Småselskaper eller storselskaper?

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Siden finanskrisen herjet som verst og børsen bunnet ut høsten 2008 har indeksen over de største selskapene på Oslo Børs, den såkalte OBX-indeksen, steget med 207 prosent. Til sammenligning har indeksen over de små og mellomstore-selskapene, OSESX-indeksen, steget 67 prosent. For at småselskapsindeksen skal komme opp på samme nivå som OBX-indeksen, må den stige 84 prosent!

Hittil i år har småselskapene gjort det en del bedre enn storselskapene. OSESX-indeksen er opp 30,8 prosent, mens OBX-indeksen er opp 21,8 prosent. OSESX-indeksen ligger i en trendkanal med en årlig stigningstakt på 35 prosent. Til sammenligning ligger OBX-indeksen i en trendkanal med en årlig stigningstakt på 16 prosent. Analysene tilsier at begge indeksene skal stige, men altså at de små skal stige mer enn de store.

Avkastning for småselskapsindeksen OSESX og storselskapsindeksen OBX på Oslo Børs i perioden 1998 til 2013. OSESX til venstre.

Historikk fra Oslo Børs i perioden 1998 til 2013 viser at småselskapene statistisk har steget bra i januar, mens de store selskapene så vidt har gått i pluss. Resten av året har indeksene fulgt hverandre ganske godt. Vi tror småselskapene vil gjøre det bra også i januar 2014 og anbefaler å vekte seg opp i disse nå.

Etter en gjennomgang av de cirka 60 selskapene på Oslo Børs med en daglig gjennomsnittsomsetning mellom en og ti millioner kroner har vi funnet fram til følgende gode kjøpskandidater.

Interoil Exploration & Production er ned 68 prosent i år og aksjen er en av årets store tapere. I hele høst har imidlertid kursen svingt mellom 1,77 og 2,36 kroner. Kursen ligger nå nær støtten ved 1,80 kroner. Dette kan det være et godt springbrett for en oppgang mot motstanden ved 2,36 kroner. Aksjen er klart positiv på innsidehandler etter flere kjøp til kurser over to kroner så sent som i oktober, samt kjøp fra CFO i midten av desember.

Aqualis, tidligere Clavis, er ned 62 prosent i år. Aksjen bunnet imidlertid ut på våren og har i høst ligget i en svakt stigende trendkanal. Volumutviklingen er positiv, det har vært flere innsidekjøp i aksjen, og en videre oppgang indikeres.

Økende optimisme blant investorene gjorde at Siem Offshore brøt opp fra en konsolideringsformasjon og ga kjøpssignal i september. Aksjen innledet samtidig en stigende trend. De siste ukene har imidlertid kursen reagert tilbake. Volumet har vært lavt, noe som tyder på at selgerne er passive. Slike reaksjoner tilbake på lavt volum har tidligere vist seg å kunne gi svært gode kjøpsmuligheter. Det er kortsiktig støtte på dagens nivå, ved 9,25 kroner. En videre oppgang på både kort og lang sikt indikeres.

Av Geir Linløkken 23.12.2013, oppdatert 27.12.2013.

Analysene er skrevet for publisering på e24 fredag 27. desember 2013.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer