Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i mars

Europa og delvis USA er i full lockdown, vi sitter alle som en inne og lurer på om vi er med i en film eller om dette er en ny virkelighet. Coronaviruset har virkelig blitt 2000-tallets store hendelse.

Før du leser videre, så håper jeg du og dine har det bra, at man overholder reglene som myndighetene har satt og at vi alle deltar i denne felles dugnaden.

I tider som dette er det plutselig ikke aksjemarkedet som blir viktig lengre. Vi er vitne til en global pest som vi ikke har sett maken til i nyere tid. De langsiktige konsekvensene for samfunnet, økonomien og hverdagen er noe vi alle føler på i disse dager.

Det spesielle med denne krisen er at den er annerledes en tidligere kriser. Flere av dere som leser dette husker kanskje finanskrisen i 2008/2009. Det ble en bankkrise, utløst av amerikanske «drittlån» eller såkalt subprime lån. Hele korthuset veltet etter at den store banken Lehmann Brothers gikk under, og finansmarkedet fikk en ordentlig smekk som følge av ettervirkningene. 12 år senere så de aller fleste ut til å ha ristet dette av seg, og optimismen inn mot 2020 var høy. Plutselig fikk vi høre om et virus, med navn Covid-19, som spredte seg som ild i tørt gress i Kina. Dette skulle også vesten få merke når vi skrev slutten av februar. Nå sitter vi her, i slutten av mars og vestlige myndigheter har igangsatt de strengeste tiltakene i fredstid. Det er dramatisk, men etter alle solemerker også nødvendig.

Jeg snakket med min bestemor i går. Hun er født i 1924 og har opplevd depresjonen på 30 tallet, krigen i 40 årene, oljekrisen på 70-tallet, jappetiden, bankkrisen på 90-tallet, IT boblen, finanskrisen og nå Coronaepidemien. Jeg merket meg det hun sa, selv i krigstiden så kunne man samles for å spre glede, og komme seg gjennom den tunge tiden sammen, det kan vi ikke nå.

Dette er historie, og jeg håper vi slipper å oppleve dette igjen.

Men, til tross for denne merkelige situasjonen så har i alle fall ikke jeg mistet motet. Samfunnet kommer til å reise seg igjen, og etter litt tid så vil det komme en vaksine på markedet slik at vi på sikt kan bekjempe dette viruset. Jeg lar i alle fall ikke dette knekke min tro på fremtiden, både på samfunnet, men også på økonomien.

Det er trist å lese om at det over natten var nesten 300 000 mennesker som måtte søke dagpenger hos NAV. Men, med en tilbud- og etterspørselkrise som dette viruset har ført til, så er det dessverre slik denne situasjonen utspiller seg.

Ser vi til aksjemarkedet så er de brede indeksene verden over ned i området 30 prosent. Vi er med andre ord i et klassiske «bear market» og vi svinger opp og ned store prosenter intradag, avhengig av hva myndighetene kommer med av krisepakker.

Det positive er at man ser at alle verdens sentralbanker, myndigheter og regjerninger står sammen for å prøve å legge til rette for at økonomen skal komme på fote igjen. Jeg har ikke helt oversikt over hvor mange tusen milliarder dollar som er iverksatt av lettelser, skatteletter, subsider og lignende, men det kommer til å komme mye mer.

Tiden vil også vise hvor lenge vi må leve under denne stillstanden. Personlig synes jeg myndighetene (så kan man diskutere hvor raskt) etter hvert har kommet solid på banen og man ser nå enorme tiltak og begrenset frihet i både Europa og USA. Det markedet nå venter på et at smitteraten og antall døde faller over en periode. Vi er kanskje der nå i Italia, men jeg tror at både Spania, UK og ikke minst USA ikke har sett en topp enda. Derfor tror jeg ikke nødvendigvis at vi har sett bunnen i markedet enda, selv om det selvsagt blir fristende for hver eneste dag det faller.

Hva har jeg gjort i markedet?

Jeg har stort sett sittet stille i markedet. Det har jo åpenbart vært en dårlig strategi rent avkastningsmessig, og jeg er pt ned 25 prosent fra årets begynnelse. Jeg har hatt en stor syklisk eksponering, med olje og shipping, som jeg har fått svi for. Så i etterpåklokskapens navn burde jeg nok solgt av en del av disse posisjonene, men slik kan man ikke tenke. Jeg har derimot hatt en del cash tilgjengelig og har snittet ned en del posisjoner som jeg håper og tror (så langt jeg har klart å regne på casene) vil klare seg gjennom krisen. Om de vil klare en langvarig krise er selvfølgelig det store spørsmålet, men jeg har i alle fall endt på den konklusjonen.

I tillegg til å snitte meg litt ned, har jeg tatt en liten posisjon i Scandic Hotels. Det høres helt krise ut, da alle hotellene er tomme og omtrent alle bestillinger frem i tid er kansellert. Jeg velger derimot å være litt kontrær, aksjen er ned 70 prosent fra toppen og jeg mener at aksjen per i dag er priset til avgrunnen. Med andre ord skal det svært lite positive nyheter til før man kan få «russiske prosenter» på vei oppover, samtidig som dette er forbundet med svært høy risiko for at aksjen skal enda lengre ned. Matematisk så heller derimot veddemålet mot at oppsiden er høyere enn nedsiden, så får vi se hvordan dette spiller seg ut.

Min portefølje

Panoro Energy (Økt)
Arise
Pareto Bank (økt)
Sparebank 1 Midt Norge (økt)
Petrotal Corp.
Hunter Group (økt)
Scandic Hotels

Fond: DNB Teknologi, DNB Global Indeks (spareavtale hver måned)


KJØP: Scandic Hotels

Salg

Rent avkastningsmessig så er det ikke så mye å si på disse grafene, det er stort sett bare sorgen. Dog tror jeg at selskapene jeg har i min portefølje fort kan få en reprising om man får noen positive nyheter på banen, men foreløpig ser det ikke spesielt lyst ut.

Veien videre

Vi fikk i går også beskjed om at Nikoai Tangen (Founder av AKO Capital) tar over som sjef for oljefondet etter Yngve Slyngstad. Dette er rett og slett en fantastisk nyhet for AS Norge. Personlig mener jeg dette er en mann som jeg tror selv Norges Bank ikke kunne drømme om. Dette er en utpreget aksjemann, med stort nettverk og kunnskap om finansmarkedene. Jeg anbefaler dere alle å lese litt rundt hans historie, fra sin spe oppvekst i Kristiansand til å grunnlegge og drifte en av Europas beste hedgefond.

Oljefondet er uten tvil i de beste hender!

Bortsett fra at jeg antar at denne karantenetilstanden vil vedvare til i alle fall over påske, så vil nok markedet kun være fokusert på smittetall og utviklingen i Europa og USA. Triggeren fremover bli hva myndighetene foretar seg og om markedet velger å tro på dette.

I tillegg til dette blir det også spennende å se hvordan Kina nå sakte, men sikkert våkner opp fra sin karantene og om dette vil sette fart på verdensøkomien. Om aktiviteten tar seg opp, kombinert med at smittetallene faller så tror jeg markedet vil sette fart nordnover i den nærmeste perioden, men her er det som alltid – usikkerhet.

«Det jeg vet, er at jeg ikke vet»

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
27.03.2020 15:57

Spår at du kan få godt betalt for Hunter Group de neste 1-2 årene. Contango? Vi får se 🙂