Gå til hovedinnhold

Avventende før viktig Fed-møte

Stemningen var god på de asiatiske børsene onsdag. Om dette er nok til å trigge børsoppgang i Europa er en annen sak, gitt stor usikkerhet knyttet til kveldens rentemøte i Fed.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – onsdag 20. mars

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,1%, eller innenfor intervallet [-0,2, 0,4]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 06:45 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er opp 0,5 % siden Oslo Børs stengte tirsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 0,6 prosent i snitt i går.
  • International Paper Co (11%), AES Corp (4,4%), Synopsys Inc (4,3%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Super Micro Computer Inc (-9%), FMC Corp (-6,6%), Advanced Micro Devices Inc (-4,8%), endte på bunn.

Energirelaterte selskaper ledet an på Wall Street tirsdag, mens teleselskapene endte nederst. Samlet sett var dette nok til å løfte både Dow Jones-indeksen (+0,8 %), S&P 500 (+0,6 %), Russell 2000 (+0,5 %) og Nasdaq Composite (+0,4 %). Dow Jones Industrial Average, S&P 500, Russell 2000, og Nasdaq Composite er sentrale aksjeindekser som representerer ulike segmenter av det amerikanske aksjemarkedet. Hver av disse indeksene gir investorer og analytikere verdifull innsikt i forskjellige segmenter av økonomien og aksjemarkedet.

Dow Jones har sett mange signifikante perioder gjennom historien, inkludert den store depresjonen på 1930-tallet, dot-com-boblen på slutten av 1990-tallet, og finanskrisen i 2008. Den har ofte vært brukt som et barometer for den generelle økonomiske helsen til USA.

S&P 500 regnes som en av de beste indikatorene på det amerikanske aksjemarkedet og har vært gjennom flere bull- og bear-markeder. Den vokste betydelig gjennom 1990-tallets teknologiboom og har hatt sterk vekst siden finanskrisen i 2008, særlig drevet av teknologisektoren.

Russell 2000 har ofte utmerket seg i perioder med økonomisk oppgang, hvor små selskaper vokser raskere enn de aller største. Den kan imidlertid også falle raskere i økonomiske nedgangstider., mens Nasdaq indeksen opplevde enorm vekst under dot-com-boblen på slutten av 1990-tallet, etterfulgt av et kraftig fall tidlig på 2000-tallet. Siden den gang har den sett betydelig utvikling, spesielt med oppsvinget i teknologiselskaper som Apple, Amazon, og Google.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,4 prosent i snitt onsdag morgen.

Stemningen var god på de asiatiske børsene tirsdag. Hvorvidt dette er nok til å trigge børsoppgang i Europa i dag er en annen sak, gitt stor usikkerhet knyttet til kveldens rentemøte i Federal Reserve. Federal Reserve (Fed), USAs sentralbank, har en betydelig innvirkning på globale finansmarkeder, inkludert investorenes oppførsel både på kort og lang sikt. Dette skyldes flere faktorer, blant annet Feds rolle i å sette rentenivåer, dens innvirkning på inflasjonen, og dens rolle i økonomisk politikk mer generelt.

Fed ble etablert 23. desember 1913 gjennom Federal Reserve Act. Bakgrunnen for etableringen var et ønske om å skape mer stabilitet i det amerikanske finansielle systemet, som var svært volatilt og preget av bankkriser, spesielt den alvorlige bankpanikken i 1907. Målet var å tilby en sentralisert kontroll av pengepolitikken, fungere som en utlåner i siste instans for å forhindre bankkollapser, samt å stabilisere økonomien gjennom å justere rentenivåer og kontrollere nasjonens pengeforsyning. Fed skulle dermed bidra til et sikrere, mer fleksibelt og mer stabilt økonomisk og finansielt system.

Før etableringen av Federal Reserve i 1913, eksisterte det flere andre sentralbanker rundt om i verden, med Sveriges Riksbank (1668) og Bank of England (1694) blant de eldste og mest kjente. Disse tidlige sentralbankene ble grunnlagt med formål som ligner på dagens sentralbanker: å stabilisere valutaen, håndtere statens gjeld, og støtte økonomisk stabilitet. Gjennom historien har sentralbanker spilt en nøkkelrolle i å forme økonomiske politikker og responsmekanismer under finansielle kriser, og utviklingen av Federal Reserve var en fortsettelse av denne tradisjonen, rettet mot å skape et mer stabilt finansielt system i USA.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 87,21 dollar per fat, ned -0,1 prosent fra tirsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -0,1 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,64 NOK; 10,44 SEK; 6,86 DKK og 0,92 EUR, mens 1 EUR koster: 11,6 NOK; 11,34 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,7 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,3).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,3 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Feds rentebeskjed kommer klokken 19 europeisk tid. Det er ikke ventet at styringsrenten endres, men kommunikasjonen kan. Effekten av Federal Reserves kommunikasjonstone på valuta- og rentemarkedet varierer betydelig avhengig av om tonen er hawkish, dovish eller nøytral.

En hawkish tone, som signaliserer en strammere pengepolitikk, kan styrke USD og øke kortsiktige renter ved å antyde fremtidige renteøkninger. På den andre siden kan en dovish tone, som indikerer en mer akkommoderende politikk, svekke USD og senke kortsiktige renter ved å forespeile vedvarende lave renter. En nøytral tone gir vanligvis begrensede umiddelbare utslag i både valuta- og rentemarkedet, ettersom den indikerer at Fed ikke planlegger å endre den nåværende pengepolitikken. Forståelsen av disse signalene er avgjørende for investorer og analytikere for å navigere effektivt i finansmarkedene.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer