Gå til hovedinnhold

Status etter 125 dager: Slik har det gått med Nordnet Global Indeks 125

For litt over 125 dager siden lanserte vi fondet Nordnet Global Indeks 125 – det første gearede indeksfondet i markedet. Fondet har fått en meget god start, takket være sterke globale aksjemarkeder. I løpet av fondets første 125 dager har flere enn 5.500 norske Nordnet-kunder investert i Nordnet Global Indeks 125, og de har god grunn til å være fornøyd så langt.


Da fondet rundet 125 dager, ved inngangen til februar, var fondet opp ca 13 %. I skrivende stund (per 14.02.24), er fondet opp 17,7 % siden oppstarten 1. oktober. Sammenlignet med Nordnets ordinære globale indeksfond, Nordnet Global Indeks, er det ca 3,5 prosentpoeng høyere. Se graf under.

Kilde: Morningstar.no

En god start: Grafen viser Nordnet Global Indeks 125 (blå linje) og Nordnet Global Indeks (grønn linje) siden oppstart av 125-fondet i begynnelsen av oktober. Legg merke til at avkastningsgrafene så vidt var i minus i slutten av oktober. Da var 125-fondet noe lavere enn det ordinære globale indeksfondet, på grunn av gearing (belåning). Siden den gang har det stort sett gått oppover, og da bidrar gearingen med noe ekstra avkastning.

Per 14.02.24 er 125-fondet opp 17,7 % og Nordnet Global Indeks opp 14,2 %. Avkastningen i 125-fondet er ca 25 % høyere enn det ordinære globale indeksfondet, som faktisk er noe bedre enn forventet. Normalt vil 125-fondet gi noe mindre enn 25 % ekstra avkastning i stigende markeder, grunnet lånekostnaden for gearingen samt en noe høyere forvaltningskostnad. I fallende aksjemarkeder vil 125-fondet falle noe mer enn 25 % mer, av samme årsak.

⏳ Godt egnet til månedssparing og pensjonskonto

Da vi lanserte fondet i fjor høst sa Norgessjef i Nordnet, Mari Rindal Øyen, at «Vi vil slå et slag for månedlig sparing i Nordnet Global Indeks 125, og månedlige pensjonsinnskudd som kommer inn på egen pensjonskonto

Fondet er egnet for sparing med en tidshorisont på minst 5 år, og for sparere med et optimistisk syn på det globale aksjemarkedet. Fondet er ikke egnet for korte spekulasjoner i markedets opp- og nedganger.

Det er viktig å understreke at de første 125 dagene er en kort tidsperiode å vurdere fondet ut fra. Fondssparing og pensjonssparing er et maratonløp, ikke en sprint. Men det er uansett en fordel med en god start.

🔑 Gearing = høyere forventet avkastning og økt risiko

Hvis du investerer 100 kr i fondet, vil forvalter låne 25 kroner og kjøpe aksjer for 125 kr. Dette innebærer å investere med belåning eller “gearing”. Gearing er lønnsomt i stigende markeder, men gir større tap i fallende markeder.

Avkastningen i 125-fondet er helt og holdent avhengig av avkastningen i det brede globale aksjemarkedet, siden fondet er et globalt indeksfond med gearing. Går de globale aksjemarkedene opp (mer enn lånerenten), vil du tjene ekstra i forhold til et ordinært globalt indeksfond. Går aksjemarkedene ned, vil du tape mer enn et ordinært globalt indeksfond.

Nordnet Global Indeks 125 følger MSCI World ESG Leaders Index, som også er indeksen Nordnet Global Indeks følger. De underliggende aksjer er de samme, men eierandelen er 25 % høyere i hvert selskap. Utviklingen i grafen over følger hverandre derfor veldig tett. Men det gearede fondet har større kurssvingninger – både positive og negative.

Kort om Nordnet Global Indeks 125.
Global indeksfond med 1,25 x gearing.
Årlig totalpris 0,39 %.
Kan fondet kjøpes på alle kontotyper? Ja.
Kan fondet kjøpes på egen pensjonskonto? Ja.
Bærekraftklassifisering: Artikkel 8.

Les mer om hvordan Nordnet Global Indeks 125 fungerer her.

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Selv om sparing i fond historisk sett har gitt god avkastning over tid, finnes det ingen garantier for fremtidig avkastning. Å investere i produkter med belåning innebærer økt potensiale for avkastning, men også økt risiko og større nedgang i perioder med negativ markedsutvikling. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
10 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Martin Andreas Vik
Martin Andreas Vik
27.02.2024 12:29

Når kommer Nordnet Global 300?

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Martin Andreas Vik
28.02.2024 15:55

Hei Martin. Vi har gjort backtester på ulike gearing-nivåer tilbake flere tiår. En gearing på over 150 % vil føre til for store verdifall når aksjemarkedet krakker, som det gjør før eller senere. Da vil trolig mange kunder “feige ut” og selge på verst tenkelige tidspunkt. DEt svenske AP7 fonden, som er standardvalget i den svenske PPM-pensionen, har hatt en eksponering på mellom 100 og 140 %. Nå har de satt et tak på 125 %, etter hva jeg kan se. Vi har brukt AP7 fonden som “forbilde” da vi laget Nordnet 125. Les mer om AP7 her: https://www.ap7.se/ Hilsen… Les mer »

Tom Cato Abrahamsen
Tom Cato Abrahamsen
20.02.2024 16:55

Regner med at man ikke får noe rentefradrag på belåningen? Så man må trekke fra 22% på evt egen giring for å sammenligne rentekost?

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Tom Cato Abrahamsen
28.02.2024 15:57

Hei Tom. Rentekostnaden er innbakt i NAV-kursen på 125-fondet. Du skattlegges av netto avkastning etter rentekostnad, forvaltningskostand og plattformavgift.
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom i Nordnet

Geir
Geir
20.02.2024 14:31

Dere skriver at “Nordnet har ingen inntjening fra finansieringskostnaden utover (SOFR)”. Vil det være slik alltid, eller kan dere plutselig legge på slik vi så med porteføljebelåning?

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Geir
28.02.2024 16:01

Hei Geir. Nordnet Global Indeks 125 er et UCITS verdipapirfond. Skal vi gjøre endringer i kostnadsstukturen er dette tidkrevende prosess som krever vedtektsendringer, godkjenninger etc. Så det er ikke aktuelt.
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom i Nordnet

Laurids Bartling
Laurids Bartling
20.02.2024 14:16

Hva er de endelige kostnader på dette fondet? 0,39% i forvalting og plattformgebyr, men hvor stor er kostnaden for giringen/belåning?

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Laurids Bartling
28.02.2024 16:04

Hei Laurids. Som du skriver er totale kostnader 0,39% per år. dEtte er summen av forvaltingskostnad og plattformgebyr. Kostnaden for giringen/belåning er innbakt i NAV-kursen på 125-fondet. SOFR-renten, som er lånerenten, ligger i dag på i overkant av 5 %. med 25 % gearing vil den årlige lånekostnaden bli i overkant av 1,25 % (5% x 0,25). For denne lånekostnaden får du altså 25 % ekstra eksponering mot det globale aksjemarkedet.
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom i Nordnet

Bjarte Grebstad
Bjarte Grebstad
19.02.2024 22:03

Kan dette fondet stå på en ASK konto.

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Bjarte Grebstad
20.02.2024 08:48

Hei Bjarte. Ja, fondet kan kjøpes på alle kontotyper, også ASK og EPK. Fondet er et UCITS-fond.
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom