Gå til hovedinnhold

Slik har porteføljen min utviklet seg i april måned

Kvartalstall, rentefrykt, inflasjon og krig i Ukraina. Det begynner å tårne seg opp bekymringer i markedet nå. Man har ikke bare en, men flere potensielt store negative konsekvenser å bekymre seg for. Hva skal vi tro videre?

Mye av svarene har vi delvis fått og vil etter hvert få enda klarere svar på gjennom mai måned. Kvartalstallene til selskapene gir oss et klart skille på de selskapene som «trives» under høy inflasjon og de selskapene som absolutt ikke trives. Netflix, Amazon og Chevron er eksempler på selskaper som man ikke skal eie på kort sikt, og selskaper man skal eie. Netflix og Amazon har virkelig begynt å merke inflasjonen og en generell slowdown i økonomisk aktivitet. Netflix på sin side kom med dårlige tall og for første gang på 12 år med negativ abonnementsvekst. Jeg tror dette skyldes at inflasjonen nå virkelig begynner å sette spor. Rekordhøye bensin, strøm og energipriser, kombinert med høy vekst i matvarepriser begynner nå virkelig å sette spor i husholdningers lommebok. Når matprisene alene er opp over 40 prosent så langt i år, bensinprisen har doblet seg og rentekurven beveger seg oppover må flere og flere kutte utgiftene ned til beinet. Valget blir enkelt når det står mellom å ha mat på bordet eller kunne se sesong 44 av en og annen serie.

Samtidig kan det hende at de to siste årene var i overkant positive for en del teknologiselskaper. Under pandemien satt stort sett alle hjemme, man brukte lite penger på reiser, restauranter og opplevelser og signerte heller et nytt abonnement på nok en strømmetjeneste. Nå er økonomien på full fart inn i en ny fase igjen, ringvirkninger av to års nedstenging har begynt å vise seg. Det er mangel på energi, transport og mat, mens man på andre siden virker til å ha mer enn nok teknologi satt opp for å holde seg hjemme. Dette er en interessant trend og kanskje dette vil føre med seg at de neste årene vil dreie seg om noe så enkelt som energi og råvarer. Hvem vet, dette er bare noe jeg titt og ofte tenker på.

Børsmåneden april har nok en gang vært preget av mye makroøkonomiske og geopolitiske uroligheter. Frykten for vedvarende høy inflasjon har fått den amerikanske sentralbanken, FED til å bli enda mer aggressive i sin rentebane. Nå priser faktisk markedet inn en rentehevning på 0,75% til neste møte, som markedet har reagert negativt på. Vi ser også på de toneangivende amerikanske indeksene at de heller ikke legger bak seg en god måned. Teknologitunge Nasdaq er ned nesten 20 prosent for året og samleindeksen S&P-500 er ned over 13 prosent. Vi har også vært gjennom en siste uke med store tallslipp fra de amerikanske gigantene som heller ikke har vært til jubel i markedet. Verst gikk det ut over Netflix som opplevde negativ brukervekst for første gang på mange år. Dette gjorde at markedet sendte aksjen ned over 30 prosent etter tallslipp. Vi har også sett blant flere av de store gigantene at de ikke klarer å levere hva analytikerne hadde forventet på forhånd og således har dette satt ytterligere fart nedover på børsene. Inflasjon, råvaremangel, logistikkproblemer og generell urolighet er generelle grunner til at selskapene ikke har levert opp mot ønsket nivå.

Her hjemme ser vi et litt mer splittet bilde av hva selskapene leverer. Yara International på sin side kom med et kjempeoverskudd og positiv guiding grunnet en sterk etterspørsel etter gjødsel. Mens Gjensidige på sin side tjente 1,2 milliarder etter skatt, mens det var ventet en bunnlinje på 1,4 milliarder kroner.

Nå ser vi med norske øyne frem til hvordan de store tunge gigantene vil levere i ukene fremover. Børslokmotivene DNB, Norsk Hydro, Equinor, Mowi og Aker BP har store forventninger fra analytikerne fremfor sine tall og dette blir nok i stor grad avgjørende hvordan børsen vil utvikle seg i mai måned.

Min portefølje

YTD performance: -3% Oslo børs: + 1,3% Dow Jones World indeks: -13,4%

Swedish Match

Kahoot

Sparebank 1 Midt Norge

Mowi

Sagax AB

Maha Energy

Galaxy

Kitron

Fond: Nordnet Global Indeksfond ESG (spareavtale hver måned)

Kjøp:

Salg:

Porteføljen min legger bak seg en helt middels måned jamfør de sammenlignbare indeksene. Det har ikke vært en spesielt god april, som historisk har vist seg å være bra. De siste 12 årene har for eksempel Oslo børs gitt en snittavkastning på +3 prosent, mens i år var vi tilnærmet flat til negativ. Dette har selvsagt med at våre utenlandske indekser også legger bak seg en tung måned. Verst må sies å være Nasdaq som hadde sin verste måned siden 2008. S&P-500 indeksen er ned 13 prosent, Nasdaq på sin side over 20 prosent ned fra årets begynnelse. Disse voldsomme forskjellene betyr at faktisk sånne som meg en sjelden gang har rett i våre «spådommer», der vi ofte sier «nå er det aksjeplukkeres marked». Det har det vitterlig vært i år. Hadde du sittet med en portefølje av for eksempel Norsk Hydro, Yara, Equinor, DNB og Frontline hadde du i år hatt en gjennomsnittlig avkastning på 8 prosent. Mens om du hadde sittet med Kahoot, Meltwater, Tomra, Scatec og Nordic Semiconductor ville din avkastning vært -40 prosent. Altså man hadde nesten halvert pengene sine. Dette skjer fra tid til annen og viser at en solid portefølje må spres innenfor flere ulike bransjer.

Veien videre

Markedet er veldig spent ovenfor hva som skjer med FED i disse dager. Flere tar nå til orde for at vi faktisk kan få en heving på 0,75 prosent på kveldens møte- om det skjer vet jeg ikke, men det vil i så fall skape et lite sjokk i markedet. Faktumet er at FED per i dag er litt tvunget opp i et hjørne i forhold til det å bekjempe inflasjonen. Vi får bare vente å se.

/Mads

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
04.05.2022 22:49

Hei Mads. Ser du bruker DJ World Index som referanse internasjonalt. Mer relevant er vel MSCI World Index målt i NOK? Håper også denne kan bli tilgjengelig som referanseindeks på Nordnet i nær fremtid.