Gå til hovedinnhold

Vi lanserer en tredje type avkastning

Nå forbedrer vi Investeringskonto Zero og starter med automatisk utlån av norske aksjer i midten av mars. Vi anser dette som tredje type avkastning, eller inntekt, på aksjeinvesteringer – i tillegg til verdiøkning og utbytte. Denne ekstra inntekten kommer som en følge av at Nordnet låner ut aksjer til eksterne partnere, eksempelvis store globale investeringsbanker og kapitalforvaltere.

Hva betyr dette for deg med Investeringskonto Zero?

I praksis betyr det ingenting for deg som allerede har en Investeringskonto Zero. Du kan naturligvis selge og disponere alle aksjene dine som vanlig. Hvis noen av dine norske aksjer lånes ut får du en ekstra renteinntekt som utbetales på kontoen din kvartalsvis.

Du trenger ikke å gjøre noe som helst – dette aktiveres automatisk og Nordnet tar hånd om alt det praktiske ved utlåningen av aksjene. Hvis du ønsker så kan du selvsagt reservere deg mot utlån av aksjer på denne siden eller ved å kontakte kundeservice.

Hvordan fungerer dette?

Uten å gå i detalj så lånes den norske aksjebeholdningen i Investeringskonto Zero ut til store institusjonelle låntakere via vår låneagent, Citi. Låntakerne er store internasjonale kapitalforvaltere og banker. Låntakerne betaler en rente, som etter avdrag for kostnader til låneagent og Nordnet tilfaller deg som kunde.

Finn ut mer om hvordan automatisk utlån av aksjer fungerer.

Hvilke aksjer lånes ut og hvor stor kan inntekten bli?

Det er det litt vanskelig å svare på, da det bestemmes av etterspørselen i lånemarkedet. Størrelsen på utbetalingene er også vanskelig å forutsi og bestemmes av hvilke og hvor mange aksjer du har på kontoen din, hvor lenge du har aksjene og hvilken etterspørsel som finnes på markedet.

Man kan si allerede nå at den første utbetalingen vil være i det minste laget da utlåningen blir mer effektiv ut over året. Men, mange bekker små..

Nyhet i det norske markedet

Jeg kan ikke skryte av at vi i Nordnet har funnet opp denne formen for utlån, men basert på det jeg vet så er vi de første i Norge til å tilby dette. I Sverige lanserte vi utlån av aksjer i ekvivalenten til Investeringskonto Zero i oktober 2018 med stor suksess. Finansavisen Privata Affärer kåret det til og med som årets spareinnovasjon for 2018. Det skal også nevnes at det allerede finnes lignende tjenester internasjonalt, eksempelvis Charles Schwab – en av USAs største nettmeglere.


Du kan også lese mer om nyheten i DN og Dine Penger.

Har du noen spørsmål? Sjekk ut denne siden som beskriver bedre utlån av aksjer på Investeringskonto Zero, eller kommenter under!

/Anders

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
19 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
20.03.2019 11:29

Hvordan kan man se om mine aksjer er lånt ut/har vært lånt ut? Om man ønsker følge med på det 🙂

Gjest
Gjest
11.03.2019 23:14

Ser lenger ned at aksjene er forsikret med 105%. Hva skjer hvis aksjen starter opp en dag 30%? Da holder det vel ikke lenger med en forsikring på 105%? Ønsker en nærmere forklaring på dette.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.03.2019 14:01

Hei,

Sikkerheten justeres daglig så den er glidende.

Du må tenke deg relativt ekstreme scenarier for at man ikke skulle få tilbakelevert utlånte aksjer.

Et eksempel er:
Skulle Citi som er de som i prakasis håndterer utlåningen og sikkerheten fra låner, og f.eks J.P Morgan, som eksempel på en som har lånt aksjene, gå konk samme dag. -Og i tillegg aksjen som er utlånt gå i taket fra denne dagen, Ja da vil det være en risiko på delen over 105%..

Spørsmålet er hvilke aksjer som skulle reagere opp denne dagen..?

Gjest
Gjest
10.03.2019 23:08

Tja, først ut er NN ikke, men det har flere kommentert også. Dette har jeg ønsket lenge, men synes NN tar for mye av kaka selv her. Ser ikke helt logikken i at NN argumenterer for en risikopremie – hvilken risiko? Det er shorteren som tar risikoen, og som må tilfredsstille marginalkrav/dekningsgrad for å gå short. Men uansett, flott tiltak, og i rekken av gode saker som f.eks. NN superfondene. Nå gjenstår det bare at NN slutter å følge MiFID regelverket så strengt som dem gjør, og slutter å være “flinkeste gutten i klassen” mhp MiFID. Personlig handler jeg nå… Les mer »

Gjest
Gjest
08.03.2019 16:20

Dette har vel alltid vært mulig hos Netfonds, så velkommen etter!

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.03.2019 14:04

Ja Netfonds er bra. Det er derfor vi kjøpte de 😉

Gjest
Gjest
08.03.2019 16:14

FYI
Det er ikke nytt i norske markedet, dette har Netfonds hatt i flere år

https://www.netfonds.no/tjen.php

Gjest
Gjest
03.03.2019 16:36

Hei! Dette er gode nyheter – spennende! Håper også at amerikanske aksjer blir inkludert i ordningen etterhvert, da mange av oss har våre utenlandske aksjer nettopp på zerokonto.

Gjest
Gjest
21.02.2019 08:58

https://www.nordnet.no/kampanjer/utlan-av-aksjer.html
“Vanligvis vil utlånsrenten per aksje bli mindre enn én prosent, men kan også overstige 10 prosent, eller i sjeldne tilfeller enda mer.”
– Hvorav Nordnet selv tar 55% av renteinntekter i avdrag og gebyr.

Vil det påvirke transaksjonstiden dersom aksjer en ønsker å selge allerede er utlånt? Hvordan velger Nordnet ut kundene som får låne ut aksjene sine?

Gjest
Gjest
20.02.2019 13:03

Skriv gjerne noe om evt risiko forbundet med dette? All inntekt innebærer risiko av en eller annen sort.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.02.2019 18:52

Godt spm! Nei, det er ikke noe ytterligere risiko (annet en den du løper ved å eie aksjene). VI låner ut til profesjonelle motparter, og markedsverdien av de utlånte aksjene er til enhver tid forsikret til 105%.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
07.03.2019 07:35

Jeg har stort sett amerikanske aksjer på zero, håper der blir innført uån også på disse..?

Gjest
Gjest
20.02.2019 07:41

Flott dette!
Hva med de av oss som har vanlig aksje- og fondskonto? Vil vi få den muligheten også etterhvert?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.02.2019 18:51

Vi lanserer dette for Investeringskonto Zero. I teorien kan vi bygge dette ut til å gjelde for ASK/AF-konto også, men det ligger ikke på agendaen akkurat nå. Fult fokus på å bygge ny webside og Netfonds dealen nå. (Sjekk ut den nye menyen, nye sider for aksjelister, bull og bear, corporate actions som nettopp ble lansert på den nye webbn her: https://next.nordnet.no/)

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.02.2019 20:58

Om dere får på plass en tilsvarende løsning for oss med ASK i annen bank kan jeg garantere minst en ny kunde til Nordnet umiddelbart 🙂

Gjest
Gjest
19.02.2019 22:04

Har du noe estimat på hvor stor avkastning dette kan ha per kvartal fra tallene i Sverige?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.02.2019 18:49

Hei og takk for bra spørsmål. Det er litt tidlig å si. Vi vet at våre kunder eier en del aksjer som er veldig attraktive og som det er stor etterspørsel etter å låne i markedet. La meg komme tilbake med dette ettersom vi får samlet på oss litt erfaring også.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
08.03.2019 17:19

Det jeg ønsker meg mest nå er samme mulighet på ASK, og belåning på zero. Belåning på zero ville gitt et komplett og fantastisk produkt til småsparerne. Da ville zero gitt oss alt. Vi kan investere verden rundt, belåne posisjonene og vi får hjelp til kildeskatt osv. Det hadde vært fantastisk! Står øverst på ønskelisten min.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.03.2019 09:34

Hei. Vi lanserer belåning av aksjer for Investeringskonto Zero nå. I teorien kan vi bygge dette ut til å gjelde for ASK/AF-konto også, men det ligger ikke på agendaen akkurat nå. Vi har også belåning på Investeringskonto Zero på ønkelisten. Men i det korte bildet har vi fullt fokus på å bygge ny webside og Netfondsdealen.