Gå til hovedinnhold

5 spørsmål og svar om handelskrigen og børsen

Aksjemarkedet har falt de siste dagene på grunn av negativ utvikling i handelskrigen mellom USA og Kina. Her forklarer vi hva partene krangler om, og diskuterer mulige utfall.

1. Hvorfor krangler USA og Kina?

USA har lenge anklaget Kina for å drive en urettferdig handelspolitikk, ved blant annet å gi billige lån og støtte til eksportbedrifter, stjele industrihemmeligheter samt omgå patenter og varemerkebeskyttelser. Disse anklagene deles også av EU-landene. I juli i fjor innførte derfor USAs regjering straffetoll på en rekke kinesiske varer. Det tvang Kina til forhandlinger. De har nå pågått i nesten ett år, og forventningen var at de skulle avsluttes snart.

2. Hva er det siste utviklingen i forhandlingene mellom USA og Kina?

I forrige uke tok forhandlingene en ny og negativ vending: 5. mai sendte USAs president Donald Trump ut en Twittermelding hvor han truet med å øke tollsatsene på kinesiske varer verdt 200 milliarder dollar fra 10 til 25 prosent. Årsaken til trusselen var at Kina ønsket å reforhandle nesten alle punktene landene til nå hadde blitt enige om. På fredag 10. mai gjorde USA alvor av truslene.

Kina har uttalt at de vil svare med mottiltak. Mer om dette nedenfor.

Det er ikke fastsatt noen dato for nye forhandlingsrunder mellom de to landene. Det er sannsynlig at Trump vil møte president Xi Jinping under G20-møtet i slutten av juni, skriver DN.

3. Hvorfor er handelskrig negativt for aksjemarkedene?

I forrige uke falt verdens børser to-tre prosent, hovedsakelig på grunn av disse nyhetene. Aksjemarkedene misliker handelskriger, siden økte tollsatser fører til redusert internasjonal handel, lavere økonomisk aktivitet, og dermed lavere omsetning og overskudd for bedriftene.

For norsk økonomi og for Oslo Børs spesielt er en slik oppskalering av handelskrigen ekstra negativt, siden Norge har en liten åpen økonomi, og er veldig avhengig av internasjonal handel. Oljeprisen er også sensitiv for lavere økonomisk vekst.

4. Hva skjer hvis partene ikke blir enige?

Med en uforutsigbar og triggerhappy amerikansk president på den ene siden av forhandlingsbordet og et kinesisk diktatur på den andre, er det vanskelig å forutsi hva som blir utfallet av handelskrigen. Markedet venter på at Kina skal offentliggjøre sin respons.

De fleste eksperter uttaler at Kinas mottrekk neppe vil være bare å øke tollen på amerikanske importvarer. Bloombergs kommentator peker på tre mulige mottrekk:

  • Devaluere den kinesiske valutaen yuan – for å redusere virkningen av den amerikanske tollen på Kinas økonomi.
  • Dumpe amerikanske statsobligasjoner – for å svekke kursen på obligasjonene og dermed svekke USA.
  • Stanse kjøp av soyabønner fra USA – Kina er i dag den største kjøperen av amerikanske soyabønner.

Oppdatering mandag 13. mai kl 14.35: Kina vil øke tariffene på amerikanske varer verdt 60 milliarder dollar fra 1. juni, ifølge Bloomberg. Kina skal også slutte helt med import av jordbruksprodukter fra USA. Det skriver E24 mandag ettermiddag.

Begge parter er tjent med en løsning på handelskonflikten på lang sikt, selv om Trump i vanlig tøff stil uttaler at USA ikke har hastverk, og at de tjener på de økte tollsatsene.

Trump er nemlig svært opptatt av utviklingen i finansmarkedene. Han har skrevet mange Twitter-meldinger om hvor god hans politikk har vært for aksjemarkedet, etter hvert som de amerikanske børsene har steget til nye høyder. Dersom børsene faller markant fremover, vil det kunne gjøre Trump og hans forhandlingsdelegasjon mer interessert i å få til en avtale.

Det er dessuten et nytt presidentvalg i USA i 2020, og Trump har allerede sagt at han stiller til gjenvalg. Økt toll gjør varer dyrere for amerikanske forbrukere, og økte priser og lavere kjøpekraft er ingen valgkamp-vinner.

Klarer ikke USA og Kina å lande en avtale innen rimelig tid, vil risikoen for en global nedtur øke, og da ventes børsene å falle mer.

PS: Selv om de to landene får til en avtale om toll, er det slettes ikke sikkert de klarer å løse konfliktene som omhandler industrihemmeligheter, patenter og varemerkebeskyttelser. Dette er en dypere konflikt, som trolig vil ta lenger tid å løse.

5. Hva bør du gjøre som investor og fondssparer?

Forsøker du å time markedet, er det trolig et godt tidspunkt å vekte seg ned i aksjer nå (dette rådet har jeg gitt våre kunder siden månedsskiftet mars-april. Risk/reward er lavere enn normalt. Børsene er ikke langt unna all time high, og økt usikkerhet er alltid negativt for aksjemarkedene.

Når det er sagt, jeg tror ikke på noe krakk. Veksten i verdensøkonomien er fremdeles ok, og aksjemarkedet har sentralbankenes lave renter i ryggen. Med renter nær null, er alternativene til aksjer få. Og noen renteoppgang internasjonalt er ikke nært forestående.

Sparer du derimot langsiktig og vil høste meravkastningen i aksjer, bør du sitte i ro. Det er vanskelig å time markedet. Husk: «Time in the market» er viktigere enn «timing the market».

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
4 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
14.05.2019 08:51

Tror kanskje jeg ville valgt et bilde av USA og Kina… og ikke Nord-Korea.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
14.05.2019 09:16

Dette var pinlig…. Takk for info. Bildet er nå endret 🙂
Hilsen Bjørn Erik Sættem

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
16.05.2019 18:06
Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.05.2019 15:45

Hai Arild. Forsto ikke helt kommenaren din…

Hegnar.no valgte en tabloid vinkling på mitt blogginnlegg. Og jeg står inne for det jeg skriver i bloggen: “Forsøker du å time markedet, er det trolig et godt tidspunkt å vekte seg ned i aksjer nå (dette rådet har jeg gitt våre kunder siden månedsskiftet mars-april. Risk/reward er lavere enn normalt. Børsene er ikke langt unna all time high, og økt usikkerhet er alltid negativt for aksjemarkedene.”

Hilsen Bjørn Erik Sættem