Gå til hovedinnhold

Aksjehandel på London Stock Exchange

Aksjehandel på London Stock Exchange er nå tilgjengelig elektronisk via Nordnet. I dette innlegget skal vi bli litt bedre kjent med det britiske aksjemarkedet og se både likheter og ulikheter med den nordiske børsen. Londonbørsen er det nest største aksjemarkedet i Europa – og en børs det er verdt å holde et øye med.

London Stock Exchange – 300 års historie!

Britisk børshandel har røtter helt tilbake til 1600-tallet. Det startet på Jonathan´s Coffee-House som en uformell møteplass hvor priser på både aksjer og råvarer ble oppført. Forretninger ble gjort og verdipapirer skiftet eier. Aksjer ble mer populære og i løpet av 1700-tallet tiltrakk det seg et bredere publikum.

Vi snakker fortsatt i dag om selskapet The South Sea Company, som ble grunnlagt tidlig på 1710-tallet og hadde monopol på slavehandelen fra Afrika til Sør-Amerika. Kort tid etter havnet spanjoler og briter i krig og South Sea Company begynte å handle med konvertibler og statsobligasjoner mot det britiske statskassen. Spekulasjonshysteriet økte frem mot 1720 og forventningene til selskapet var skyhøye og aksjekursen steg. Stigende aksjekurser ga opphav til en enda sterkere appell og prisen gikk fra 120 pund til 1000 pund i løpet av noen måneder.

Alle spekulasjonsbobler sprekker før eller siden, og etter sommeren 1720 falt kursen kraftig. En av spekulantene som tapte penger var den kjente fysikeren Isaac Newton, som skal ha sagt: “Jeg kunne beregne bevegelsene til de himmelske stjernene, men ikke folks galskap”. Dette var ikke første gang spekulasjonene overrasket selv de skarpsindige, og det var definitivt ikke siste gang heller!

Europas nest største børs

Ifølge statista.com er London Stock Exchange (LSE) den nest største i markedsverdi etter Euronext på europeisk jord. Den totale markedsverdien til selskapene notert på LSE beløper seg til ca. 3.800 milliarder dollar. Til sammenligning har vi Nasdaq Nordic, som driver både vår svenske børs, men også Danmark og Finland, som har en samlet markedsverdi på rundt 2.500 milliarder dollar. Tallene er fra desember 2021 og aksjemarkedet har som kjent beveget seg kraftig i løpet av året. Det som kan slås fast er at London er en stor og viktig børs, men også at vi har en ganske stor børs her i Norden.

Totalt er det rundt 2.000 børsnoterte aksjer på London Stock Exchange, og i motsetning til mange andre børser, har antallet gått litt ned de siste årene. Dette er en effekt av BREXIT, som har gjort at mange selskaper med stor virksomhet i EU har valgt å flytte noteringen fra LSE til en børs innenfor EU.

Indeksen ovenfor viser FTSE 350-indeksen. Kort fortalt består den av de 350 største selskapene på den britiske børsen og det er disse som er tilgjengelig for handel på nordnet.no. En annen vanlig indeks er FTSE 100, som måler de 100 største etter markedsverdi. Forkortelsen for indeksen står for Financial-Times-Stock Exchange, og indeksen er utviklet i samarbeid mellom den britiske avisen The Financial Times og London Stock Exchange. I dagligtale sier de vanligvis «Footsie» og viser deretter til den britiske børsindeksen.

Finans og eiendom er størst, dog rene banker som står for rundt 7 % av det britiske aksjemarkedet. Den største i finanssektoren er investeringsbanken HSBC, som er på topp 5-listen over alle de britiske selskapene med største markedsverdi. Selve London Stock Exchange er også børsnotert, som Nasdaq i USA, og er blant de 20 største selskapene på børsen.

Energi er også en viktig sektor, med 11 % av den totale markedsverdien. Sektoren er imidlertid svært konsentrert, med de to oljeselskapene Shell og BP som dominerende, som begge er blant de 10 største selskapene på London Stock Exchange.

Svensk-britiske AstraZeneca er også et av de største selskapene, og er kjent for å være dobbelt-notert på både den svenske og britiske børsen.

Forbruksvaregiganten Unilever er også på topp 10-listen. Selskapet eier merker som Ben & Jerry’s, Magnum iskrem, Knorr og Rexona.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer