En del kunder spør om de må gjøre noe selv for å få fradrag for tap på aksjer og fond i skattemeldingen. Svaret er som regel nei. Alt skjer automatisk. Har du tap (eller gevinst) på mer avanserte investeringer som unoterte aksjer, valuta, opsjoner eller futures, må du imidertid rapportere inn tallene selv.
Selger du aksjer og fond med tap, er det kontotypen du har valgt som avgjør når du får fradrag for tapet – og om tapet blir motregnet mot gevinster på andre investeringer på kontoen. Her er reglene i kortform for privatpersoner:
For alle kontotyper gjelder at kurtasje og evt valutavekslingsgebyr ved kjøp og salg er inkludert i tallene som Nordnet rapporterer til skattemyndighetene, slik at man automatisk får fradrag for disse kostnadene.
Aksjesparekonto: Du må selge alle verdipapirene og avslutte aksjesparekontoen for å få fradrag for tapet på skattemeldingen.
Investeringskonto Zero: Du får fradrag for et tap når du tar ut penger fra investeringskontoen. Alle uttak skattlegges etter en gjennomsnittsberegning.
Aksje- og fondskonto (VPS-konto): Du får fradrag for et tap ved hver realisasjon.
Fradraget får du (uansett kontotype) på neste års skattemelding, det vil si at du får en lavere skatteregning påfølgende år.
PS: Skattesatsen for aksjegevinster, aksjetap og utbytte økes fra 31,68 % i 2021 til 35,2 % i 2022. Skatteøkningen gjør at det kan være smart å selge aksjer eller aksjefond med gevinst i 2021 og vente med salg som gir tap til 2022. Dette gjelder selvsagt aksjer du uansett vurderer å selge. På denne måten får du gevinsten i inntektsåret 2021, der skatten er lavere enn i 2022.Les mer om Skattegrep du kan gjøre før 2022 i dette innlegget.
Utdypning:
Aksjesparekonto
I en aksjesparekonto kan du fritt bytte mellom aksjer og aksjefond innad på kontoen uten at det utløser skatt. Du kan ta ut innskutt beløp skattefritt. Det er først når du tar ut gevinsten av kontoen at skatten må betales, etter fradrag for skjermingsfradrag. Eventuelle tap kommer først til fradrag ved opphør av aksjesparekontoen.
Du må altså selge alle verdipapirene og avslutte aksjesparekontoen for å få fradrag for tapet. Nordnet rapporterer inn alle relevante beløp til skattemyndighetene, men du bør kontrollere tallene.
Aksjegevinster (minus opparbeidet skjermingsfradrag) skattlegges med 31,68 prosent i 2021 (22 % x 1,44 i oppjusteringsfaktor). Aksjetap gir tilsvarende fradrag.
Investeringskonto (også kalt fondskonto)
Investeringskonto er en kontotype som ligner på aksjesparekonto, hvor du har fordelen av utsatt skatt ved kjøp og salg innad på kontoen. I en fondskonto har du et enda større investeringsunivers enn aksjesparekonto, siden du kan investere i både aksjer, aksjefond, kombinasjonsfond og rentefond – både innenfor og utenfor EU/EØS.
Har du tap på verdipapirer i en investeringskonto får du fradrag for tapet når du tar ut penger fra kontoen. I en fondskonto skattlegges alle uttak etter en gjennomsnittsberegning, der forholdet mellom innskudd og tap på kontoen avgjør hvor stor andel av uttaket du kan få fradrag for. Skal du få fradrag for hele tapet, må du ta ut alle pengene fra investeringskontoen. Nordnet rapporterer inn alle relevante beløp til skattemyndighetene, men du bør kontrollere tallene.
Det er nye skatteregler for investeringskonto fra og med 2019. Avkastning som stammer fra aksjeinvesteringer skattlegges med en sats på 31,68 % i 2021. Renteavkastning skattlegges med 22 % i 2021. Les mer om dette her, og se eksempel.
Aksje- og fondskonto (også kalt VPS-konto)
Her eier du aksjer eller fond direkte, og gevinst og tap ved salg skattlegges ved hver realisasjon.
Her får du altså ikke gleden av utsatt skatt, som er en fordel dersom du har gevinst ved salg. Men du får fradrag for tap når du realiserer / selger.
Gevinst og tap på aksjefond og aksjer skattlegges ved realisasjon med en sats på 31,68 % i 2021. På en Aksje- og fondskonto er det FIFO-prinsippet («first in, first out») som gjelder for skattlegging, altså at du alltid først selger aksjene eller fondsandelene du kjøpte først. Selger du aksjer eller aksjefond med tap, vil du få fradrag i skattemeldingen, selv om du totalt sett skulle har gevinst på kontonivå.
Så lenge du eier børsnoterte aksjer og fond rapporterer Nordnet inn alle relevante beløp til skattemyndighetene, men du bør kontrollere tallene.
Har du investert i unoterte aksjer, utenlandsregistrerte fond, valuta, CFDer, opsjoner, warrants, futures, obligasjoner eller annet snadder på en Aksje- og fondskonto? Dersom disse instrumentene er omsatt på Oslo Børs (inklusive Euronext Growth) vil VPS skatterapportere gevinst / tap og formuesverdier, og du kan kontrollere tallene. Er de ikke omsatt på Oslo Børs, kankontofører skatterapportere transaksjonene, men har ingen plikt. Nordnet har p.t. ikke systemer for skatterapportering på slike avanserte investeringer, men alle opplysninger står i årsoppgaven du har fått tilsendt. Her må du rapportere inn relevante verdier til skattemyndighetene selv. Da må du fylle ut og levere skjemaet Gevinst, tap, utbytte og formue på aksjer og andre finansielle produkter (RF-1159). Har du fått skattemelding i nytt format, legger du til opplysningene under temaet Finans.
Les mer om utfylling av skattemeldingen i innlegget “Slik fikser du skatt på aksjer og fond”.
PS: Dette innlegget er en oppdatering av et innlegg fra i fjor. Derfor ser du noen gamle kommentarer under. Du kan rangere kommentarene etter nyeste eller eldste.
Hei Bjørn. Jeg er student, har en jobb, og har et “aksjetap”. Hvis jeg jobber mye i løpet av studiene kan jeg tjene godt over inntektsgrense og mister here stipendet. Jeg har åpnet en utenlandsk investeringskonto som jeg er usikker på om norske myndigheter har tilgang til, så jeg tror jeg må avslutte den får å få fradrag. Jeg lurer på om hvis min arbeidsinntekt (med mere) minus aksjetap ligger under inntektsgrense, får jeg fortsatt fullt stipend? Jeg lurer på om det lønner seg best å avslutte kontoen nå mens jeg studerer (og i tillegg til skattefradrag også få stipend… Les mer »
Hei Bjørn, Har hatt noen uheldige posisjoner fra 2021, hvor årsaken er min egen neglekt av å følge med på ASK skikkelig og regelverket, men nå skal støvlene bli dratt opp skikkelig, og jeg prøver å få litt orden her. En posisjon er ned -50% i rødt, og har noen andre posisjoner i grønt. Jeg prøver å få satt meg skikkelig inn i alle skattereglene. Så mitt spørsmål er om det hadde vært gunstig å solgt alt i ASK, for å så avslutte kontoen og opprette en ny, med tanke på skattefradrag for 2022? Setter veldig pris på kommentarer, Mvh,… Les mer »
Hei Martin. Aksjesparekonto (ASK) skattlegges på kontonivå. Dersom du har totalt sett har tap på ASK-kontoen din, kan du realisere tapene og avslutte kontoen – og få fradrag for tapet. Det kan være smart dersom tapene er betydelige og du uansett vil kvitte deg med de verdipapirene du sitter på. Dersom samlet tap er marginalt, eller du er i pluss totalt sett, er det ikke noe poeng skattemessig å avslutte ASK-kontoen. Da kan du fortsette sparingen på samme kontoen. Husk også at ved aksjer så tilkommer kurtasje og evt valutavekslingshonorar (ved utenlandsk-noterte aksjer og fond). Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom i… Les mer »
Hei Bjørn,
Takk for svar, det hjalp for å få litt klarhet i ting 🙂
Mvh,
Martin
Hei,
Hvis man ha et tap på askjer som er større enn det man har har betalt i skatt (f.eks. man har 100.000kr i tap, men kun betalt 50.000kr i skatt (se bort fra trygdeavgift og skatt til staten)). Skal man da føre opp hele tapet første året i skattemeldingen, eller skal man fordele det med 50.000kr i år 1 og 50.000kr i år 2 for å få full utnyttelse av skattefradrag pga tap i akskjer?
Hei John. 100.000 kr i tap på aksjer gir 31.680 kr i lavere skatteregning for 2021. Betalte du 50.000 kr i skatt kan det hende du får fullt fradrag for tapet samme år – det avhenger av sammensetningne av inntekten din. Hvis du har negativ inntekt ett skatteår – dvs at summen av fradrag overstiger summen av inntekter – vil følgende skje: Er du gift vil restfradraget automatisk føres over på ektefellen. Er du derimot singel eller samboer vil resten av fradraget bli et fremførbart underskudd som kan føres til fradrag neste år. Man må selv føre opp fradraget. Merk… Les mer »
Hei,
Er kostnader for kurtasje fratrukket i verdiene dere innrapporterer? Gjelder handel på aksje- og fondskonto (inkludert handler på Euronext Growth) og ASK. Takk
Hei Ste.
Kurtasje og evt valutavekslingspåslag ved kjøp og salg er inkludert i tallene som Nordnet rapporterer til skattemyndighetene, slik at man automatisk får fradrag for disse kostnadene.
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom
Hei, hadde endel tap på aksjer ifjor, jeg har dog ikke realisert tapet eller stengt aksjesparekontoen. Er det slik at jeg er nødt til å selge alt og stenge kontoen for å få fradrag på skatten? Og når kommer fradraget hvis jeg stenger den nå før 30.april? Takk for svaret
Hei. Som det står i innlegget over må du selge alle verdipapirene og avslutte aksjesparekontoen for å få fradrag for tapet på skattemeldingen. Avslutter du aksjesparekontoen i f eks april 2022 vil du få fradraget på skattemeldingen for 2022, som du vil motta i mars / april 2023.
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom
Så nå at jeg har en Aksje og -fondskonto, er det samme regler der?
Sættem, synes dette høres veldig tungvint ut, finnes det ikke enklere regler for å føre tap på?
Løsningen er altså å selge aksjer med tap, avslutte ASK, for deretter å opprette en ny ASK konto, som man fortsetter å investerer i aksjer på… Er det virkelig slik det funker? Mye papirarbeid og nye signeringer…
Hei – vi kjøpte i fjor aksjer i Aker Clean Hydrogen @ 12 nok/stk. Nå blir ACH tatt av børsen og blir en del av Aker Horizons, vi får så nye aksjer i Aker Horizons. Men det er med en gedigen tap. Hvordan blir det med skatt i 2023?
Hei Nics. Transaksjonen er en fusjon / sammenslåing av selskapene. Transaksjonen anses ikke som er skattemessig realisasjon. Du vil få en ny inngangsverdi (ny kostpris) på aksjene i Aker Horizons, som gjenspeiler bytteforholdet mellom aksjene. Den nye inngangsverdien vil normalt være forhåndsutfylt i skattemeldingen.
For å få fradrag for et evt tap må du realisere tapet. Hva som regnes som en realisasjon avhenger av kontotype – dette kan du lese mer om i dette innlegget: https://www.nordnet.no/blogg/slik-far-du-fradrag-for-aksjetapene/
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom
Hei,
Jeg er en student som betaler 0 i skatt (siden jeg ikke har jobb), får jeg fradragsberettiget tap på aksjer selv om jeg ikke betaler noe skatt?
Hei. Du vil normalt ha krav på et fremførtbart underskudd, som du kan nytte deg av neste skatteår. Men det avhenger av om du har andre inntekter som overstiger aksjetapet.Les mer: https://www.skatt.no/2015/01/12/fremforbart-underskudd/
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom
Hei!
Ved tap i aksjer, trekkes hele tapet fra skatt eller er det selve skattesatsen ganger med tapet som trekkes fra?
Takk for svar
Hei Henning. Det er tapet multiplisert med skattesatsen som utgjør den reduserte skatten. Er aksjetapet 10.000 kr blir skatten redusert med 3.168 kr for skatteåret 2021.
Sættem,
Hvilke tanker gjør du deg angående det å selge seg ut med tap, for så kjøpe seg inn igjen senere? Er dette en bedre løsning enn å sitte på hele veien ned og forhåpentligvis opp igjen? Gjelder ASK, så skatt/fradrag er vel ikke relevant her. Det åpenbare er at man starter med en bedre inngangspris…
Hvis jeg taper millioner på aksjer, og realiserer. Får jeg igjen det jeg har krav på, selv om jeg har betalt inn mindre skatt samme år? Dette er spesielt relevant hvis jeg feks året før har realisert stor gevinst, mye høyere enn årslønn, og betalt skatt for hele gevinst
Hei Anders. Hvis du har negativ inntekt ett skatteår – dvs at summen av fradrag overstiger summen av inntekter – vil følgende skje: Er du gift vil restfradraget automatisk føres over på ektefellen. Er du derimot singel eller samboer vil resten av fradraget bli et fremførbart underskudd som kan føres til fradrag neste år. Man må selv føre opp fradraget. Merk at du likevel må betale noe skatt om du har personinntekt. Merk at teksten jeg linker til er fra 2015. Jeg kan ikke se at reglene har endret seg, men tar et forbehold om det. Les mer her: https://www.skatt.no/2015/01/12/fremforbart-underskudd/… Les mer »
Hei. Vil AF konto for bedrifter også bli rapportert automatisk til skatteetaten? Har solgt alt i 2021 med nesten 100% tap. Får man også automatisk fradrag for gebyrer (kurtasjer osv..)? vil man få utbetalt fradraget i 2022?
Er det noe som er spesielt viktig og huske på?
Hei Roar. Ja, Nordnet rapporterer automatisk skattemessig tap og gevinst på Aksje- og fondskonto på bedriftskunder til Skatteetaten, både for aksjer og fond. Kurtasje ved kjøp og salg er også med i innrapporteringen, slik at man automatisk får fradrag. Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom
Hei Bjørn Erik, dersom jeg har får aksjer fra mine foreldre i gave overført til min AF-konto og selger disse med en gang og overfører pengene til min ASK, hva vil skje skattemessig? Er det noe spesielt jeg må passe på? Jeg har ingen inntekt, så jeg kan ta en del avkastning før jeg må betale skatt.
Hei Roger. En overføring av aksjer som gave anses ikke som realisasjon. Dette innebærer at det ikke skal beregnes noen skattepliktig gevinst eller fradragsberettiget tap på givers hånd – før aksjene realiseres. Barna må imidlertid tre inn i givers inngangsverdier og øvrige skatteposisjoner som er knyttet til aksjene. Hvis aksjene står på en AF-konto og du selger disse med en gang må du betale skatt av evt gevinst (evt får fradrag for evt tap). Har du ingen inntekt et skateår kan du ha noen titusen kroner i aksjegevinster dette året og likevel betale 0 i skatt. Det skyldes fribeløpet, og… Les mer »