Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i februar

Selv om det ikke har manglet på ekstraordinære hendelser de siste årene, fortsetter dessverre verden å overraske. Denne gangen er verden og aksjemarkedene i sjokk etter at Russland har invadert Ukraina og vi står i full krig. Dette er unisont negativt, men rent finansielt har faktisk selskapene på Oslo Børs steget kraftig.

Som jeg skrev i innledningen så har ikke de siste årene gitt oss mangel på ekstraordinære hendelser. Vi har stengt ned verden, myndigheter har tatt i bruk «helikopterpenger» på sin befolkning og vi har opplevd en meget kraftig inflasjonsspiral. Som om ikke dette var nok, så har altså Russland nå invadert Ukraina. Dette er selvsagt dypt tragisk og heller ingen god situasjon for verdensøkonomien. Krig er inflasjonsøkende, og er det noe vi ikke trenger nå, så er det mer inflasjon.

Børsmåneden februar har vært ekstraordinær med negativt fortegn. Etter to år med nedstenging, coronatiltak og restriksjoner har vi gått rett over i en alvorlig geopolitisk situasjon. Vi våknet alle opp til nyheten om at russiske styrker hadde invadert Ukraina 24 februar. På generelt grunnlag er selvfølgelig en krig kun tap for alle parter, så konsekvensen av en langvarig og eskalerende krig er dramatisk for verdensøkonomien. Mindre handel på tvers av landegrenser, flere toll-barrierer, politisk og geopolitisk usikkerhet. Markedet hater usikkerhet og vi har allerede sett store utslag på internasjonale børser og vår egen Oslo Børs. Hvor lenge denne krigen vil vare og om den eventuelt eskalerer ytterligere vites selvsagt ikke i skrivende stund, men ut ifra de signalene vi har i dag har ingen parter ønsker om å eskalere dette til en fullskala verdenskrig. NATO-sjef Jens Stoltenberg fordømmer selvfølgelig Russlands akt og sier «vi har nå krig i Europa i et omfang som vi trodde hørte til historien», dette er sterke ord fra NATOs generalsekretær og signaliserer også at NATO vil sende styrker til Ukraina. Det har vært ulike signaler fra statsledere rundt om i verden, men det er en unison fordømmelse av russiske myndigheter og det er også iverksatt sterke sanksjoner mot Russland som stat og potensiell handelspartner. Problemet er selvsagt Europa sitt sterke behov for gass som Russland er stor tilbyder av. Dette kompliserer selvfølgelig situasjonen noe og gjør det viktig at man gjør en god diplomatisk jobb.

Markedet tok denne nyheten med sjokk og vantro og alle de toneangivende indeksene har falt på nyheten om krig. Selv om det brede markedet har falt, ser man at de store olje og gasselskapene har gått motsatt vei, i takt med at både olje og gassprisen stadig tikker oppover. Fremover blir det ekstremt spennende å følge med på hva sentralbankene vil gjøre, om denne krigen blir langvarig. Vil renten fortsette å tikke oppover i takt med økt inflasjon, eller blir man tvunget til å gjøre ekstraordinære grep for å unngå en langvarig global resesjon? Dette er tematikker jeg tror vi vil møte i ukene og månedene fremover.

På globalt nivå har det vært en sørgelig måned, men i finansmarkedet har det ikke vært bekmørkt. De toneangivende indeksene S&P-500, Nastaq og Dow Jones er relativt flate når vi går inn i mars måned. De europeiske indeksene Dax og Eurostoxx 50 er ned i morådet 6 prosent. Olso Børs er således den beste europeiske indeksen med en oppgang på 1,63 prosent i løpet av februar måned. Dette er i hovedsak drevet av Equinor.

Hva gjelder Equinor så har jeg en interessant plansje under. Per i går passerte selskapet 1000 milliarder kroner i markedsverdi. Dette begynner å bli et så stort tall at konsepter blir vanskelig, men jeg skal i plansjen under illustrere størrelsen i nominelle termer.

Som man ser av plansjen over så er Equinor like stor som de 5 neste selskapene til sammen i børsverdi. Det er ganske ekstremt. Equinor vekt i Oslo Børs indeks teller nå for rundt 20 prosent av Oslo Børs indeks, ekstremt.

Allikevel blir verdien av børsens største selskap en liten spiller ute i den store verden. En skal ikke lengre enn ned på Bankplassen i Oslo, der Statens Pensjonsfond Utland (Oljefondet) sitter og forvalter 12000 milliarder kroner. Equinor er kun 8,3 prosent av vårt totale oljefond. Dette sier litt om størrelsene vi her snakker om.

Min portefølje

YTD performance: -6% Oslo børs: + 1% Dow Jones World indeks: -8%

Swedish Match

Kahoot

Sparebank 1 Midt Norge

Mowi

Sagax AB

Frontline

Maha Energy

Galaxy

Fond: Nordnet Global Indeksfond ESG (spareavtale hver måned)

Kjøp:
Salg:

For min del har porteføljen min klart seg relativt bra i forhold til det brede globale markedet. Oslo Børs på sin side, klarer jeg ikke holde følge med. Positive bidragsytere denne måneden har vært Maha Energy, Frontline og Mowi.

Hva gjelder Maha så synes jeg dette selskapet er interessant. Maha Energy er et lite svensk notert selskap som driver med oljeutvinning i USA, Brazil og Oman. Selskapet har i år guidet en daglig produksjon på 4000-5000 fat olje per dag. Selskapet har i dag en markedsverdi på 1,7 milliarder svenske kroner. Klarer selskapet å levere 4000 fat olje i 2020 så kan inntektene bli meget gode. Et enkelt regnestykke på 90 USD fatet (for å være konservativ på oljeprisen) vil gi inntekter i størrelsesorden 1314 00000 dollar for året. Omregner man inn dette til norske kroner tilsier det altså 1,1 milliard norske kroner. Med andre ord kan selskapet, forutsatt oljepris på 90 usd og at selskapet leverer som de har lovet, omtrent tjene inn sin markedsverdi i løpet av 2022. Dette er sånne selskaper jeg har en forkjærlighet for. Om de klarer det vil bare tiden vise, men regnestykket er i alle fall veldig appellerende.

Kilde: Maha Energy

Veien videre

Vi er i dag inne tider der ting forandres dag for dag- hva de langsiktige konsekvensene av denne krigen vil være er alt for tidlig å si. Det som derimot blir interessant å følge med på er alle disse sanksjonene og hvordan dette vil ha påvirkning på den globale økonomien. For høye olje og gasspriser er heller ikke bra, spesielt nå når dollaren også holder seg høyt.

I tillegg vil det bli interessant å se hva selskapene rapporterer fremover. Mars er tiden for 1 kvartalspresentasjonene for 2022 og markedet vil da få datapunkter å forholde seg til.

/Mads


Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer