Gå til hovedinnhold

Rolig i Asia i natt. Valgresultatet i Taiwan i fokus

Det var begrensede utslag på de asiatiske børsene mandag. Mange hadde kanskje forventet større utslag på grunn av helgens valg i Taiwan, der det sittende regjeringspartiet vant.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – mandag 15. januar

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,2%, eller innenfor intervallet [-0,2, 0,6]%.
    • Selskaper i fokus; AKERBP (Resultater)

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:12 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er ned 0,1 % siden Oslo Børs stengte fredag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -0,1 prosent i snitt fredag.

Resultatsesongen for fjerde kvartal startet fredag med de store finansinstitusjonene JPMorgan, Wells Fargo, Bank of America og Citigroup først ute, men investorene lot seg ikke imponere. Citigroup var den eneste aksjen som endte i pluss, takket være meldinger om betydelige nedskjæringer i antall ansatte. Om investorenes forventninger til resultatene for fjerde kvartal er for høye eller ikke, gjenstår å se.

Resultatsesongene, som finner sted fire ganger i året etter hvert kvartal, er avgjørende for å vurdere selskapenes økonomiske helse og prestering. Disse periodene gir investorer og markedet viktig informasjon som brukes til å ta beslutninger om kjøp, salg eller behold av aksjer, basert på selskapenes inntekter, utgifter og profitt. Samtidig påvirker disse resultatene markedstrendene og gir innsikt i den generelle økonomiske tilstanden. Selskapene selv bruker også denne tiden til strategiske beslutninger og for å kommunisere med investorer om fremtidige planer og forventninger, noe som gjør resultatsesongene til en nøkkelperiode for både finansbransjen og økonomien generelt.

Cognizant Technology Solutions Corp (4,1%), Bank of New York Mellon Corp (4%), Northrop Grumman Corp (2,9%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen. United Airlines Holdings Inc (-10,6%), American Airlines Group Inc (-9,5%), Delta Air Lines Inc (-9%), endte på bunn.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,3 prosent i snitt mandag morgen.

Det var begrensede utslag på de asiatiske børsene mandag. Mange hadde kanskje forventet større utslag på grunn av helgens valg i Taiwan, der det sittende regjeringspartiet vant for tredje gang på rad. Kinesiske myndigheter hadde antagelig håpet på et annet utfall.

Valget i Taiwan har stor betydning for de globale finansmarkedene, hovedsakelig fordi Taiwan er en nøkkelspiller i teknologisektoren, spesielt i produksjonen av halvledere. Politiske endringer her kan derfor ha betydelige følger for den globale økonomien. I tillegg kan valgresultatet påvirke spenningene mellom Kina og Taiwan, noe som skaper usikkerhet i regionen. Dette er særlig viktig ettersom politiske og økonomiske relasjoner mellom disse to landene kan ha global innvirkning, ikke minst på grunn av deres forbindelser til USA og andre vestlige land.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 78,29 dollar per fat, ned -1,3 prosent fra fredagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -4,5 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund; 10,27 NOK, 10,27 SEK, 6,8 DKK og 0,91 EUR, mens 1 EUR koster; 11,3 NOK, 11,26 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,15 er høyere enn tiårs renten, som står i 3,94).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,27 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Den spente situasjonen i Midtøsten forventes å påvirke verdens forsyningskjeder fremover, inkludert priser på olje og råvarer. Flere skip har den senere tid blitt angrepet i Rødehavet av Houthi-militsen, noe som har tvunget USA og Storbritannia til å svare med militære tiltak. Skulle situasjonen eskalere ytterligere, vil påvirkningen på verdensøkonomien bli enda større.

Houthi-militsen, en politisk og væpnet gruppe i Jemen, har siden 1990-tallet vokst i betydning og har siden 2014 kontrollert store deler av landet, inkludert hovedstaden Sana’a. Deres aktiviteter, spesielt angrep på skip i Rødehavet, har stor innvirkning på viktige handelsruter og global økonomi, spesielt innen olje og råvarer. Denne situasjonen har medført internasjonal bekymring og militær inngripen fra land som USA og Storbritannia.

Houthi-militsen er også kjent for å ha bånd til Iran, som anses som en viktig støttespiller. Dette forholdet til Iran har bidratt til å øke spenningen i regionen, da det er en del av en større maktstrid i Midtøsten, hvor Saudi-Arabia og Iran er de fremste rivalene.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer