Gå til hovedinnhold

Seadrill – ikke la deg lure av kursen


Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

Seadrill-kursen har steget kraftig siste dagene etter meldingen om at selskapet er ute av Chapter 11 og dermed unngår de konkurs. Det har vært en lang og omfattende prosess og mange er nok lettet over at de kom i mål.

Den enkle og korte forklaringen på hva som gikk galt for Seadrill er gjelden. Det var den som til slutt tok knekken på selskapet. Kreditorene er ikke veldig glad i å tape penger, og når det er over 50 banker og meglerhus involvert, sier det seg selv at forhandlingene har vært tidskrevende og komplisert prosess.

Kurs i fritt firsprang

I løpet av den siste uken har kursen gått opp nesten 16 %. Den eneste måten jeg kan forklare oppgangen på, er at shorterne dekker sine posisjoner. Om du er short fra langt høyere kurser, er det ikke så viktig om du dekker på 2.5 kr eller 1 kr. Samtidig er det nok noen som hiver seg på. Her er det viktig å ikke la seg lure. Vi har sett utallige situasjoner med restrukturerte oljeservice-selskap som har vært handlet på helt feil kurser før nye aksjer kommer inn. Det gjør at mange får seg en kjedelig overraskelse.

I dag er det 504 millioner aksjer i selskapet. Når alt er på plass om noen uker eller måneder vil det komme inn 27 milliarder (!!) aksjer på toppen av dagens. Da kommer aksjen til å nå langt lavere kurser. Jeg tipper aksjen ikke står over 50 øre når det skjer. Her er det obligasjonsfond som har konvertert gjeld til aksjer, og de selger som regel aksjene sine. Aksjer er ikke det de driver med, og mange av de har ikke engang lov å ha aksjer i fondet. Bare her kommer det mange milliarder aksjer til salgs. I tillegg har du egenkapital penger på 1 milliard USD som får aksjer. Skulle de få en eventyrlig avkastning på det, så er det naturlig at de selger.

Verdi på over 150 milliarder?

Med dagens kurs på 2.9 kr priser du selskapet til 2.9 x 504 mill aksjer = 1.46 mrd kroner, Det er ikke avskrekkende. Men legger du til de 27 mrd aksjene, så priser du Seadrill idag til 2.9 x (27mrd+504) = 92 mrd! kroner. Legger du til gjelden på ca. 50 mrd NOK så prises hele selskapet til 150 mrd NOK. Det er komplett galskap!

Vær så snill, ikke kjøp Seadrill i dag. Vent til de nye aksjene kommer og la kursen sette seg. Mange aksjer skal selges før man eventuelt kan se noen oppgang.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
6 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
20.04.2018 11:02

Det er dessverre ikke mulig å få lånt aksjer for shorting for øyeblikket, derfor vil man heller ikke kunne konstruere børsnoterte produkter med shorte-effekt. Man vil innimellom oppleve at noen aksjer ikke har short/bear versjonen, men kun bull/long på grunn av dette.

Gjest
Gjest
20.04.2018 10:27

Hvor kommer disse 27 Mrd aksjene fra, Tom ?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
25.04.2018 01:05

Det er nok de obligationer, som nu konverteres. Så samtidig må det betyde lavere gæld.

Gjest
Gjest
19.04.2018 13:17

God anledning til å shorte Seadrill?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
19.04.2018 19:25

Har Nordnet et instrument for å shorte SDRL? Ser bare en BULLX3.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.04.2018 08:31

Jeg vet ærlig talt ikke. Har du sjekket via din Aksje – og Fondskonto? Det skal være flest muligheter der.