Gå til hovedinnhold

Ulike sparingsalternativer

AksjeNorge publiserte for ikke så lenge siden sin årlige årsstatistikk om norske privatpersoners deltakelse i aksjemarkedet. Denne viste en økende trend i privatpersoners sparing i aksjer, som kan være en lønnsom sparingsform. Dessverre er det fremdeles privatpersoner som kun sparer gjennom bankkonto, ofte fordi de ikke er klar over alternativene eller mangler forståelsen for at det kan være hensiktsmessig å ha flere ben å stå på.

 

Dagens situasjon er preget av lave renter, og det ser ikke ut til at dette vil endre seg i nær fremtid. Norges Bank har publisert sine egne prognoser, hvor de forventer lave renter i flere år fremover. For privatpersoner vil dette blant annet bety lave renter på bankkonto, noe som gir negativ realavkastning på sine sparepenger. Sparepengene vil dermed sakte men sikkert bli mindre verdt på grunn av at inflasjonen spiser bort all renteavkastning. For å kunne opprettholde sine sparepengers kjøpekraft, og forhåpentligvis øke sin formue over tid, burde man derfor benytte seg av forskjellige sparingsformer for å oppnå en større avkastning enn bankrenten. Men som vi økonomer er flinke til å nevne: “there’s no such thing as a free lunch”. Ønsker man en høyere forventet avkastning på sine sparepenger må man ta på seg høyere risiko. Hvor mye risiko man ønsker å pådra seg vil være opp til hver enkelt.

 

Investering i enkeltaksjer kan være en lønnsom sparingsform. Å spare i aksjemarkedet har over tid vist seg å gi en betydelig høyere avkastning enn ved å oppbevare sparepengene på bankkonto. Et viktig moment man må notere seg er derimot at investeringer i enkeltaksjer er risikofylt, og man burde derfor diversifisere sine aksjeinvesteringer i forskjellige selskaper og sektorer. Å investere i enkeltaksjer legger også opp til at man selv burde følge med på aksjemarkedet og legge ned arbeid i å analysere selskaper for å treffe gode investeringsbeslutninger.

 

En annen sparingsform som kan være lønnsom er sparing i fond. Her betaler man et honorar til en fondsforvalter, slik at man selv slipper å forvalte sine egne investeringer. Det finnes mange forskjellige fondskategorier med forskellig grad av risiko og forventet avkastning. Slike fond kan være rene aksjefond, rentefond, eller det kan være en kombinasjon av disse. Hvilken type fond man velger vil avhenge blant annet av risikovilje, tisdshorisont, forvalter og forvaltningskostnader.

 

Å spare gjennom to eller flere av disse sparingsformene gir en høyere forventet avkastning enn det man oppnår gjennom bankkonto. Privatpersoner kan dermed oppnå en bedre økonomi ved å inkludere andre sparingsformer til sin sparestrategi.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
15.01.2017 19:09

Dette hørtes rimelig ut 🙂