Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i februar

Jeg vet ikke med deg, men min portefølje har falt nedenom og hjem i februar måned. I skrivende stund har verdens børser også inntatt «korreksjonsmodus» og dette får vi ettertrykkelig påpekt av medier som slår mot oss hver eneste dag. Skal man nå selge alt og hamstre hermetikk i frykt for Coronaviruset?

I følge både rente, aksje og råvaremarkedet skal man gjøre det. Det er klart at en global epidemi som WHO har kalt dette viruset er en «X-faktor» som markedet ikke har kontroll på. Usikkerhet er det verste markedet vet, og når man ikke har vaksiner og nødvendige medisiner, lever man i usikkerhet.

Personlig har jeg valgt å kjøpe litt aksjer og ikke selge. Per i dag har det vært en dum strategi, da markedet faller og faller. Men for de som husker tilbake til korreksjonen vi hadde i 4 kvartal 2018, trodde også flere at NÅ kom fallet. 6 måneder etterpå var dette glemt og markedet hadde allerede nådd nye høyder.

Om dette skjer igjen vites ikke, men jeg tror ikke tiden er inne for å kjøpe hagle, hermetikk og rømme til skogs.

Svingninger i markedet er dessverre noe en må regne med og er en del av aksjemarkedets natur. Markedet står aldri stille og på kort sikt får man store bevegelser opp og ned. Dette er den berømte risikopremien man som investor tar ved å være deltakende i aksjemarkedet. Derfor tror jeg ikke dette er slutten på verden, selv om blodet renner i gatene akkurat nå.

Man ser nyanser i markedet om dagen, enkelte aktiva-klasser stiger i verdi, typisk rentepapirer, gull og sølv. Mens transportaksjer, reiseliv og energiaksjer faller som steiner. Dette har sin rot i at verden nå er ekstremt bekymret for etterspørselen etter disse varene og tjenestene. Ved en global epidemi er folk lite lysten på å reise på ferie, som rammer fly og cruise-selskapene hardt. Når den globale etterspørselen synker, vil man forbruke mindre energi, som gjør at transport av råvarer og produksjon av olje vil synke. Derfor faller typisk shipping og oljeselskaper kraftig.

Risikoen alle snakker om nå er utviklingen på den globale BNP veksten, blir viruset langvarig vil BNP veksten i verden falle kraftig, som gir grobunn for en eventuell resesjon i verden. Dette er dårlig nytt for aksjemarkedet som er avhengig av at det er vekst og etterspørsel i verden.

Hvordan ser egentlig tallene for smitte og dødelighet ut for viruset?

Når jeg skriver dette, har antallet «caser» passert 80000 mennesker. Antall døde er 2800 personer. Antall personer som er friske, er derimot 33000. Med andre ord har antall personer som blir friske steget mer enn antallet som blir smittet, dette er godt nytt. Man ser også på de forskjellige grafene (i logaritmisk skala) ut til å flate ut.

Om tallene er reelle er jo alltid noe man kan være i tvil om, men det er som sagt det beste en har.

Derimot har viruset nå fått «fotfeste» i Europa, og man ser nå at de vestlige børsene virkelig er under press. Dette har med at vi nå har fått merke viruset tett på oss. Mennesker blir naturlig nok nervøse og man vegrer seg for store folkemengder, bestiller ikke nye reiser og kjøper derav mindre varer og tjenester.

Italia er per i dag det landet i Europa som er hardest rammet av viruset og man ser at store områder og byer er i unntakstilstand. Milano er et slikt eksempel og lengre nord i Italia er opp mot 50000 mennesker satt i karantene. Dette er helt klart skremmende, og gjør investorer usikre.

Det som er det verste med «karantenetilstander» er ikke nødvendigvis at sykdommen i seg selv. Det som er problemet er ettervirkningene av lavere økonomisk aktivitet. Når mennesker heller holder seg hjemme enn å være ute å bruke penger, skaper dette en selvforsterkende profeti som vil ha lengre konsekvenser for verdens BNP utvikling.

Min portefølje

Arise
Panoro Energy
Pareto Bank
Petrotal Corp
Hunter Group
Sparebank 1 Midt Norge


Fond: DNB Teknologi og DNB Global indeks- uendret

Kjøp: Hunter Group (mer) og Arise (ny)
Salg:

Man ser av bildene at utviklingen på min portefølje at det ikke akkurat har vært noe dans på roser så langt i år. Når verdens børser faller 3-5 prosent om dagen er det få steder å gjemme seg. Jeg er intet unntak og lider som flere av dere også gjør. Har jeg gjort en feil med å ikke se dette viruset i forkant? Ja, jeg har vel det, men samtidig er det noe av det jeg synes er ekstremt fascinerende med markedet, man vet aldri helt hva som skjer.

Hadde jeg hatt en evne til å spå fremtiden, hadde jeg vært multi-milliardær og sittet på Bahamas nå. Det er åpenbart at jeg ikke er, så jeg er nødt til å jobbe med meg selv og min egen psyke hver eneste dag, for å på best mulig måte «takle» slike markedsnedganger.
Man gjør seg mye tanker når man ser kursene falle og blodet delvis renner i gatene. Den første følelsen som kommer er ofte økt puls og negative tanker. Da er det fort gjort at følelsene tar overhånd. Det har jeg tidligere erfart ikke er smart, og man ender da ofte med å selge aksjer på bunn. Så river man seg i håret og venter alt for lenge før alt ser bra ut og man «tør» å kjøpe seg inn igjen.

Om det er for tidlig å kjøpe nå eller ikke kan jeg dessverre ikke svare på. Men hvis du har tro på et solid selskap som har falt mye på kort tid, vil du i alle fall få kjøpt billigere aksjer i dag enn for en uke siden. Klarer du å holde hodet kaldt i slike situasjoner, vil du mest sannsynlig profitere på det senere.

For min del som har en tilt mot sykliske aksjer, shipping og olje, så har jeg sittet og sett på massive kursfall. Det er aldri gøy, men samtidig tror jeg da at verden på et og annet tidspunkt må begynne å kjøpe olje igjen. Det har man i alle fall gjort etter hver eneste krise/dommedag tidligere. Så, hvis historien gjentar seg tror jeg man på litt sikt kan få godt betalt av å sitte i sykliske aksjer. Kanskje ikke på 6 måneders sikt, men 1-3 år fra nå så taler sannsynligheten i ens favør. Uten at jeg har noen fasit på det annet enn masse historiske tall og egne beregninger/fornuft.

Jeg ser også at ratene på moderne VLCC skip med såkalte scrubbere fortsatt gjør slutninger på 40000 USD per dag, til tross for at markedet er ekstremt utfordrende om dagen. Det tyder på at selskapene med scrubber på sine skip (som Hunter Group) fortsetter å tjene gode penger, gitt et «nullpunkt» på 18500 USD.

Veien videre

Selv om det fortsatt er selskapsresultater og makrotall å ta tak i, så har nok det svært liten betydning slik markedet er nå. Markedet er nå i korreksjonsmodus og man må nesten vente å se hvordan dette spiller seg ut.

Men jeg sier til det kjedsommelige, korreksjoner er en del av spillet og det betaler man en risikopremie på. Både i opp og nedturer.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
3 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
16.03.2020 11:13

Fin og ærlig skrevet artikkel. Det er faktisk lettere å takle et børsfall når alt og alle faller vs å falle alene, med f.eks et bet på en sektor eller enkeltaksje. Bare en ting jeg har merket meg. Hvem vet hva som skjer i fremtiden, men jeg tror det er større sannsynlighet for at indeksene står høyere om 5 år enn nå. (som du skriver) Men på kort sikt kan det bli verre.

Gjest
Gjest
05.03.2020 08:44

Veldig bra skrevet. Mads klarer alltid å skrive ting forståelig, men samtidig gjennomtenkt. Jeg har hatt mye nytte av dette. Takk Mads.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
05.03.2020 11:42

Hei John, tusen takk for det- veldig hyggelig å høre!:)