Gå til hovedinnhold

Rolig i Asia i natt, tross skuffende tall fra Kina

Det ble en retningsløs dag i Asia onsdag, og dermed er det liten drahjelp å få fra den regionen i dag. Svake inflasjonstall fra Kina kunne ha lagt en demper på stemningen.

Denne morgenrapporten er ment som generell informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Hensikten er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene for å fremme forståelse og kunnskap om disse områdene. Se utfyllende disclaimer.

Morgenrapport – onsdag 10 juli

  • Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,1%, eller innenfor intervallet [-0,4, 0,2]%.

Vår spådom som er utarbeidet av Roger Berntsen – analytiker i Nordnet, klokken 07.21 i dag, er ment for edukativt formål og baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag (historiske tall), deriblant S&P 500 futures som er uendret siden Oslo Børs stengte tirsdag, DAX futures som er opp 0,1 %, oljeprisen (Brent Blend) som er ned -1,3 % og USDNOK som er uendret. Kursdrivende nyheter (resultater el.) fra selskapene som inngår i Oslo Børs er ikke hensyntatt i spådommen.

Roger Berntsen har eierinteresser i følgende selskaper nevnt i denne rapporten; Tesla Inc.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -0,1 prosent i snitt i går.
  • Incyte Corp (4,3%), Corning Inc (3,8%), Tesla Inc (3,7%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Albemarle Corp (-8,8%), PTC Inc (-5,3%), Lamb Weston Holdings Inc (-4,5%), endte på bunn.

Oppløftende kommentarer fra Fed-sjef Jerome Powell angående styringsrenten (Fed funds rate) bidro til nye all-time highs for både S&P 500 og Nasdaq-indeksen i går. I forbindelse med Powells halvårlige besøk til Kongressen snakket han om de siste utviklingstrekkene i amerikansk økonomi. Mange forventer at den amerikanske sentralbanken vil kutte renten to ganger innen året er omme.

Federal Reserve har to hovedmandater: maksimal sysselsetting og stabile priser. For å oppnå disse mandatene overvåker Fed nøye makroøkonomiske indikatorer som arbeidsledighet, inflasjon (spesielt Personal Consumption Expenditures prisindeks), bruttonasjonalprodukt (BNP), lønnsvekst, forbrukertillit, produksjons- og tjenestesektorindekser, boligmarkedet og finansielle markeder. Ved å følge med på disse indikatorene kan Fed justere sin pengepolitikk for å sikre økonomisk stabilitet og bærekraftig vekst.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,1 prosent i snitt onsdag morgen.

Det ble en retningsløs dag i Asia onsdag, og dermed er det liten drahjelp å få fra den regionen i dag. Svake inflasjonstall fra Kina kunne ha lagt en demper på stemningen i Hong Kong og Shanghai, men det gjorde de ikke. Kinas økonomi har slitt de siste årene med lav vekst og tilsvarende svak inflasjon.

Mens inflasjonspresset i store deler av verden har vært for høyt de siste årene, har verdens nest største økonomi slitt med for lav prisvekst. Kina har de siste årene opplevd lavere økonomisk vekst og svak inflasjon, påvirket av faktorer som demografiske utfordringer, høy gjeld, og handelskrig med USA. Pandemien forverret situasjonen ytterligere med redusert etterspørsel både nasjonalt og internasjonalt.

For å trigge ny vekst og inflasjonsimpulser, kan kinesiske myndigheter øke offentlige investeringer, støtte små og mellomstore bedrifter, justere rentene, og implementere kvantitative lettelser. Strukturelle reformer som økt forbrukerstimuli og arbeidsmarkedstiltak, samt utvidelse av internasjonale handelspartnerskap og investeringer i teknologi og digital økonomi, kan også bidra til å stimulere økonomien og øke inflasjonen.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 84,36 dollar per fat.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,6 NOK; 10,55 SEK; 6,89 DKK og 0,92 EUR, mens 1 EUR koster: 11,5 NOK; 11,41 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,63 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,3).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,26 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

De amerikanske oljelagrene falt forrige uke, ifølge ferske tall fra det amerikanske petroleumsinstituttet (API). API gir ukentlige data om endringer i amerikanske oljelagre, som påvirkes av faktorer som produksjon, import/eksport, forbruk, sesongvariasjoner, raffinerikapasitet, naturkatastrofer og økonomiske forhold. Disse tallene brukes av tradere, analytikere og politikere for å forstå markedstrender og forutsi oljeprisbevegelser.

Tilsvarende tall fra Energy Information Administration (EIA), som er basert på obligatorisk rapporteringer, anses for å være mer nøyaktige og omfattende enn API-tallene, som er basert på frivillig rapportering fra medlemsbedrifter. EIA publiserer detaljerte data om råolje, bensin, destillater og andre petroleumsprodukter hver onsdag, mens API-tallene kommer ut en dag tidligere. Dette gir et tidlig, men ofte mindre nøyaktig innblikk i markedet. EIA-tallene brukes ofte til å bekrefte API-tallene og gir en mer pålitelig oversikt over energisektoren.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer