Gå til hovedinnhold

Svak oppgang i Asia. Ny resultatsesong i fokus

I dag innledes resultatsesongen for fjerde kvartal med rapporter fra fire av verdens største finansforetak – JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo og Citigroup.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – fredag 12. januar

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,2%, eller innenfor intervallet [-0,2, 0,6]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 06:58 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er opp 0,1 % siden Oslo Børs stengte torsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -0,2 prosent i snitt i går.

De amerikanske KPI-tallene for desember kom inn høyere enn ventet i går. Aksjeninvestorene reagerte negativt på tallene gitt at disse kan tvinge Federal Reserve til å holde rentenivået på dagens nivåer lengre enn tidligere antatt. Stemningen på Wall Street bedret seg imidlertid utover kvelden.

I dag innledes resultatsesongen for fjerde kvartal med rapporter fra fire av verdens største finansforetak – JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo og Citigroup – samt fra verdens største kapitalforvalter, BlackRock. Når investorer analyserer resultatrapporter fra store selskaper, fokuserer de på nøkkelområder som inntekter og profitt for å vurdere selskapenes økonomiske helse. De ser etter tegn på vekst sammenlignet med tidligere år, og legger vekt på selskapenes fremtidsutsikter og veiledning for å forstå potensielle inntjeningsmuligheter og risikoer.

For finansselskaper er det også viktig å se på sektorspesifikke indikatorer som lånets kvalitet og forvaltningskapital. Disse rapportene gir verdifull innsikt i selskapenes nåværende posisjon og fremtidige potensial, noe som er avgjørende for investeringsbeslutninger.

Netflix Inc (2,9%), Salesforce Inc (2,7%), Valero Energy Corp (2,6%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen. Paramount Global (-5,5%), AES Corp (-4,5%), WEC Energy Group Inc (-4,1%), endte på bunn.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,2 prosent i snitt fredag morgen.

De kinesiske inflasjonstallene for desember kom inn lavere enn ventet. Ettersom Kina sliter med for lav inflasjon på grunn av svake underliggende vekstimpulser, hadde mange håpet på høyere tall. Spørsmålet om de kinesiske myndighetene klarer å snu denne negative trenden på kort til mellomlang sikt, vil være avgjørende for å gjenopprette investorers interesse. Både Shanghai CSI 300- og Hang Seng-indeksen har hengt etter resten av verdens børsindekser de siste årene. Den indiske børsen, derimot, har overgått de fleste, ikke bare i Asia, men også globalt.

Kina, en gang en raskt voksende økonomisk supermakt, står nå overfor avtagende vekst og strammere regulatoriske utfordringer, noe som reflekteres i de lavere prestasjonene til Shanghai CSI 300 og Hang Seng-indeksene. India, derimot, med sin økende økonomiske vekst spesielt i tjeneste- og teknologisektorene, og markedsvennlige reformer, fremstår som et mer dynamisk og lovende marked, slik ytelsen til den indiske børsen antyder. Dette skaper en kontrast mellom Kinas modne, men avtagende vekst, og Indias yngre, men potensielt mer volatile økonomiske landskap, som begge gir unike muligheter og utfordringer for investorer.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 78,98 dollar per fat, opp 0,5 prosent fra torsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er opp 3 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,29 NOK; 10,25 SEK; 6,79 DKK og 0,91 EUR, mens 1 EUR koster: 11,3 NOK; 11,25 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,27 er høyere enn tiårs renten, som står i 3,98).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,22 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Spenningsnivået i Midtøsten, spesielt i områdene rundt Rødehavet, har økt de siste dagene. Geopolitiske risikofaktorer påvirker finansmarkedene på mange måter. Når geopolitisk risiko, som for eksempel økende spenninger i Midtøsten, eskalerer, opplever finansmarkedene ofte betydelige effekter. Investorer kan da søke trygghet, noe som ofte fører til lavere renter på statsobligasjoner og en styrking av “trygge havn”-valutaer som dollaren. Råvarepriser, spesielt på olje og gull, kan oppleve markante svingninger. Prisene øker ofte som følge av bekymringer for forsyningssikkerheten og gull som en sikker investering. Aksjemarkedene reagerer vanligvis negativt på slike spenninger, med fallende aksjekurser. Det er dog noen sektorer, slik som forsvarsindustrien, som kan oppleve vekst. Disse markedsbevegelsene er drevet både av faktiske hendelser og av markedets forventninger til fremtiden.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Einar Dahl
Einar Dahl
12.01.2024 07:58

Interessante kommentarer! Takk!