Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i januar

Nytt år, nye muligheter er det et ordtak som heter. Sjeldent har vel dette vært et bedre ordtak enn i 2021. Børsene har i alle fall delt optimismen til fremtiden og vi har startet året bra. Vil dette vare?

2020 var et år som de fleste kunne tenkt seg å være foruten. En global pandemi, sykdom, uroligheter og høy arbeidsledighet er noen av flere superlativer som dessverre omfatter året. Det eneste som omtrent har vært hyggelig, var utviklingen på verdens aksjemarkedet. Slikt sett har vi som har vært så heldige å beholde vår jobb, investert på børsen, hatt et meget bra år. Slike ting gjør meg veldig ydmyk og gjør dagens «lockdown» mye lettere å takle. Det er mange som har det mye verre enn meg, og jeg ønsker dere som har vært og er i en vanskelig situasjon, alt hell og lykke fremover. Aldri mist håpet.

Starten på det 20-århundre startet med et negativt fortegn. Utfordringene med COVID-19 pandemien har ført til over 100 millioner smittetilfeller og resultert i 2,1 millioner dødsfall. I følge IMF og OECD har den globale økonomien falt med 4,4 prosent i 2020 som følge av store nedstegninger og restriksjoner. Det som har holdt børsene «kunstig» høyt er ekstraordinært store krisepakker fra regjeringer og sentralbanker verden over. Pandemien har også «foreløpig» endret menneskers liv, med blant annet sosial distanse og jobbing over nettet.

Heldigvis var ikke 2020 helt uten lyspunkter. I november kom beskjeden hele verden hadde ventet på. Det store legemiddelselskapene, Pfizer, Astra Zenica og Moderna har nå, på rekordtid utviklet en vaksine som skal være med på å bekjempe viruset. Dette har tent et håp i verden og vi ser nå forhåpentligvis begynnelsen på slutten for restriksjoner, lockdowns og lite reisevirksomhet.

Vi har også hatt en presidentinnsettelse i løpet av januar måned. Nå er Joe Biden president i Usa, og med seg har han Kamala Harris som sin høyre hånd. De vil få en stor jobb med å blant annet få kontroll på viruset som per i dag herjer i USA. Foreløpig ser man også at de har kommet godt i gang med vaksineringen, så håpet på en snarlig innhenting i økonomisk aktivitet stiger for hver eneste dag.

Ser vi utover i 2021, er veien fortsatt relativt uoversiktlig. Dette er jo selvsagt ikke noe nytt. Økonomi og livet for øvrig kan sammenlignes med å kjøre bil fremover, mens du ser i bakspeilet. Det er jo også noe av fascinasjonen.

Et mindre omtalt evne i markedet den siste måneden, men akk så viktig er møtet den amerikanske sentralbanken hadde i slutten av desember. Federal Open Market Committee ble der enige om å utvide sitt aktivakjøpsprogram (kvantitative lettelser) der de vil kjøpe en større andel obligasjoner med lang durasjon. I tillegg til dette vedtok kongressen en ny finanspolitisk stimuli pakke på 900 milliarder dollar som skal bidra til å støtte økonomien den neste tre månedene. Dette blir nok ikke den siste og Joe Biden og sin administrasjon kommer etter alle solemerker til å fortsette å trykke på seddelpressen til man ser at økonomien og husholdningene er på solid grunn igjen. Pengetrykking skjer ikke bare i USA, vi fikk også tall på at den europeiske sentralbanken ECB ville utvide sitt aktivakjøpsprogram til 500 milliarder euro og dette skulle utvides frem til mars 2022.

Hva kan man tolke ut av dette? Jo, jeg tror ikke det er noen overraskelse om rentene kommer til å bli holdt nede i lang tid fremover. Dette underbygger at trenden med vekst i favør av verdi sannsynligvis vil vedvare en stund til. Vi kommer nok til å få perioder med skifte, men ser man stort på det, er trendveksten svak i utgangspunktet og forsvarer lavere renter. Mye av grunnen til dette er at verden blir eldre og eldre. I dag og fremover kommer store generasjoner til å gå av med pensjon, som gjør at vi får en mindre arbeidsstokk som igjen kan skape vekst. I tillegg er vi per i dag over 7,8 milliarder mennesker på jorden. Bare hittil i januar er netto fødselsoverskudd like stor som befolkningen i Norge (5,5 millioner). 3 prosent vekst på 3 milliarder er lettere å skape, enn 3 prosent vekst på 8 milliarder.


Kilde: Worldometers.info

Min portefølje

YTD performance: +3% Oslo børs: + 0,9% Dow Jones World indeks: +3,35%

Betsson B
Swedish Match
Kahoot
Sparebank 1 Midt Norge
Mowi
Sagax AB
Kalera

Fond:
Storebrand Fornybar Energi, DNB Global Indeks (spareavtale hver måned)

Kjøp: Betsson, Kahoot (mer)
Salg:
Endur, Hunter Group, Panoro Energy

Jeg har gjennom desember og januar måned gradvis vektet meg ned i aksjemarkedet. Grunnen til dette er at jeg føler mye har steget noe raskt nå, og jeg er litt utrygg på veien videre. Situasjonen er sårbar når vi ser mye «hell og lykke» er priset inn i kursene. Jeg har tidligere argumentert for at det å ha en del cash aldri er dumt. Plutselig kan det komme en regnværsdag. Som det trente øye også ser er at jeg vrir min portefølje mer mot «usykliske» aksjer. Med dette mener jeg selskaper som i større grad lever sitt eget liv, uavhengig av en underliggende råvare, et kartell eller den globale veksten. Jeg solgte «min baby» Panoro Energy på snittkurs 16,7kr. Dette ga meg 30 prosent avkastning. Dette er jeg fornøyd med, men jeg burde selvsagt kjøpt ESG og hadde fått dette på 2 ukers tidshorisont. Sånn er det.

Litt om min investering i Betsson

Jeg tenkte å ta et regneeksempel på en «billig» aksje i dagens marked. Her vil jeg trekke frem Betsson. Selskapet er posisjonert innenfor global betting, casino og spillvirksomhet. Over tid har selskapet vist god vekst, gode marginer og et stadig økende overskudd. Per i dag er aksjen priset på 13x inntjeningen for 2021 (P/E). Med en CAGR (årlig vekstrate på 15 prosent i inntekter) må dette sies å være rimelig. Ser man for eksempel på en konkurrent GVC Holdings som er et britisk selskap, som dog er noe større i både markedsverdi og størrelse, så handler de på 20x neste års inntjening. Et selskap som GVC handler altså 55 prosent høyere enn sin konkurrent, med svakere vekst og avkastning på kapitalen enn Betsson. Et morsomt og tenkt scenario er da å se hva implisitt kurs på Betsson skulle vært om prisingen skulle nærmet seg. Veldig enkel hoderegning tilsier da at Betsson kursen skulle stått i 136sek.

Mye oppside og høy prising vil kanskje noen si. Men er egentlig 20x inntjening en høy multippel å betale for et selskap som øker sitt overskudd årlig med 15 prosent? Jeg synes ikke det. Skal man også tro på hva de som jobber med det globale markedet for betting sier, så ser man også en solid vekst i markedet som helhet. I følge European Gaming and Betting Association vokser dette markedet med 10 prosent i året, bare i Europa. Da har man heller ikke tatt med veksten i USA og Asia, der den vokser i enda høyere fart. Dette forteller meg at dette er en bransje og sektor jeg ønsker å være i tiden fremover. Vedlagt ligger også spådommer om videre vekst frem til 2027, der blant annet Kinas marked er forventet en vekstrate på 12,8 prosent. Kombinasjonen av enkel, kapitallett og skalerbar virksomhet med et godt underliggende marked er noe jeg synes er attraktivt.

Veien videre

Vi trer nå inn i en travel periode med mye kvartalstall. Denne uken har og vil store tunge amerikanske selskaper som Apple, 3M, Boeing og flere levert tall. Jeg skriver denne rapporten noe før disse har kommet med tall, men kommer til å bruke sosiale medier og andre kanaler for å følge dette. Hjemme i Norge vil også tallene renne på ettersom tiden går og vi får enda litt bedre informasjon om hvordan 2020 har vært som helhet. Foreløpig har det ikke kommet negative profittvarsler fra selskapene, men dette er pålagt meldeplikt innenfor 2 uker før resultatslipp, så mye kan skje enda.

Spennende skal det i alle fall bli!

/Mads

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer