Gå til hovedinnhold

Største nettosalg av fond siden mars 2020

September ble blodrød på verdens børser, og fondskundene lempet ut aksjefond. I september nettosolgte våre kunder aksjefond for 662 millioner kroner. Det er nesten på nivå med «koronamåneden» mars 2020.

Nettosalget av rentefond var på 88 millioner i september, mens kombinasjonsfond ble nettokjøpt for 8 millioner.

Totalt kjøpte Nordnets kunder fondsandeler for 764 millioner og solgte for 1506 millioner, noe som gir et nettosalg på 742 millioner i september.

Til sammenligning nettosolgte Nordnetkundene fond for 1,3 milliarder i «coronamåneden» mars 2020, derav aksjefond for 760 millioner.

Blodrød september, men svak krone hjelper

Sentralbankene verden over fortsetter å øke rentene i kampen mot inflasjonen, og resesjonsfaren er overhengende. Dette er dårlig nytt for aksjemarkedet.

Verdensindeksen falt ni prosent i september målt i amerikanske dollar. Alle de store regionene falt betydelig i september. Oslo Børs falt med tolv prosent. Hittil i år er Verdensindeksen ned 25 prosent målt i dollar.

For norske investorer har svekkelsen i norske kroner–og den sterke dollaren–fungert som en effektiv støtpute i hele år og dempet verdifallet, også i september. La oss bruke KLPs globale indeksfond som eksempel:

Nedgangen i et globalt indeksfond som KLP Aksjeindeks Global er kun 9 prosent målt i norske kroner hittil i år ved utgangen av september. Det identiske fondet, med valutasikring, er ned hele 23 prosent.

Differansen på 14 prosentpoeng skyldes ene og alene svekkelsen i norske kroner, som har vært spesielt stor mot dollaren og noe mindre mot euro.

Valutasikre nå?

Et spørsmål jeg har fått fra flere kunder i det siste er om kronekursen vil styrke seg fra de rekordsvake nivåene, og at tiden er inne for å velge et valutasikret aksjefond?

Generelt anbefaler jeg kunder å kjøpe ikke-valutasikrede aksjefond, siden valutaeksponeringen ofte demper svingningene i det internasjonale fondet, slik som vi har sett hittil i år.I tillegg har et valutasikret fond noe høyere kostnader. Valutasikring bør ses på som et aktivt valg, på linje med å velge aktivt forvaltede fond eller over/undervekting i spesielle sektorer eller regioner. Har du som mål å slå markedet, kan du godt skru av og på valutasikring. Men med en gang du begynner å ta slike aktive veddemål, har du egentlig sannsynlighetene mot deg. Les og hør om valutasikring i dette innlegget.

Jeg kan legge til at jeg selv – som er en aktiv fondssparer – har byttet et globalt indeksfond mot et valutasikret globalt indeksfond de siste ukene. Kronen har imidlertid fortsatt å svekke seg etter fondsbyttet…

Trygge pengemarkedsfond kjøpes

Børsuroen gjør at fondskundene reduserer risikoen i porteføljene. Fem av ti fond på kjøpstoppen i september er trygge pengemarkedsfond.

De beste rentene på sparekonto i bank ligger nå på 2-3 prosent. I et pengemarkedsfond kan du forvente å få mellom 3 og 4 prosent avkastning det neste året, og enda mer om Norges Bank vil fortsette å sette opp styringsrenten. I perioder med økte renter er pengemarkedsfond spesielt gunstig, siden kundene får glede av den økte renten i samfunnet nesten umiddelbart.

På salgstoppen finner vi flere av fondene som Nordnets kunder har mest penger i, som DNB Teknologi, Nordnet Indeksfond Global ESG og Nordnet Indeksfond Norge.

Når kundene selger seg ned så mye, er det naturlig at det er høyest salg av de største fondsposisjonene, selv om disse fondene har god langsiktig historikk.

Det er verdt å merke seg at Nordnets pensjonskunder – som er de mest langsiktige kundene – sitter stille i båten. Blant kunder med egen pensjonskonto er nettokjøpet av aksjefond 52 millioner kroner i september, som er omtrent som en normalmåned.

TOPP 10 NETTOKJØPTE FOND I SEPTEMBER:TOPP 10 NETTOSOLGTE FOND I SEPTEMBER:
KLP PENGEMARKEDDNB TEKNOLOGI
HSBC GIF TURKEY EQUITYNORDNET INDEKSFOND GLOBAL
KLP KORT STATNORDNET INDEKSFOND NORGE
HOLBERG LIKVIDITETARCTIC NORDIC CORPORATE BOND CLASS
NORDNET OFFENSIVDNB GLOBAL INDEKS
AMUNDI FUNDS PIONEER US SHORT TERM BONDALFRED BERG NORDIC HIGH YIELD
KLP OBLIGASJON 5 ÅRKLP AKSJEGLOBAL INDEKS P
SKAGEN HØYRENTEHEIMDAL HØYRENTE
SEB ASSET SELECTION FUNDHANDELSBANKEN BÆREKRAFTIG ENERGI
HANDELSBANKEN LIKVIDITETALFRED BERG GAMBAK

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
05.10.2022 15:18

“I et pengemarkedsfond kan du forvente å få mellom 3 og 4 prosent avkastning det neste året.” Hvorfor i all verden putter folk sine penger i KLP PENGEMARKED da til hittil 0.83% avkastning??? Nei, da putter jeg heller penger i 6mnd fast til 3% eller 1 år til 3,4 – 3,5% rente/avkastning! Ikke at det er bra, men best i disse nedgangstider!
Bankinnskudd er dessuten garantert, rentefond kan du tape (spesielt High Yield fond).

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
06.10.2022 14:45

Hei Knut. Pengemarkedsfond (og obligasjonsfond) har noe som heter “effektiv rente”, som er et anslag for den renten kundene kan forvente de neste 12 månedene – forutsatt at rentemarkedet forblir uendret. Effektiv rente finner du i månedsrapportene til fondene. I september hadde f eks KLP PEngemarked en effekitv rente på 3,54 %. Flere pengemarkedsfond har nå en effektiv rente på omlag 4 %. Se KLPs månedsrapport her: https://www.klp.no/media/fond/Maanedsrapport%20september%202022%20versjon%202.pdf
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom