Gå til hovedinnhold

Small Cap – Hvor mye teller størrelsen?

Small Cap er en betegnelse på mindre børsnoterte selskap med lav markedsverdi. I andre enden har man såkalte Blue Chips (Large Cap), som er en betegnelse på store tunge aksjer med høy markedsverdi.

Undersøkelser viser at en sammensetning av Small-Cap-aksjer gir en høyere avkastning enn en sammensetning av store aksjer (på samme børs). De lærde strides litt om årsaken til dette, men mange forklarer effekten med at mindre aksjer har høyere risiko. Men skulle man slått seg til ro med den forklaringen så burde aksjene også falt mer i nedgangsperioder enn de store, noe de faktisk viser seg å ikke gjøre. Men en risiko som nevnes og som er vanskelig å måle er lavere likviditet.

Globalt

I følge KLP har Small Cap-selskaper, over en 20-års periode, gitt i snitt over 2 % meravkastning i forhold til store og mellomstore selskaper i globalt perspektiv. Trekker man grafen 90 år tilbake har meravkastningen vært på over 3 %.

Lær mer om investeringer i small cap-selskaper.

Oslo Børs

Men hvordan ser det ut hvis man sammenligner store og små selskaper på vår egen Oslo Børs? Nedenfor har jeg satt inn OBX-indeksen, som i all hovedsak består av de største selskapene på børsen, og sammenlignet med Oslo Børs Small Cap Index (OSESX).,

Tar man en titt på de siste 5 årene ser man faktisk at de store selskapene har gjort det bedre i markedet enn de små. Strekker man perioden helt tilbake til 1995 kan man se at Small Cap har gjort det bedre i omtrent hele perioden, med unntak av de 2 siste årene.

Se selskapene som ligger i Small Cap Indeksen her

Konklusjon

Hvis vi skal trekke en konklusjon ut fra denne sammenligningen må det være at mindre selskaper, alt i alt, gir bedre avkastning enn de store, men i kortere perioder kan det være motsatt.

Skal du diversifisere en aksjeportefølje fullt ut mener jeg det i tillegg til å være en spredning av sektorer og regioner også bør være en diversifisering av størrelsen på selskapene i porteføljen.

Les mer om investeringer i Small Cap her

/Stian Spare- og investeringscoach

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer