Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i august

Med over 50 toppnoteringer så langt i år, legger vi bak oss et meget godt børsår. Nå står vi foran en historisk mer turbulent periode i markedet. Om historien gjentar seg vites jo ikke, men det er duket for en spennende høst.

Måneden har vært meget innholdsrik. Både makroøkonomisk og geopolitisk. Taliban har igjen tatt kontroll over Afghanistan, som igjen har satt et kraftig skudd i baugen for president Joe Biden. Om dette vil ha påvirkning på finansmarkedet vites ikke. Men at stadig mer tid for den amerikanske presidenten brukes på geopolitiske problemstillinger, kan gå utover blant annet den store infrastrukturpakken han skal kjempe gjennom i senatet og kongressen senere. En eskalering i Midtøsten kan også bevege råvareprisene, men per i dag ser konflikten ut til å gå ubemerket hen i finansmarkedet.

August måned har igjen vært preget av årets store snakkepunkter, nemlig inflasjon og fortsatt økning i corona-smittede. Inflasjonen på sin side fortsetter å være på høye nivåer grunnet høyere råvare og energipriser og flaskehalser innenfor logistikk og transportsektoren. Samtidig har OPEC og Russland har blitt enige om å øke oljeproduksjonen med 400000 tusen fat per dag mellom august 2021 og desember 2022. Dette vil etter all sannsynlighet bidra til å stabilisere energiprisene og også muligens dempe inflasjonspresset. Dette er i tråd med hva USAs sentralbanksjef Jerome Powell sa i sin tale i Jacksom Hole tidligere i august. Fed har stått hardt på at inflasjonen er forbigående og man vil over en periode tillate en høyere inflasjon enn inflasjonsmålet på 2 prosent.

Selv om inflasjonen er et sterkt fokus blant sentralbankene, er det også et stadig større press på verdens sentralbanksjefer om å kommunisere planen for å bygge ned støttekjøpene i aksjemarkedet. Jerome Powell antydet at Federal Reserve vil starte å redusere sine tilbakekjøp allerede i slutten av 2021. Selv om dette gjorde markedet nervøst i tiden før møtet, har de lange rentene holdt seg på lave nivåer gjennom august måned.
De største kurssvingningene i august skjedde i Kina da myndighetene har foretatt sterke politiske reguleringer av teknologisektoren. Flere selskaper spesielt innen skole og utdanningsteknologi har falt kraftig på basis av reguleringer som myndighetene har satt i gang. Hva gjelder selskapsresultater legger vi bak oss et godt andrekvartal. I skrivende stund har 87 prosent av selskapene på S&P-500 levert tall over forventningene. Vedlagt ser man også Factset sine prediksjoner for både vekst i inntekter og resultat per aksje.

Kilde: https://www.factset.com/hubfs/Website/Resources%20Section/Research%20Desk/Earnings%20Insight/EarningsInsight_081321A.pdf

Oslo børs har også fått drahjelp av sterkere råvarepriser og legger bak seg nok en god måned. Hittil i år er Oslo Børs opp over 19 prosent, som er på linje med de amerikanske indeksene og foran tyske Dax og Eurostoxx 50. De største bidragsyterne til Oslo børs er Equinor, Norsk Hydro og DNB.

Min portefølje

YTD performance: +9,8% Oslo børs: + 18% Dow Jones World indeks: +14,8%


Swedish Match
Kahoot
Sparebank 1 Midt Norge
Mowi
Sagax AB

Fond:
Storebrand Fornybar Energi, DNB Global Indeks (spareavtale hver måned)

Kjøp:
Salg:
Sagax Ab (redusert med 40%) Betsson, GNP Energy

Endelig dere, kan jeg faktisk skryte på meg en måned med brukbar avkastning! I løpet av august måned la porteføljen min på seg hele 7,6 prosent. Dette var sårt tiltrengt etter å ha gått et halvt år med en portefølje som omtrent har stått stille. Mye av grunnen til dette er Kahoot, som jeg til tross for et heftig kursfall har valgt å beholde. På litt kort sikt så dette veldig dumt ut, men som jeg har gjentatt til det kjedsommelige, så har jeg tatt et valg om å være langsiktig i selskapet. Det tar lang tid for et nytt og veksthungrig selskap for å materialisere seg. Kahoot har det siste året kjøpt mange selskaper, som naturlignok tar sin tid å integrere i driften. Oppkjøpet av den amerikanske konkurrenten er nå også en formalitet, og jeg tror man kan begynne å se tegn til dette allerede i q4 rapporten deres. Markedet ble nok også overrasket over at selskapet tjente 50 millioner kroner på bunnlinjen, og selskapet har igjen fått medvind på børsen. Om denne voldsomme oppturen vil vare fremover, vites selvsagt ikke, men jeg tror selskapet har mye spennende på gang fremover i tid. Det at kinesiske myndigheter også har slått hardt ned på lignende ED-tech selskaper i sitt land, tror jeg også kan telle positivt for Kahoot, da det vestlige markedet ikke vil preges av konkurranse fra asiatiske aktører med det første.

Ellers har jeg også kvittet meg med Betsson gjennom august måned. Selskapet er billig priset og vokser jevnt og trutt, men kursen har ikke utviklet seg i tråd med hva jeg hadde forventet. Inkludert utbytte kom jeg ut med 15 prosent gevinst i selskapet, som alt i alt er greit.

Mitt lille traderbet GNP Energy ble en fadese og jeg kvittet meg med disse aksjene etter relativt kort tid. Antall kroner og innvirkningen på porteføljen var minimal, men det er uansett alltid kjipt å tape penger.

De absolutt beste bidragsyterne mine Sagax AB, Swedish Match og Mowi har også prestert bra gjennom august måned. Mowi kom blant annet med gode kvartalstall, der de jekker opp volumguidingen sin med over 5000 tonn og betaler ut et ekstraorinært utbytte på 1 krone. Totalt vil utbyttet for q2 være på 1,96 kroner, som må sies å være meget hyggelig.

Jeg valgte også å redusere litt i logistikkeiendomsselskapet Sagax AB, det har vært en fantastisk reise så langt og aksjen har mer enn doblet seg i verdi mens jeg har eid den. Allikevel følte jeg, som en kombinasjon av hyppig kursvekst, frykt for stigende renter fremover og generell rebalansering av porteføljen at det var fornuftig for meg å redusere litt. Om dette er smart eller ei får man svar på senere, men min personlige vurdering endte på dette. Dette resulterer i at min kontantandel i dag er på 25 prosent. Det er en kontantandel jeg i og for seg er veldig fornøyd med, og denne vil forhåpentligvis reduseres i prosenter om porteføljen min fortsetter sin gode polferd nordover.

Veien videre

Vi går inn i det historisk mest travle kvartalet i finansmarkedet. Tredjekvartal er da selskapene virkelig skal gjøre opp status for sin guiding og at de skal klare å levere varene som tidligere lovet. Som investor må du være ekstra påpasselig mot at det fort kan komme både positive og negative resultatvarsler og ikke minst positive eller negative fremtidssyn for flere selskaper. I tillegg til disse tekniske faktorene, har september vist seg å være en turbulent måned historisk. September og oktober har vært gjenstand for store deler av de voldsomme krakkene vi har sett opp gjennom historien. Om dette vil skje i år, tviler jeg på- men allikevel skal man ha psykologien i bakhodet. Om det først begynner å falle, trenger det ikke være noe annet en nødvendigvis psykologien som driver det hele. Det er dette som er kunsten med å være investor, nemlig å ha kontroll på nervene.

Ellers er det flere spennende makroøkonomiske hendelser fremover. De viktigste blir nok en gang å høre på hva verdens sentralbanker sier om rentepolitikken, kvantitative lettelser og ikke minst arbeidsmarkedet. Opec vil også få en stor betydning fremover da de etter hvert vil øke oljeproduksjonen med 400000 fat, og hvordan markedet vil ta imot dette.

Det er aldri kjedelig i aksjemarkedet.

/Mads

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer