som en helhet med at de avstår fra å stemme, slik Avanza har gjort med Gamestop for sine kunder. Da blir aksjene i det minste registrert som stemmeberettiget, selv om det ikke vil ha innvirkning på selve stemmegivningen, kun på antall avgitte stemmer.

Anonym
Anonym
02.05.2021 16:05

Det å kjøpe en aksje for å påvirke selskapet blir som å få seg en kjæreste som man hele tiden vil forandre.

Eller som å stemme i stortingsvalget. Helt bortkastet.

Gunnar
Gunnar
02.05.2021 15:11

Jeg tipper at de som deltar har større kunnskap enn meg, derfor holder jeg meg borte.
Det å kjøpe en aksje for å påvirke selskapet blir som å få seg en kjæreste som man hele tiden vil forandre.

Trond
Trond
01.05.2021 12:01

Kan man få innkalling digitalt via e-post eller Digipost istedet for å få det i papirform?