Gå til hovedinnhold

VIX Fear Index – Når børsene faller, stiger “fryktindeksen”

Hva er VIX-indeks?

VIX-indeksen gir et speilbilde på hvor mange investorer som til enhver tid er villig til å sikre seg mot fremtidige svingninger. Jo høyere VIX handler, desto større implisitt risiko er det for svingninger.

Det som er spennende med denne indeksener at den forteller deg som investor hva markedet til enhver tid ser for seg volatiliteten fremover. Den historiske volatiliteten er allerede kjent, men mange bruker VIX-indekesen som en indikator for hvor mye risiko det er i markedet. Historisk sett har indeksen handlet mellom 10 og 45. Det er skjønt helt spesielle hendelser som løfter VIX over 30.Under Coronakrisen i mars 2020 handlet VIX på rekordhøye 82. Dette samsvarte også omtrent med bunnen i markedet, som ble satt i midten av mars. Etter dette har markedet steget kraftig, og risikoen har avtatt. Dette ses i lys av at VIXen falt helt ned til 20 hvor den har ligget ganske stabilt det siste halve året. Hvis risikoen nå starter å prises inn i markedet igjen, vil VIX igjen stige. De fleste meglerhus bruker VIX som en slags “temperaturmåler” på markedet, og man ser historisk mindre børsnoteringer og emisjoner når VIX er over 25. Derfor blir VIX en sentral komponent for å måle risikoappetitten i markedet.

Utviklingen i VIX-indeksen

Når optimismen er på topp og investorene ser skyfri himmel, handles VIX-indeksen på lave nivåer, og i 2017 satte indeksen stadige “all-time-low”-nivåer og var på et tidspunkt nede på 8. Historisk snitt på indeksen (siden 1990) er i området rundt 20. I dagens marked er vi altså litt over det lange historiske snittet, som forteller oss at markedet aner økt risiko fremover.

Over har jeg sakset 29 år med historisk data. Den blå linjen viser 220 dagers snitt, som da indikerer antall handelbare dager per år (dette påvirkes selvsagt av antall helligdager, skuddår og lignende, men det er et godt bilde på hvor mange dager børsen er åpen). Som vi ser av figuren svinger denne ettersom hvor stor frykt det er i markedet, og toppet seg ut under finanskrisen i 2008 og har vært i en fallende trend år over år siden. Den blå linjen viser altså det årlige snittet på VIX’en de siste 20 årene, der vi har lange perioder under snittet og perioder over snittet.

Dette bør du tenke på om du handler VIX

Fra 2004 kunne du begynne å handle denne indeksen elektronisk. Dessverre er VIX litt vanskelig å handle, ettersom produktene er gearet (belånt). Dermed blir ofte store svingninger døden for avkastningen.

Hvis du ser på alle VIX-produktene de siste fem årene er samtlige ned 99 % en eller flere ganger i denne femårsperioden.

Dette er også et produkt som innebærer høy risiko, så det er viktig å være bevisst risikoen med produktet og vite hva du gjør, om du skal handle dette produktet.

Slik bruker jeg VIX

Selv bruker jeg indeksen som en indikator på temperaturen i markedet. Som vi ser av grafen over så handles indeksen noe høyere enn sitt historiske snitt, som tyder på at markedet er mer nervøst enn om VIX-indeksen hadde vært lavere. For min egen del synes jeg dette instrumentet er vanskelig å handle, da jeg har bindingstid på 30 dager for mine handler. Er du derimot mer kortsiktig, kan det å handle VIX-indeksen være en god sikring mot fall i aksjemarkedet. Jeg ser derimot på VIXen titt og ofte da jeg bruker den som en temperaturmåler for å se på risikoappetitten til investorene. Så om du ikke handler VIX, vil jeg anbefale dere å i alle fall ha et lite bilde på det.

Et annet parameter som er interessant å se på er CNN sin “Fear and Greed Index” dette er en samling av mange paramtere som blir matet ut i om investorene er grådige eller om det er eufori i markedet. Her kan du se denne.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer