Gå til hovedinnhold

Våre kunder fortsetter å hamstre fond

Til tross for dyrtid, høye renter og krig, fortsetter Nordnets kunder å spare i fond. Nettokjøpet i januar er det høyeste på over tre år. Aksjefond er mest kjøpt, men også rentefond er populære.  

I januar ble aksjefond nettokjøpt for 786 millioner kroner, rentefond ble nettokjøpt for 277 millioner, og kombinasjonsfond for 24 millioner. Totalt kjøpte Nordnets kunder fondsandeler for 4.690 millioner og solgte for 2.888 millioner, noe som ga et nettokjøp på 1.087 millioner i januar.

Dette er det høyeste nettokjøpet av fond blant Nordnets kunder siden november 2020 – også litt høyere enn de to foregående månedene.

Jeg er positivt overrasket over at nordmenn klarer å spare mer i fond og i banken, tross høy inflasjon og dyrtid. Det skyldes trolig at de fleste nordmenn har hatt en romslig økonomi i mange år, og de har litt reserver i bakhånd. Arbeidsledigheten er fortsatt lav, og mange velger å sparer mer når de frykter dårligere tider.

Flat januar på verdens børser, men EM betydelig ned

Etter en kraftig oppgang i november og desember, flatet verdens aksjemarkeder ut i januar. Verdensindeksen MSCI World Index steg med 1 prosent, målt i dollar. Både USA og Europa var svakt opp, mens Emerging Markets falt med 5 prosent i januar, hvor børsene i Kina var spesielt svake.

Det kinesiske eiendomsmarkedet har vært i utforbakke lenge, og omsider er det store kinesiske eiendomsselskapet Evergrande slått konkurs. Dette har bidratt til den negative stemningen på de kinesiske børsene.

Oslo Børs falt 2 prosent i januar, tross stigende oljepris.

Norske kroner svekket seg litt gjennom januar, noe som ga norske fondssparere et par prosent ekstra avkastning i internasjonale fond.  

Globale indeksfond og tek-fond på kjøpstoppen

7 av 10 fond på kjøpstoppen i januar er indeksfond. 5 av dem er globale indeksfond, som sikrer global eksponering til en lav kostnad.

Teknologisektoren fortsetter å vise styrke, godt hjulpet av AI-positivisme. Både Nordnet Indeksfond Teknologi og DNB Teknologi er på kjøpstoppen i januar. Begge fondene steg rundt 7 prosent i januar, etter et fantastisk fjorår.

På salgstoppen ligger to eiendomsfond, to likviditetsfond, to obligasjonsfond og to fornybarfond.

Odin Eiendom og First Nordic Real Estate er to tidligere favoritter blant Nordnets kunder. I årets to siste måneder steg disse to fondene rundt 40 prosent. I januar falt kursen noe tilbake, og en del kunder sikret trolig gevinster, eventuelt realiserte et noe lavere tap.  

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer