Gå til hovedinnhold

Spådommer 2023

Dette er året det virkelig kan gå begge veier. Det høres kanskje ut som en floskel, men det er umulig å ikke se kreftene som jobber mot hverandre i dagens marked. Prisene har korrigert, investorene ønsker naturligvis å se et rally, men inflasjonen er ikke under kontroll. Hvis inflasjonstallene faller kraftig nok, er det en mulighet for at vi er forbi det verste og markedet skyter høyere neste år. Fredssamtaler i Ukraina kan bli en hyggelig bonus som senker risk nivået i verden.

Utfordringen er selvfølgelig at den økonomiske smerten ikke er stor nok. Se bare på julehandelen, som satte rekorder på begge sider av atlanteren. Folk har fortsatt jobb, de bruker penger og de har ikke tvangssolgt huset enda. Da faller heller ikke prisene tilbake hardt nok til å senke inflasjonen. Det gjør vondt å tenke på det, men økonomien må bremse stygt for at etterspørselen skal falle, og jeg er ikke sikker på at vi er der helt enda. De siste inflasjonstallene fra USA viste 7.1%. Husker du da FED slet med å få inflasjonen opp til 2%?

Slik ser jeg verden inn i 2023.

  • Faller inflasjonstallene tilbake, og sentralbankene signaliserer en rentetopp, kan markedet skyte 15-20% høyere i løpet av året. Dette gjelder både OSEBX og S&P500.
  • Holder inflasjonen seg for høy, og sentralbankene gjentar at de kommer til å heve rentene helt til inflasjonen knekker, kan vi se nye 20% ned i de globake aksjemarkedene.

Beklager at jeg ikke kan være tydeligere.

  • I 2023 tror jeg oljeprisen skal handle i lave enden av intervallet det siste året. Etterspørselen skal knekkes med høyere renter, grønne løsninger vokser, verden har funnet ny balanse etter Russland embargo osv. Dette er ikke en long-trade jeg ønsker å ta.
  • Boligmarkedet faller ikke like mye som mange kanskje forventer. Eksperter spår 5-7% ned; Jeg tror når året er slutt at boligprisene, spesielt i Oslo ikke har falt så mye. Igangsetting av boliger er lav og myndigheten har nettopp vist at de er villig til å lette på lånepolitikken om markedet skulle falle tilbake.
  • Kryptovaluta -> Jeg gjentar det samme som jeg gjorde i fjor. Bitcoin kommer til å “underperforme”, der Ethereum kommer til å stige raskere. Veksten og bredden i sektoren fortsetter å vokse. Tydeligere regler i USA kan være en stor prisdriver på oppsiden, hvis de kopierer reglene som nå kommer i EU.

3 kjappe:

  1. Tesla bunner ut rundt $100, noe som representerer en historisk kjøpsmulighet. Ender året nærmere $200. Fremtiden er selvkjørende og elektrisk, Tesla herjer på både data, bil og batteriteknologi.
  2. Skal du kjøpe en Boeing 737 fra fabrikk, får du ikke levering før 2029. Reiselivet er tilbake i full styrke, bare sjekk prisen til din favoritt destinasjon. Billeprisene kommer ikke til å falle nå som Kina åpner opp. Flyr og Norwegian blir plutselig attraktive igjen (til tross for masse støy og finansiering høsten 2022)
  3. Chatgpt kommer til å endre mer enn hva vi kan se for oss. Dette er første reelle trussel mot Google hegemoniet innen søk. I tillegg kommer man ikke til å betale for tekst, formuleringer, reklame, etc i samme grad lengre. Firmaet mitt Yesboss kan i teorien la ChatGPT spy ut sosiale medie poster og blogginnlegg i et rasende tempo, uten større innsats enn en setning i chat programmet.
  • Politikk -> Arbeiderpartiet og Senterpartiet reiser seg ikke det neste året. Husk at de skal i budsjettforhandlinger med SV enda en gang, og vi husker alle hva som skjedde i 2022. Hvis ikke Støre tar en krapp høyresving, er prosjektet tapt. Han appelerer ikke lenger til middelklassen, som er velgerne blokkene sloss om.

Jeg går gjennom spådommene i denne podcast episoden.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
02.01.2023 14:04

Inviteres ikke penger på børs før all naked shorting og markedsmanipulasjon fra giganter i hedgefond bransjen gjør opp for seg…. Eller går konkurs🤔