Gå til hovedinnhold

Svak nedgang i Asia; Black Friday i fokus

Nikkei 225 (+0,6%) ledet an i Asia i natt, godt hjulpet av ferske japanske inflasjonstall. Hang Seng-indeksen i Hongkong falt derimot med over en prosent i morgentimene.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – fredag 24. november

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,2%, eller innenfor intervallet [-0,1, 0,5]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 06:59 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er uendret siden Oslo Børs stengte torsdag.

Wall Street

De amerikanske børsene var stengt torsdag på grunn av Thanksgiving, og derfor kan vi ikke forvente støtte derfra i dag. I tillegg vil børsene i USA stenge tidligere enn vanlig på grunn av Black Friday, noe som forventes å resultere i betydelig lavere handelsvolumer.

Black Friday, som finner sted dagen etter Thanksgiving, har en unik betydning for finansmarkeder og økonomisk aktivitet. Denne dagen signaliserer tradisjonelt starten på julehandelsesongen og er kjent for store rabatter og omsetning i både fysiske butikker og nettbutikker. Dens påvirkning strekker seg til aksjemarkedene og forbrukeratferden, og tilbyr innsikt i den bredere økonomiske tilstanden.

Selv om Black Friday opprinnelig er en amerikansk tradisjon, har populariteten spredt seg globalt, og salget overvåkes nå internasjonalt, noe som kan ha innvirkning på globale markeder og internasjonale investorer.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,3 prosent i snitt fredag morgen.

Nikkei 225 (+0,6%) ledet an i Asia i natt, godt hjulpet av ferske japanske inflasjonstall. Hang Seng-indeksen i Hongkong falt derimot med over en prosent i morgentimene. Inflasjonstallene i Japan var noe over forventningene, noe som er gode nyheter gitt landets svake økonomiske utvikling de siste årene.

De siste 30 årene har Japans økonomi og aksjemarked opplevd betydelige svingninger. Etter en lang periode med stagnasjon, kjent som ‘de tapte tiårene’ som startet på begynnelsen av 1990-tallet, har det nylig vært tegn til økonomisk gjenopplivning. Nikkei 225-indeksen har nådd høyder ikke sett siden 1990-tallet, og slo til og med rekorder ved å nå en 33-års topp. Økonomien fikk et løft, delvis på grunn av en svekket yen som stimulerte eksportveksten, og landets BNP oversteg sitt før-pandemiske nivå i andre kvartal av 2023.

Japan står imidlertid fortsatt overfor utfordringer. Landets hovedindeks er for øvrig en av årets beste, med en oppgang på 29 prosent.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 81,3 dollar per fat, opp 0,9 prosent fra torsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er opp 0,1 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund; 10,76 NOK, 10,49 SEK, 6,84 DKK og 0,92 EUR, mens 1 EUR koster; 11,7 NOK, 11,45 SEK og 7,45 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,94 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,46).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,26 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Den svenske sentralbanken holdt renten uendret i går, noe som kom overraskende på mange makroøkonomer. De samlede forventningene blant markedsaktørene var i tråd med sentralbankens beslutning, ettersom bevegelsene i valutamarkedet ikke ble store.

At Riksbanken holdt renten stabil, kan føre til at Norges Bank også vil gjøre det samme under deres neste møte. Det er rimelig å anta at signalene fra ECB og Federal Reserve om at rentetoppen i eurosonen og USA er nådd, gjør at mindre land nå kan senke skuldrene litt.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer